Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледно дърво грейна с украса, изработена от деца

Преди дни засия коледното дърво пред Областната администрация в София. Елхата, освен че се намира на централния столичен пешеходен булевард, е специална, защото за нейната украса са се погрижили тези, които най-живоусещат магията на Коледа - децата. С голям ентусиазъм малчуганите закичиха цветните топки, като естествено най-вълнуващ за тях бе моментът на запалване на светлините на дървото. Инициативата е на дамското сдружение "Дива земя", което от две години активно подпомага деца в неравностойно положение, поощрява изгряващи таланти, подкрепя възрастни хора и търси съмишленици в своите благородни инициативи. Основател и председател на „Дива земя“ е Ваня Ламбева, кмет на село Туден, община Годеч:

СнимкаПредварително бяхме раздали различни материали, които децата използваха при изработване на играчките. Цялата идея се превърна в един разкошен празник - украсата изработиха малчуганите от всички детски градини в Ботевград, а тук, в София, дойдоха десет деца от ДГ „Синчец“, за да участват в украсяването на коледното дърво. В края на лятото подписахме споразумение между сдружение „Дива земя“ и Областната администрация в столицата, и оттогава имаме доста съвместни мероприятия. Направихме изложба на детски рисунки в сградата на Софийска област, в която взеха участие деца с увреждания, с които ние работим. Отскоро сдружение „Дива земя“ премина и на национално ниво, т. е. имаме центрове за подпомагане на деца в различни градове в страната. В началото се регистрирахме като „Дамски клуб“ и затова се стараем да се отзовем на всичко, което засяга проблемите на жената, майката и децата.

Детските очи греят не само по коледните празници - децата имат нужда от подкрепа и поле за изява на своя потенциал през цялата година и именно в това вижда смисъл екипът на дамското сдружение "Дива земя". Според Ваня Ламбева, обществото ни не прави достатъчно за пълноценната интеграция на децата в неравностойно положение. Благотворителните кампании често са концентрирани около празниците, когато хората по-лесно отварят сърцата си за добротворчество. Но подрастващите със специални потребности имат необходимост от целогодишни инициативи, които да подпомагат тяхното развитие.

Това са хора, които са адекватни, можещи и просто трябва да им се даде шанс за изява и ние точно това се опитваме да направим - чрез спортни мероприятия, занимания с изкуство, музика. Независимо дали са талантливи деца или деца с увреждания, ние им даваме шанс да потърсят себе си в различни дейности и хоби, да бъдат ангажирани и да се мотивират.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38