Завършва „Аджитато“ – фестивалът, който представя единствено и само камерна музика

Agitato е музикален термин, означава „развълнувано“ и определя настроението, с което трябва да се изпълнява дадена творба или фраза. Така се нарича и един от най-младите форуми у нас – Софийски фестивал за камерна музика „Аджитато“. На 17 октомври започна третото му издание, а на 29 ноември предстои последният концерт от програмата. Както и миналата година, основната фестивална сцена е Първо студио на БНР.
Нона Кръстникова„Аджитато“ е единствено и само за камерна музика – разказва Нона Кръстникова, инициатор и организатор на събитието. Заедно с Мария Русева решихме да направим фестивал, който да „раздвижи“ музикалната сцена. Говорили сме с много хора, общото мнение е, че в столичните афиши се повтарят едни и същи имена. Колкото и да са добри, колкото и да ги харесваме, трябва да има и нова, свежа вълна. Нашата цел е да каним ансамбли, представящи различни стилове и комбинации от тембри. Предпочитаме да има поне един българин в състава, който живее в чужбина, но има потребност от срещи с родната публика. 

Нона Кръстникова е оперна певица, част е от трупата на Бургаската опера. В репертоара ѝ са над десет главни роли в произведения на Моцарт, Верди, Пучини и др. Преподава в НМА „Панчо Владигеров“, а от шест години се изявява и на камерната сцена в дуо „Колаж“ заедно с пианистката Мария Русева. Нона споделя, че третото издание на фестивала е по-мащабно от предишните, благодарение подкрепата на Столична община. И също така – много успешно, заради присъствието на звездни състави от света на камерното музициране.

Фестивалът беше открит от музикантите в камерен ансамбъл „Силуети“, те също са в организационния екип. Последва концерт на състава за нова музика Crush, който беше изключително добре посетен. Изпълнителите представиха три световни премиери на произведения от Флориан Хартлийб (Германия), Божидар Спасови Петър Керкелов. Атмосферата беше невероятна, а публиката присъства на наистина вълнуващ концерт за нова музика. Отдавна имахме идея да сформираме дуа от млади певци и пианисти, които искат да се изявяват като камерни музиканти. Осъществихме я в проекта AgitatoYouth. Участниците са от НМА „Панчо Владигеров“, от АМТИИ – Пловдив, дори ученици. За сравнително кратко време те научиха песни от Менделсон, Брамс, Шуберт, Шуман и ги изпълниха на концерт в рамките на фестивала. Проектът продължава, ръководим го заедно с Мария Русева. По-късно ще подберем най-добрите и ще организираме майсторски класове за тези дуа. Щастлива съм, че открихме много пианисти, които имат желание да работят в областта на вокалната музика. Сред „българските“ концерти искам да откроя и този на квинтет Solid Brass. Те изпълниха класически произведения, имаше и джаз импровизации. Вълнуваща беше срещата със струнен квартет „Метис“ - нашите гости от Литва. Тези четири момчета, освен че работят в операта и филхармонията във Вилнюс, обикалят целия свят с различни програми и печелят симпатиите на публиката. На 28 ноември имахме щастието да сме организатори на концерта „Силует на една любов“на трио ACordBass. Георги Василев (китара), Ирина-Калина Гудева (контрабас) и Стефан Шапюи (бандонеон) изпълниха програма, чиято драматургия е изградена върху стихове от Блага Димитрова, Валери Петров, Богомил Гудев. Музиката е на границата между класиката, джаза и съвременността.
Закриването на „Аджитато“ е на 29 ноември, а на сцената ще бъде трио „Атанасов“. Изпълнителите идват от Франция. Единственият българин в състава – пианистът Пиер-Калоян Атанасов, свири на пиано и цигулка от 3-годишен. В Парижката консерватория изучава и двата инструмента, по-късно се концентрира върху пианото. Още 16-годишен започва кариерата си на камерен музикант заедно известния български цигулар Светлин Русев. Сформира триото през 2007 г. заедно с Персевал Жил (цигулка) и Сара Султан (виолончело). Днес то е сред най-известните камерни формации в Европа, с концерти във Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Австрия, Финландия, Испания. „Прецизност, деликатност и дълбочина“ – така определят изпълненията на трио „Атанасов“. Сред произведенията, които съставът ще изпълни, са две ранни творби на Шуберт и Брамс.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Почина басистът на ФСБ Ивайло Крайчовски

На 57-годишна възраст внезапно почина басистът на легендарната българска рок група ФСБ (Формация Студио Балкантон) Ивайло Крайчовски. Той е инициатор и за създаването на групата „Стари муцуни" с ветерана на българския рок Георги Минчев. През богатата си..

публикувано на 21.08.18 в 10:17

Започва Международният джаз фестивал в Банско

Международният джаз фестивал в Банско тази година се провежда между 4 и 11 август. По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт. Двадесет и..

публикувано на 03.08.18 в 11:00

Джаз фестивал „Варненско лято“ – истински професионализъм, макар и в „бутиков“ вариант

Джаз форумът, провеждан в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, по традиция представя интересна програма, известни имена от световната сцена, както и младите надежди на „свободната музика“. Провежда се на открито – в..

публикувано на 01.08.18 в 14:56