Засилена динамика в двустранните отношения с Турция

Последният засега българо-турски контакт на официално равнище бе срещата на премиера Бойко Борисов с министъра за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик.
Снимка: БТА

От началото на септември се наблюдава засилена динамика в българо- турските отношения. От есента до сега четирима министри посетиха страната нии бяха проведени знакови разговори.

Турция ще сътрудничи на България за гарантиране на енергийната сигурност, обеща министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак при посещението си на 6 септември. В разговори с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова гостът увери, че Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки. И наистина, обсъдено бе задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. От турска страна бе проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Месец по-късно, на 16 октомври в София дойде и турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи. Засиленият трафик на българо-турската граница и най-вече ТИР опашките на пункта Капитан Андреево- Капъкуле бяха обект на разговорите. На среща с госта премиерът Бойко Борисов изтъкна значителното нарастване на стокообмена от началото на годината. Борисов обърна внимание и на размера на турските инвестиции у нас, възлизащи на 24.5 млн. евро за първите три месеца на 2017 г., и акцентира върху стремежа на кабинета да подобрява условията за правене на бизнес в България.Обсъдено беше също сътрудничеството между митническите служби и значението на навременния обмен на информация в тази сфера. Мерките, които страните взимат за борба с контрабандата и за охрана на границитесъщо бяха във фокуса на вниманието.

Ноември беше белязан от друго важно за двустранните отношения министерско посещение. На солиден форум в София над 500 представители на турските и българските агро-бизнес среди проведоха двустранни срещи за обмен на опит и добри практики в селското стопанство. 150 членната турска бизнес делегация беше предвождана от министъра на земеделието Ахмед Ешреф Факъбаба. Новината от неговото посещение беше, че България и Турция са на път да възстановят търговията с животни между двете страни. Обменът на неразплодни животни е бил спрян през 2012 г. заради проблеми с болести по добитъка. Очакванията са още от началото на следващата година търговията да бъде възстановена.

Само ден по-рано, на 26 ноември премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата дадоха висока оценка на развитието на отношенията между България и Турция, сътрудничеството в рамките на НАТОи усилията за запазване на сигурността и спокойствието по външните граници на Европейския съюз. Коментиран беше ходът на изграждането на интерконекторните връзки на България с Турция и Гърция, които да гарантират енергийна независимост на страната ни. Ердоган поздрави Борисов за преизбирането му начело на партия ГЕРБ и посочи, че неговото лидерство е гаранция за добрите отношения между двете страни.

На 1 декември на официално посещение в България пристигна министърът за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик. На срещата му с министър-председателя Бойко Борисов беше потвърдено, че стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика. Борисов подчерта, че активният и конструктивен диалог на различни равнища през последните месеци допринася за създаване на положителна атмосфера в двустранните отношения.

Очаква се тези дни новият турски посланик в България Хасан Улусой да връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.  

Явно тази динамика в двустранните посещения ще продължи и през 2018 година. Още на 7 януари премиерът Борисов ще отиде в Истанбул, където заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще открият реставрираната българска православна църква "Свети Стефан". Европредседателството на България и амбициите й относно евроинтеграцията на Западните Балкани също са предпоставка за засилване на взаимоотношенията с южната съседка.Още от рубриката

Социалистите искат за трети път тази година вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Вчера, 15 октомври, левицата внесе трето за 2018г. искане за вот на недоверие към правителството. Първото бе предявено в началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари заради обвинения в корупция, но не мина. Вот за недоверие..

публикувано на 16.10.18 в 10:58

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовници

В четвъртък парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията. Идеята на депутатите е в бъдещия нов Закон за вероизповеданията да бъдат защитени традиционните такива и да се елиминират възможностите за радикализация на..

публикувано на 12.10.18 в 13:05

Западните Балкани отново в европейския дневен ред с конференция в София

Сега е в ръцете на политическия елит в Скопие да довърши договора от Преспа – това заяви Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи на България, при откриването на конференцията „Трансформиране на региона на Западните..

публикувано на 08.10.18 в 11:01