Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров завърши годината в подножието на върха

БНР Новини
Снимка: БТА

Григор винаги е бил топ играч, но тенисът не се върти единствено около добрите резултати в турнирите. Отдадеността, тренировките и стимулът да продължаваш да подобряваш играта си – всичко това трябва да бъде налице, и именно това се случи с Григор. Това е оценката не на някой друг, а на Дани Валверду – треньор на Григор Димитров от средата на 2016 година насам и човекът, който разгърна потенциала на българина и го изведе до най-успешния сезон в неговата кариера.

Впрочем никой не се е съмнявал в таланта на Димитров, който е известен по целия свят със своите атрактивни отигравания и умения. Но преди той и Валверду да започнат съвместната си работа през изминалия сезон, пред Григор имаше прекалено много опции и дори самият той признава, че не е бил сигурен как да подходи към играта си. Философията на Валверду е да бъдеш уравновесен винаги– на корта, извън него, когато водиш в резултата или в решителните моменти от двубоя. Треньорът се опитва да намали до минимум факторите, които могат да доведат до загуба на концентрация. Не по-малко важно е, че се грижи за приятелските отношения в отбора. В крайна сметка венецуелецът успя да опрости играта на българина и му помогна да направи най-добрия си сезон до момента. Димитров завърши годината под №3 в световната ранглиста, след като успя да спечели цели четири титли – в Бризбън, София, Мастърс турнира в Синсинати, а в Лондон извоюва максималните 1500 точки с пет победи от пет мача, и то като първия дебютант, който печели финалния турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) от 1998 г. насам. На финала Гришо надигра белгиеца Давид Гофен в три сета със 7-5, 4-6 и 6-3. Така след края на тенис сезона родната звезда изпревари драстично основните млади претенденти за достигане на върха, като се нареди трети в света с общ актив от 5150 точки. Най-добрият ни тенисист остави зад гърба си смятаните доскоро за по-перспективни от него Александър Зверев (4610 т.), Доминик Тийм (4015 т. ) и Марин Чилич (3805 т.).

И с още нещо ще се запомни този сезон на Григор Димитров – участието му на Откритото първенство на Австралия. Епичният полуфинал там между него и Рафаел Надал беше избран за един от петте най-добри мача в турнирите от Големия шлем през 2017 г. Зрелищната битка в Мелбърн зае трето място в годишната класация на АТП. Надал спечели двубоя с 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 след почти пет часа игра. В петия сет Димитров имаше две поредни точки за пробив при 4:3 и 40:15. Испанецът обаче отрази и двете възможности, които бяха с цената на "скрит" мачбол, направи пробив в следващия гейм и след това при свой сервис затвори мача. Григор игра страхотно. Качеството на тениса тази вечер беше изключително високо. Мисля, че и двамата заслужавахме да бъдем на финал. Беше невероятна битка, сподели след това Надал. Според трезвата преценка на Дани Валверду обаче, загуба като тази, която Григор претърпя срещу Надал в Австралия, може да се отрази зле на играча. Григор все още го боли от това поражение, тъй като бе толкова близо до първия си финал от Големия шлем. Тогава той играеше най-добрия си тенис и въпреки това не успя, но превърнахме загубата в нещо позитивно. Тя му помогна по време на големите мачове през годината, видяхме го и в Лондон.

Сезон 2017 вече е в историята. Конкуренцията през 2018-а ще бъде по-голяма. Много от топ тенисистите ще се завърнат отново на корта след контузии. Сериозното предизвикателство за Григор Димитров е най-малкото да задържи извоюваните през тази година позиции. Нелека задача, на която решението ще трябва да търси най вече самият той, разбира се, с подкрепата на екипа му. Успех!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03