Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зовът на Антарктида

Четвърт век България пише история на Ледения континент. Паметник на кирилицата ще бъде поставен на Антарктида по време на 26-тата българска научно-изследователска експедиция там

БНР Новини

Българската антарктическа експедиция отново се отправи на път към Ледения континент. След дълго и опасно пътуване, поради затруднената ледова обстановка, първата група учени пристигна на 1 декември в базата „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън. Нейната главна задача е да подготви базата, защото досега тя беше зазимена и може да очакваме всичко – каза председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Той ще замине на 13 декември със следващата група учени от 26-ата антарктическа експедиция.

Проф. Христо ПимпиревИ през този сезон не са малко предизвикателствата към българските полярници. Предстои изграждането на гараж за високопроходимата машина „Маниту“, с която изследователите разполагат от миналата година. Покривите на всички къщи ще бъдат снабдени със слънчеви панели така използването на дизелово гориво ще бъде сведено до минимум.

Българската експедиция ще трябва да завърши и един съвместен проект с Монголия, а именно – поставянето на паметник на кирилицата на Антарктида.В него са вградени ампули с пръст от българската земя, а върхумонумента ще бъдат гравирани и образите на създателите на славянската писменост Св. Св. Кирил и Методий.

Още за проекта научаваме от проф. Христо Пимпирев:

СнимкаЧастите на този паметник вече пътуват на борда на испански кораб и очакваме в средата на февруари да бъдат доставени на българската база, което ще даде възможност той да се изгради и монтира. Работата трябва да е много прецизна, с минимално въздействие на околната среда. Ще бъде захванат само с три болта за скалата, за целта по нея не трябва да има растителност, лишеи и мъхове, които да бъдат увредени. Не е леко начинание, защото всяко нещо, което се построи на Антарктида, трябва да отговаря на строги екологични изисквания.

Българските изследователи остават посветени на каузата „Антарктида“, дори когато напуснат Ледения континент. За него до този момент има около петнадесет книги, в които български полярници са събрали научни изследвания и впечатления. Още след първата експедиция (1993 г.), проф. Христо Пимпирев и доц. Борислав Каменов издават „Докосване до Антарктида“. Двамата са първите български геолози, провели научни изследвания в ледената пустиня. След едномесечен престой на базата Изабел Шопова, която живее в Австралия, написва книгата „На юг от разума“.

В началото на ноември се състоя премиерата на алманаха „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita” със съставител Гергана Лаптева и консултанти проф. Христо Пимпирев и д-р Любомир Иванов. В него са събрани повечето известни досега географски карти, изобразяващи Антарктида от древността, като се проследява тяхното развитие през вековете до днес.

Снимка

СнимкаНа 4 декември в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ бе представена поредната книга на проф. Христо Пимпирев – „Антарктида – студеният юг“. Ето какво разказа авторът:

Това е луксозно издание на български и английски език и е посветено на 25 години българско присъствие на Ледения континент. Вътре са събрани най-добрите снимки на наши фотографи- полярници. Има описание на растителния и животинския свят, природата на Антарктида. Направен е обзор на всички предишни 25 експедиции, така че това е най-новата книга за Антарктида, която ще даде възможност на читателя да разбере какво България е постигнала за четвърт век на Ледения континент.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35