БЧК обучава доброволците за българското европредседателство да оказват първа помощ

Д-р Надежда Тодоровска
Снимка: БГНЕС

От първи януари страната ни ще бъде във вниманието на цяла Европа. Имаме уникалната възможност да покажем България с нейната богата история, култура, традиции и най-големия и капитал – хората. Благодаря на председателя на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров за съпричастността му към историческия за България момент – председателството на Съвета на ЕС, защото от всеки от нас зависи то да е успешно– заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова при подписването на споразумение с БЧК за обучение на доброволци на ротационното председателство по първа долекарска помощ.

Обучението вече е в ход. Колко доброволци ще бъдат обучени и какви умения ще придобият те, научаваме от д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на БЧК, директор „Социално-здравна политика” към организацията:
Съгласно споразумението, което подписа Българският червен кръст, ние ще обучим 100 доброволеца, които са подбрани по определени критерии. Те ще имат възможност да получат доста добри познания и умения как да оказват първа долекарска помощ при различни ситуации и инциденти. Навсякъде около нас има предизвикателства, на които трябва се реагира. Ние ще ги обучим как да оказват първа помощ при кръвотечение, при наранявания, при счупвания, как да правят изкуствено дишане и всички важни неща, които спасяват човешкия живот в първите няколко минути преди идването на специализиран медицински екип, който да окаже професионална помощ.

Що се отнася до програмите, по които се провежда обучението и дали има специални изисквания от страна на ЕС, г-жа Тодоровска уточни:

БЧК е сертифициран от Европейския референтен център по първа помощ в Париж. Програмите, по които обучаваме в България са за кандидат водачи на моторни превозни средства, за служители, които да оказват първа помощ на работното място, за майки и детегледачи, за учители в началото училище. Тези програми са официално сертифицирани и на практика  нашите удостоверения са валидни в цяла Европа. В конкретния случай това не е изискване на ЕС. БЧК постоянно увеличава своя капацитет както в програмите, така и в подготовката на обучителните кадри. Стремим се доброволците и тези, които искат да се научат да оказват първа помощ, да имат възможността да получат и практически умения. Защото днес информация може да се намери навсякъде  къде правилно поднесена, къде не съвсем професионално, но когато се случи инцидента, ти трябва да знаеш как да реагираш, за да приложиш наученото на практика в случай на нужда. Това е целта на обучението  освен придобиване на теоретични познания, да можеш да  реагираш правилно. Затова отделяме голямо внимание на практиката – чрез манекени и други средства, хората да се научат да правят превръзки и да оказват първа долекарска помощ. Те трябва да знаят да правят изкуствено дишане, да поставят пострадалия  в стабилно странично положение. Елементарни неща, които спасяват живота. В рамките на десетина учебни часа, ние ще направим всичко възможно да предоставим на доброволците максимални знания, които те да могат да използват не само по време на председателството на България на ЕС, но също и в различни житейски ситуации.

Всяка година БЧК обучава по първа помощ повече от 80 000 души. Организацията работи в сътрудничество с пътната полиция, пожарната и други институции за изграждане на навременен отговор на предизвикателствата  катастрофи, земетресения, наводнения. Важно е да се постигне добро познание, водещо към бърза реакция и спасяване на повече човешки животи.


Още от рубриката

Българка в Австрия подема кампания за купуване на уред, даващ надежда за нормален живот на хиляди българи с увреждания

Над 680 000 души в България са с трайни увреждания, сочат данните на Националния осигурителен институт за 2017 година. Едва 10 на сто от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на..

публикувано на 23.10.18 в 11:24
Генералният директор на БТА Максим Минчев: Провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде полезно и ще подпомогне националната българска политика.

На Световната си среща в Скопие българските медии в чужбина ще искат подкрепа от държавата

Македонската столица Скопие ще бъде домакин на Световна среща на българските медии от 24 до 28 октомври. Представители на близо 40 български медии от 25 държави ще поставят на масата за обсъждане теми като "Различните лица на патриотизма", "Бизнес..

публикувано на 23.10.18 в 10:45

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00