Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилена динамика в двустранните отношения с Турция

БНР Новини
Последният засега българо-турски контакт на официално равнище бе срещата на премиера Бойко Борисов с министъра за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик.
Снимка: БТА

От началото на септември се наблюдава засилена динамика в българо- турските отношения. От есента до сега четирима министри посетиха страната нии бяха проведени знакови разговори.

Турция ще сътрудничи на България за гарантиране на енергийната сигурност, обеща министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак при посещението си на 6 септември. В разговори с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова гостът увери, че Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки. И наистина, обсъдено бе задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. От турска страна бе проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Месец по-късно, на 16 октомври в София дойде и турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи. Засиленият трафик на българо-турската граница и най-вече ТИР опашките на пункта Капитан Андреево- Капъкуле бяха обект на разговорите. На среща с госта премиерът Бойко Борисов изтъкна значителното нарастване на стокообмена от началото на годината. Борисов обърна внимание и на размера на турските инвестиции у нас, възлизащи на 24.5 млн. евро за първите три месеца на 2017 г., и акцентира върху стремежа на кабинета да подобрява условията за правене на бизнес в България.Обсъдено беше също сътрудничеството между митническите служби и значението на навременния обмен на информация в тази сфера. Мерките, които страните взимат за борба с контрабандата и за охрана на границитесъщо бяха във фокуса на вниманието.

Ноември беше белязан от друго важно за двустранните отношения министерско посещение. На солиден форум в София над 500 представители на турските и българските агро-бизнес среди проведоха двустранни срещи за обмен на опит и добри практики в селското стопанство. 150 членната турска бизнес делегация беше предвождана от министъра на земеделието Ахмед Ешреф Факъбаба. Новината от неговото посещение беше, че България и Турция са на път да възстановят търговията с животни между двете страни. Обменът на неразплодни животни е бил спрян през 2012 г. заради проблеми с болести по добитъка. Очакванията са още от началото на следващата година търговията да бъде възстановена.

Само ден по-рано, на 26 ноември премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата дадоха висока оценка на развитието на отношенията между България и Турция, сътрудничеството в рамките на НАТОи усилията за запазване на сигурността и спокойствието по външните граници на Европейския съюз. Коментиран беше ходът на изграждането на интерконекторните връзки на България с Турция и Гърция, които да гарантират енергийна независимост на страната ни. Ердоган поздрави Борисов за преизбирането му начело на партия ГЕРБ и посочи, че неговото лидерство е гаранция за добрите отношения между двете страни.

На 1 декември на официално посещение в България пристигна министърът за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик. На срещата му с министър-председателя Бойко Борисов беше потвърдено, че стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика. Борисов подчерта, че активният и конструктивен диалог на различни равнища през последните месеци допринася за създаване на положителна атмосфера в двустранните отношения.

Очаква се тези дни новият турски посланик в България Хасан Улусой да връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.  

Явно тази динамика в двустранните посещения ще продължи и през 2018 година. Още на 7 януари премиерът Борисов ще отиде в Истанбул, където заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще открият реставрираната българска православна църква "Свети Стефан". Европредседателството на България и амбициите й относно евроинтеграцията на Западните Балкани също са предпоставка за засилване на взаимоотношенията с южната съседка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30