Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилена динамика в двустранните отношения с Турция

БНР Новини
Последният засега българо-турски контакт на официално равнище бе срещата на премиера Бойко Борисов с министъра за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик.
Снимка: БТА

От началото на септември се наблюдава засилена динамика в българо- турските отношения. От есента до сега четирима министри посетиха страната нии бяха проведени знакови разговори.

Турция ще сътрудничи на България за гарантиране на енергийната сигурност, обеща министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак при посещението си на 6 септември. В разговори с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова гостът увери, че Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки. И наистина, обсъдено бе задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. От турска страна бе проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Месец по-късно, на 16 октомври в София дойде и турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи. Засиленият трафик на българо-турската граница и най-вече ТИР опашките на пункта Капитан Андреево- Капъкуле бяха обект на разговорите. На среща с госта премиерът Бойко Борисов изтъкна значителното нарастване на стокообмена от началото на годината. Борисов обърна внимание и на размера на турските инвестиции у нас, възлизащи на 24.5 млн. евро за първите три месеца на 2017 г., и акцентира върху стремежа на кабинета да подобрява условията за правене на бизнес в България.Обсъдено беше също сътрудничеството между митническите служби и значението на навременния обмен на информация в тази сфера. Мерките, които страните взимат за борба с контрабандата и за охрана на границитесъщо бяха във фокуса на вниманието.

Ноември беше белязан от друго важно за двустранните отношения министерско посещение. На солиден форум в София над 500 представители на турските и българските агро-бизнес среди проведоха двустранни срещи за обмен на опит и добри практики в селското стопанство. 150 членната турска бизнес делегация беше предвождана от министъра на земеделието Ахмед Ешреф Факъбаба. Новината от неговото посещение беше, че България и Турция са на път да възстановят търговията с животни между двете страни. Обменът на неразплодни животни е бил спрян през 2012 г. заради проблеми с болести по добитъка. Очакванията са още от началото на следващата година търговията да бъде възстановена.

Само ден по-рано, на 26 ноември премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата дадоха висока оценка на развитието на отношенията между България и Турция, сътрудничеството в рамките на НАТОи усилията за запазване на сигурността и спокойствието по външните граници на Европейския съюз. Коментиран беше ходът на изграждането на интерконекторните връзки на България с Турция и Гърция, които да гарантират енергийна независимост на страната ни. Ердоган поздрави Борисов за преизбирането му начело на партия ГЕРБ и посочи, че неговото лидерство е гаранция за добрите отношения между двете страни.

На 1 декември на официално посещение в България пристигна министърът за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик. На срещата му с министър-председателя Бойко Борисов беше потвърдено, че стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика. Борисов подчерта, че активният и конструктивен диалог на различни равнища през последните месеци допринася за създаване на положителна атмосфера в двустранните отношения.

Очаква се тези дни новият турски посланик в България Хасан Улусой да връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.  

Явно тази динамика в двустранните посещения ще продължи и през 2018 година. Още на 7 януари премиерът Борисов ще отиде в Истанбул, където заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще открият реставрираната българска православна църква "Свети Стефан". Европредседателството на България и амбициите й относно евроинтеграцията на Западните Балкани също са предпоставка за засилване на взаимоотношенията с южната съседка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51