Каква Европа искат българските младежи?

Снимка: Луиза Лазарова

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни проведе дебат с ученици и студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Срещата беше част от работно посещение на Председателския съвет на Европейския парламент в столицатапо повод наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от януари 2018 г. Дебатите засегнаха важни за младите хора теми като образование, културен живот, отношение към хората с увреждания, търсене и намиране на желаната професия, възможности и трудности. Антонио Таяни приветства младежите, като се обърна към тях с думите:

Антонио Таяни Снимка: БГНЕС
В Европейския парламент всички заедно работим за хората. В момента най-важното нещо за нас е да смалим дистанцията между европейските институции и хората. За да се случи това по-лесно, трябва да променим начина си на общуване. Младите хора не следят нашата комуникация, защото тя е доста бюрократична в момента. Посланията трябва да са ясни и да обхванат и социалните медии. Гласът на младите хора е важен. Тук сме, за да осъществим директен контакт с вас.

Българските младежи показаха изключително голям интерес към срещата, която беше на тема "Гласът на младите: Каква Европа искаме?". Всички те бяха активни, добре запознати с дейността на Европейския парламент и готови да задават въпроси, важни за тяхното настоящо и бъдещо развитие като европейски граждани. Каква Европа искат младежите, какво биха променили в родината си, кои са техните радости и притеснения?Бих заложил в дневния ред на парламента основните политически въпроси, които са свързани със сигурността и миграцията.Според мен, това са основните проблеми към този момент в Европа, казва Петър

Първото, което бих направила за България и българското образование, е да го извися и европеизирам, категорична е Жана.

Бих премахнал илюзията, която се създава, че всичко е о кей в държавите и че има работа. Това е един изкуствено надут балон, зад който управляващите се прикриват, за да може да съществува Европейски съюз, твърди Иван. И още мнения:

Трябва по-сериозно да се работи върху регионалното развитие.

Ако бях председател на Европейския парламент, бих подпомогнала България да влезе в Шенген.

Бих инициирал разпространяване на европейските ценности сред гражданите.

Бих работил за по-голяма власт на Европейския парламент. Искам Европа да стане нещо като „Европейските щати“.

Искам младите да получават повече възможност за работа и пенсиите на възрастните хора да са по-високи.

Като голям проблем за България беше посочена високата безработица сред младите хора и липсата на мотивация. Антонио Таяни коментира:

За да се намали безработицата сред младите хора, е необходимо да се подсили индустрията. Да се даде възможност за развитие на малкия и средния бизнес. Секторът туризъм е изключително привлекателен и важен за младежите, затова трябва да засилим работата си върху него. Програми от типа на „Еразъм+“ също са полезни и трябва да се разрастват.

Ето какво казаха по темата и младите хора:Проблемът е не само, че не се полагат грижи, а че младежите имат нереалистични очаквания за това, което ще им бъде предложено, когато стъпят на пазара на труда, смята Калоян.

Според Мина няма добре установена връзка между бизнеса и университетите.

Има много малки градове, например моя роден град Враца, където няма много възможности за младите хора. В тези региони е трудно да решиш, с какво да се занимаваш и как да си намерят работа – казва Стефан. Ето и още мнения на български студенти:

София е пълна с работни места. Въпросът е, кой е достатъчно упорит да търси и да намери.

Смятам, че се полагат усилия за намаляване на безработицата в Европейския съюз, но определено има още накъде да се развива.

Определено мисля, че ще си намеря работа, защото работа в София винаги има. Въпросът е там, че шансът тя да бъде по специалността, която съм завършила, е минимален.

Повече от половината от младежите са на мнение, че в настоящия момент тероризмът е най-сериозния проблем в Европа, а веднага след него се нарежда миграцията на бежанци към европейските държави.

Още от рубриката
Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и..

публикувано на 17.10.18 в 11:46

Педро Леон от Чили: "България е най-важната страна от всички, в които съм живял"

Наскоро ни гостува чилиецът  Педро Леон, който през 80-те години е работил  в испанската редакция на Радио България и има много общо с нашата страна. Господин Леон, какво ви доведе в България преди 30 години? Бях част от група чилийци, които в един..

публикувано на 16.10.18 в 09:15

Почитаме преподобна Параскева (Петка) Търновска

Св. преподобна Параскева е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а..

публикувано на 14.10.18 в 08:05