Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след огнения ад в Хитрино хората още сънуват ужаси

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Жителите на шуменското село Хитрино ще запомнят 10 декември 2016 г. като най-трагичната дата в своя живот. Дерайлирал влак и последвала експлозия на цистерни с полипропилен и пропан-бутан помете къщи и сгради в района. Преживелите трагедията описват ситуацията като след война. Статистиката също е покъртителна - 7 са жертвите, 29 тежко ранените, а 27 къщи са абсолютно изпепелени.

Двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак, ще отговарят пред съда за причиняване на смърт по непредпазливост на 7 души и телесни повреди на още 14. Следствието е установило, че влаковата композиция се е движила със скорост, двойна на допустимите 40 км/ч, железопътната инфраструктура е била в ред и не е имало никаква причина влакът да дерайлира поради техническа неизправност.

Година след трагедията в Хитрино потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки. За възстановяването на селото бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения чрез БЧК. В интервю за Радио България кметът на Хитрино Нуридин Исмаил увери, че всички жители на селото ще имат покрив над главата си през тази зима. А дали успяват хората да се отърсят от ужаса на това събитие? Ето и отговора на кмета:


Трябва време, за да се отърси Хитрино от случилото се преди една година - различно време за хората, които преживяха различни съдби и загуби. В рамките на една година постигнахме много, но мъката, която имат определени хора и семейства, може би ще остане цял живот. Мъката по загубата на близките е неутешима. Това събитие наистина промени хората, но аз съм сигурен, че с времето лека-полека ще се върнат към своя нормален начин на живот.

Снимка: Салим Салих
Трагедията в Хитрино успя да обедини българския народ и да покаже съпричастност към хората в беда. Кметът на Хитрино е благодарен за това: Така, както трагедията обедини хората в България, нищо друго като събитие не ги е обединявало. Хората от цяла България, без значение от кой регион, община, етнос и религия така се обединиха около загубите на селото ни и се сплотиха, че дадоха пример за национално обединение. Тази доброта, тази топлота ние я приехме със сълзи на очите си и се трогнахме от съпричастността на народа ни.

Цветан Цветков от Хитрино е един от хората, преживял този ужас. Гласът му все още трепери като се връща в спомените за злополучната сутрин на 10 декември 2016 година:


Трагедията е невероятна. Гледал съм много филми на ужасите, но такъв не съм виждал. Не можех да повярвам на очите си, мислех, че съм в един кошмарен сценарий. Аз бях още в леглото, когато се чу един тътен, едни огромни вибрации, имах чувството, че влиза огромен камион в къщата и я подкопава. След това се чу страхотен гърмеж и изпотроши всички прозорци. Излязох навън и видях, че цялото небе беше огненочервено. Много хора като мен още не могат да преодолеят страха и ужаса, често сънувам пламъци и викове на хора за помощ.  

По повод годишнината от трагедията в гара Хитрино ще бъде даден курбан по християнски и мюсюлмански обичай на 17 декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05