Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква Европа искат българските младежи?

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни проведе дебат с ученици и студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Срещата беше част от работно посещение на Председателския съвет на Европейския парламент в столицатапо повод наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от януари 2018 г. Дебатите засегнаха важни за младите хора теми като образование, културен живот, отношение към хората с увреждания, търсене и намиране на желаната професия, възможности и трудности. Антонио Таяни приветства младежите, като се обърна към тях с думите:

Антонио Таяни Снимка: БГНЕС
В Европейския парламент всички заедно работим за хората. В момента най-важното нещо за нас е да смалим дистанцията между европейските институции и хората. За да се случи това по-лесно, трябва да променим начина си на общуване. Младите хора не следят нашата комуникация, защото тя е доста бюрократична в момента. Посланията трябва да са ясни и да обхванат и социалните медии. Гласът на младите хора е важен. Тук сме, за да осъществим директен контакт с вас.

Българските младежи показаха изключително голям интерес към срещата, която беше на тема "Гласът на младите: Каква Европа искаме?". Всички те бяха активни, добре запознати с дейността на Европейския парламент и готови да задават въпроси, важни за тяхното настоящо и бъдещо развитие като европейски граждани. Каква Европа искат младежите, какво биха променили в родината си, кои са техните радости и притеснения?



Бих заложил в дневния ред на парламента основните политически въпроси, които са свързани със сигурността и миграцията.Според мен, това са основните проблеми към този момент в Европа, казва Петър

Първото, което бих направила за България и българското образование, е да го извися и европеизирам, категорична е Жана.

Бих премахнал илюзията, която се създава, че всичко е о кей в държавите и че има работа. Това е един изкуствено надут балон, зад който управляващите се прикриват, за да може да съществува Европейски съюз, твърди Иван. И още мнения:

Трябва по-сериозно да се работи върху регионалното развитие.

Ако бях председател на Европейския парламент, бих подпомогнала България да влезе в Шенген.

Бих инициирал разпространяване на европейските ценности сред гражданите.

Бих работил за по-голяма власт на Европейския парламент. Искам Европа да стане нещо като „Европейските щати“.

Искам младите да получават повече възможност за работа и пенсиите на възрастните хора да са по-високи.

Като голям проблем за България беше посочена високата безработица сред младите хора и липсата на мотивация. Антонио Таяни коментира:

За да се намали безработицата сред младите хора, е необходимо да се подсили индустрията. Да се даде възможност за развитие на малкия и средния бизнес. Секторът туризъм е изключително привлекателен и важен за младежите, затова трябва да засилим работата си върху него. Програми от типа на „Еразъм+“ също са полезни и трябва да се разрастват.

Ето какво казаха по темата и младите хора:



Проблемът е не само, че не се полагат грижи, а че младежите имат нереалистични очаквания за това, което ще им бъде предложено, когато стъпят на пазара на труда, смята Калоян.

Според Мина няма добре установена връзка между бизнеса и университетите.

Има много малки градове, например моя роден град Враца, където няма много възможности за младите хора. В тези региони е трудно да решиш, с какво да се занимаваш и как да си намерят работа – казва Стефан. Ето и още мнения на български студенти:

София е пълна с работни места. Въпросът е, кой е достатъчно упорит да търси и да намери.

Смятам, че се полагат усилия за намаляване на безработицата в Европейския съюз, но определено има още накъде да се развива.

Определено мисля, че ще си намеря работа, защото работа в София винаги има. Въпросът е там, че шансът тя да бъде по специалността, която съм завършила, е минимален.

Повече от половината от младежите са на мнение, че в настоящия момент тероризмът е най-сериозния проблем в Европа, а веднага след него се нарежда миграцията на бежанци към европейските държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25