Каква Европа искат българските младежи?

Снимка: Луиза Лазарова

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни проведе дебат с ученици и студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Срещата беше част от работно посещение на Председателския съвет на Европейския парламент в столицатапо повод наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от януари 2018 г. Дебатите засегнаха важни за младите хора теми като образование, културен живот, отношение към хората с увреждания, търсене и намиране на желаната професия, възможности и трудности. Антонио Таяни приветства младежите, като се обърна към тях с думите:

Антонио Таяни Снимка: БГНЕС
В Европейския парламент всички заедно работим за хората. В момента най-важното нещо за нас е да смалим дистанцията между европейските институции и хората. За да се случи това по-лесно, трябва да променим начина си на общуване. Младите хора не следят нашата комуникация, защото тя е доста бюрократична в момента. Посланията трябва да са ясни и да обхванат и социалните медии. Гласът на младите хора е важен. Тук сме, за да осъществим директен контакт с вас.

Българските младежи показаха изключително голям интерес към срещата, която беше на тема "Гласът на младите: Каква Европа искаме?". Всички те бяха активни, добре запознати с дейността на Европейския парламент и готови да задават въпроси, важни за тяхното настоящо и бъдещо развитие като европейски граждани. Каква Европа искат младежите, какво биха променили в родината си, кои са техните радости и притеснения?



Бих заложил в дневния ред на парламента основните политически въпроси, които са свързани със сигурността и миграцията.Според мен, това са основните проблеми към този момент в Европа, казва Петър

Първото, което бих направила за България и българското образование, е да го извися и европеизирам, категорична е Жана.

Бих премахнал илюзията, която се създава, че всичко е о кей в държавите и че има работа. Това е един изкуствено надут балон, зад който управляващите се прикриват, за да може да съществува Европейски съюз, твърди Иван. И още мнения:

Трябва по-сериозно да се работи върху регионалното развитие.

Ако бях председател на Европейския парламент, бих подпомогнала България да влезе в Шенген.

Бих инициирал разпространяване на европейските ценности сред гражданите.

Бих работил за по-голяма власт на Европейския парламент. Искам Европа да стане нещо като „Европейските щати“.

Искам младите да получават повече възможност за работа и пенсиите на възрастните хора да са по-високи.

Като голям проблем за България беше посочена високата безработица сред младите хора и липсата на мотивация. Антонио Таяни коментира:

За да се намали безработицата сред младите хора, е необходимо да се подсили индустрията. Да се даде възможност за развитие на малкия и средния бизнес. Секторът туризъм е изключително привлекателен и важен за младежите, затова трябва да засилим работата си върху него. Програми от типа на „Еразъм+“ също са полезни и трябва да се разрастват.

Ето какво казаха по темата и младите хора:



Проблемът е не само, че не се полагат грижи, а че младежите имат нереалистични очаквания за това, което ще им бъде предложено, когато стъпят на пазара на труда, смята Калоян.

Според Мина няма добре установена връзка между бизнеса и университетите.

Има много малки градове, например моя роден град Враца, където няма много възможности за младите хора. В тези региони е трудно да решиш, с какво да се занимаваш и как да си намерят работа – казва Стефан. Ето и още мнения на български студенти:

София е пълна с работни места. Въпросът е, кой е достатъчно упорит да търси и да намери.

Смятам, че се полагат усилия за намаляване на безработицата в Европейския съюз, но определено има още накъде да се развива.

Определено мисля, че ще си намеря работа, защото работа в София винаги има. Въпросът е там, че шансът тя да бъде по специалността, която съм завършила, е минимален.

Повече от половината от младежите са на мнение, че в настоящия момент тероризмът е най-сериозния проблем в Европа, а веднага след него се нарежда миграцията на бежанци към европейските държави.

Още от рубриката

Най-известните термални извори в България, открити и през зимата

Знаете ли, че България е на второ място в Европа по наличие на термални минерални води след Исландия? Термалните извори в страната ни са с разнообразен химико-физичен състав, подходящи не само за отмора и разтоварване от стреса, но и за превенция и..

публикувано на 17.12.17 в 08:00

София получи признание като град с възходяща икономика и перспектива за нови инвестиции

Ако попитаме жителите на София каква промяна са забелязали в града през изминалата година, вероятно ще получим разнообразни отговори. За пътуващите с градския транспорт със сигурност най-важната придобивка през годината са били новите и по-комфортни..

публикувано на 15.12.17 в 11:31

Котаракът Румен – блогър, благотворител и виртуален шаман

Котаракът Румен нахлува с взлом и действа като наркотик. Затова и всяка сутрин хилядите му поклонници със сънени очи и пред димяща чаша с кафе “лавраца”, пробягват с нервни пръсти върху мишката на лаптопа. Той е фейсбук версията на тв..

публикувано на 15.12.17 в 10:36