Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителната кампания „Българската Коледа“ отново събужда щедрост и състрадание

БНР Новини
Снимка: bgkoleda.bg

Едва ли има българин, който да не е бил съпричастен към благотворителната кампания „Българската Коледа“ като е дарявал поне 1 лев с изпратен есемес или телефонно обаждане. „Българската Коледа“ е благотворителна инициатива, която се провежда от 15 години под патронажа на президента на България. Основната ѝ цел е да набира средства за лечение на болни български деца и за закупуване на специализирана апаратура за най-посещаваните педиатрични лечебни заведения. По традиция стартът на тазгодишната дарителска кампания беше даден на 1 декември от държавния глава Румен Радев. Кампанията кулминира навръх Рождество Христово (25 декември) с организиране на благотворителен спектакъл. В него вземат участие известни български личности от шоубизнеса, актьори, музиканти, спортисти. Набирането на средства продължава до последните часове на изтичащата година, а даренията по банков път продължават и през януари.

Президентът Румен Радев на откриването на кампанията в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив
Президентът Радев обяви началото на 15-та по ред кампания „Българската Коледа” за 2017/2018 година в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Избрах да го направим тук, защото болница "Св. Георги" в Пловдив е едно от водещите лечебни заведения в страната с над вековна история, каза в приветствието си президентът. Като изтъкна, че в тази болница се полагат грижи за хиляди български деца, Радев изрази увереност, че от място призивът за дарителство „ще е по-силен“. Държавният глава се възползва от случая и за да благодари на лекарите и на медицинските сестри за спасения живот на хиляди деца.

През 2017 година с дарени 1 766 800 лв. чрез кампанията „Българската Коледа“ беше закупена медицинска апаратура за диагностика и лечение в 30 болници. С други 702 900 лв. бяха подпомогнати 474 деца с тежки хронични заболявания. Новите методи на диагностика позволяват ранно откриване на заболяванията, което е предпоставка да се намали честотата на хроничните заболявания и съпътстващите ги тежки увреждания за цял живот.

Дарените средства се разпределят от водещи наши педиатрични организации. Едно от последните деца, на които кампанията „Българската Коледа“ с успех помага, е 5 годишната Александра. Тя тича, играе, смее се, както връстниците си, но е висока само 93 сантиметра и това създава редица неудобства за детето, казва майката Нели. Усмивките в семейството са се върнали наскоро, когато с дарените средства е закупен и приложен липсващ в организма на детето хормон. За 3 месеца момиченцето е пораснало с обнадеждаващите 5 сантиметра.

Съставила: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35