Засилена динамика в двустранните отношения с Турция

Последният засега българо-турски контакт на официално равнище бе срещата на премиера Бойко Борисов с министъра за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик.
Снимка: БТА

От началото на септември се наблюдава засилена динамика в българо- турските отношения. От есента до сега четирима министри посетиха страната нии бяха проведени знакови разговори.

Турция ще сътрудничи на България за гарантиране на енергийната сигурност, обеща министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак при посещението си на 6 септември. В разговори с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова гостът увери, че Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки. И наистина, обсъдено бе задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. От турска страна бе проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Месец по-късно, на 16 октомври в София дойде и турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи. Засиленият трафик на българо-турската граница и най-вече ТИР опашките на пункта Капитан Андреево- Капъкуле бяха обект на разговорите. На среща с госта премиерът Бойко Борисов изтъкна значителното нарастване на стокообмена от началото на годината. Борисов обърна внимание и на размера на турските инвестиции у нас, възлизащи на 24.5 млн. евро за първите три месеца на 2017 г., и акцентира върху стремежа на кабинета да подобрява условията за правене на бизнес в България.Обсъдено беше също сътрудничеството между митническите служби и значението на навременния обмен на информация в тази сфера. Мерките, които страните взимат за борба с контрабандата и за охрана на границитесъщо бяха във фокуса на вниманието.

Ноември беше белязан от друго важно за двустранните отношения министерско посещение. На солиден форум в София над 500 представители на турските и българските агро-бизнес среди проведоха двустранни срещи за обмен на опит и добри практики в селското стопанство. 150 членната турска бизнес делегация беше предвождана от министъра на земеделието Ахмед Ешреф Факъбаба. Новината от неговото посещение беше, че България и Турция са на път да възстановят търговията с животни между двете страни. Обменът на неразплодни животни е бил спрян през 2012 г. заради проблеми с болести по добитъка. Очакванията са още от началото на следващата година търговията да бъде възстановена.

Само ден по-рано, на 26 ноември премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата дадоха висока оценка на развитието на отношенията между България и Турция, сътрудничеството в рамките на НАТОи усилията за запазване на сигурността и спокойствието по външните граници на Европейския съюз. Коментиран беше ходът на изграждането на интерконекторните връзки на България с Турция и Гърция, които да гарантират енергийна независимост на страната ни. Ердоган поздрави Борисов за преизбирането му начело на партия ГЕРБ и посочи, че неговото лидерство е гаранция за добрите отношения между двете страни.

На 1 декември на официално посещение в България пристигна министърът за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик. На срещата му с министър-председателя Бойко Борисов беше потвърдено, че стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика. Борисов подчерта, че активният и конструктивен диалог на различни равнища през последните месеци допринася за създаване на положителна атмосфера в двустранните отношения.

Очаква се тези дни новият турски посланик в България Хасан Улусой да връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.  

Явно тази динамика в двустранните посещения ще продължи и през 2018 година. Още на 7 януари премиерът Борисов ще отиде в Истанбул, където заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще открият реставрираната българска православна църква "Свети Стефан". Европредседателството на България и амбициите й относно евроинтеграцията на Западните Балкани също са предпоставка за засилване на взаимоотношенията с южната съседка.Още от рубриката

България тръгва по пътя на еврото

Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което..

публикувано на 16.07.18 в 10:34

Позицията на София в НАТО за увеличаване на военните бюджети – очаквано сдържана

Приключилата вчера в Брюксел среща на върха на НАТО ще се запомни със силни вълнения около предложеното от американския президент Доналд Тръмп увеличаване на национални средства за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. В НАТО темата беше чувствителна..

публикувано на 13.07.18 в 12:26

Как седмата среща на 16+1 изведе България отново в световните новини

Приключилото в неделя четиридневно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България е сред основните теми на националните медии днес. На преден план повечето от тях поставят идеята на премиера Бойко Борисов бъдещият център за партньорство между..

публикувано на 09.07.18 в 12:09