Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрин Панайотов за ОНМ на БНР – с любов, благодарност и възхищение

БНР Новини
Снимка: shumen.bg

Оркестърът за народна музика при БНР отново е подготвил интересна програма. Концертът е на 23 ноември от 19.30 в Първо студио на БНР. Посветен е на Добрин Панайотов – диригент на състава почти десет години – от 1978 до 1986 г. и от 1988 до 1990 г., когато се установява в Германия. Поводът за този музикален празник е 70-ият му рожден ден. Бившият диригент на оркестъра ще сподели диригентския пулт със своя млад наследник Димитър Христов – постоянния ръководител на състава.



Много се радвам, че колегите ми от БНР си спомнят за мен – споделя Добрин Панайотов. – Имаме общи спомени, макар че малко музиканти са останали от онова време. Всички са прекрасни оркестранти. Искам да изразя огромното си удоволствие от работата с този състав при подготовката на концерта. В програмата са включени творби на ярки композитори, които съм изпълнявал като диригент. Разбира се, започвам с Коста Колев, който за мен е гений в областта на обработките, а също и прекрасен акордеонист.




В програмата ще прозвучат и произведения от Димитър Христов, Георги Андреев, както и от по-старите майстори – Димитър Трифонов, който живее в САЩ и също е бил диригент на ОНМ на БНР.

Ще изпълним и моята „Възрожденска ръченица“ – продължава Добрин Панайотов, написана по повод тържествата за 1300-годишнината от създаването на България. Тогава (1981 г.) основах и ансамбъл „Шумен“. Знае се, че Шумен (родният ми град) е бил възрожденски център, затова и ръченицата се нарича така. Данислав Кехайов ще изпълни песен в обработка на Милчо Василев, Янка Рупкина – обработки на Коста Колев. Когато бях в България, Теодосий Спасов изгряваше, а сега е звезда. Радвам се, че той ще завърши концерта с „Ръченик“, обработка на Стефан Мутафчиев.




Ето и повече подробности за „българския период“ на Добрин Панайотов:

Поста на диригент на оркестъра поех от Коста Колев, след тримесечен конкурс. Бяхме десетина кандидати. Правехме анонимни записи, а председател на журито беше големият диригент Васил Стефанов. Оркестърът много ми помогна, защото свиреше с ентусиазъм когато аз бях на пулта. Как ги спечелих? Бях се хванал на бас с гъдуларя Атанас Вълчев – концертмайстор тогава, че ще изпълня на цигулка неговата прекрасна „Кюстендилска ръченица“. За три дена я научих и спечелих баса. След това пътят ми към музикантите беше „постлан с рози“. Оркестърът ми повярва. Не беше лесно, защото те бяха истински светила в народното изпълнителско изкуство Атанас Вълчев, Стоян Величков, Никола Атанасов, Господин Станев, Иван Варимезов, все инструменталисти, които носеха оригиналния стил на изпълнение. Като главен диригент на съществуващия тогава Ансамбъл на БНР работех и с хора, който по-късно прие името „Мистерията на българските гласове“. Тогава там бяха големите народни певици Янка Рупкина, Кремена Станчева, Калинка Згурова, Калинка Вълчева и др.

Добрин Панайотов е завършил дирижиране, композиция, цигулка и педагогика в Лайпциг (тогава в ГДР). Десет години е концертмайстор и диригент в Лайпцигския театър. След това работи в България, а през 1990 г. решава да се установи в Манхайм.

Там дирижирах хорове, с които многократно съм гостувал в България, Чехия, Унгария и др. страни. Между 1990 и 2000 г. организирах турнета на ОНМ на БНР и известни имена от рок музиката с програма „Рокът среща класиката“, която се приемаше много добре. В момента работя с хора на българската православна църковна община „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, където съм диригент, иподякон и певец. Нашият епископ Антоний дори ще присъства на концерта – пристига от Германия специално, той много обича народната музика. Създадох и няколко музикални школи, в които се изучават различни инструменти, всички музикални стилове, теория и т. н.




Диригентът споделя, че никога не е преставал да се интересува от работата на ОНМ на БНР:

Това е състав с невероятни възможности, звучи компактно, музикантите свирят виртуозно. Прави впечатление, че изпълняват произведения, специално композирани за тях. Следя концертите на оркестъра и мога да кажа, че в това отношение той е много активен, програмите са интересни. Оркестърът е на изключително ниво, а Димитър Христов е композитор и диригент, когото неимоверно много ценя. Затова в края на концерта символично ще му предам своята диригентска палка – жест на уважение, възхищение и подкрепа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54