И рече им ангелът: Не бойте се… Днес ви се роди Спасител

Честито Рождество Христово!

„Слънце на вярата”, „нашето ново Слънце“… Така наричат Христос авторите на богословски текстове още в първите столетия от новото летоброене. Знаем, че точната дата на Рождество Христово не е известна и до днес. В евангелието на Св. Лука се споменава мястото, където е роден Спасителят, а за годишното време може само да се гадае по някои елементи от разказа. За отбелязването на празника няма точни сведения преди III в. Според ранните източници, той е бил част от Богоявление (6 януари). Едва през IV в.Рождество Христово се обособява и започва да се чества като самостоятелен празник. Избрана е датата 25 декември заради близостта с времето на зимното слънцестоене – най-големият езически празник на римския култ към слънцето, практикуван до III в. Раждането на слънцето и победата му над мрака постепенно се изпълва с друг смисъл – чества се раждането на Младенеца, донесъл на хората надежда за просветление и ново начало.

В Новия завет е писано  – когато се ражда Божият син, на небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел и се обърнал към пастирите, които пасели стадата си близо до Витлеемската пещера. Според евангелието на Св. Лука той казал:

Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу и на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение!

Върху този евангелски текст е едно от най-известните рождественски песнопения „Слава во вишних”
В празничната литургия се отдава почит и на Божията майка, чрез която Божественият младенец се ражда в плът.

Тропарът на Рождество неизменно оглася православните храмове на празника, възхвалявайки светлината на познанието, донесено Христос, – „слънцето на правдата”.

С Твоето Рождество, Христе Боже наш, възсия на света светлината на познанието и чрез нея служителите на звездите от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините. Господи, слава на Тебе!Още от рубриката

Честваме 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

С тържествени прояви днес в цяла България обществеността отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски – герой от националноосвободителното движение. Наричан от българите Апостол на свободата, Левски е идеолог и организатор на българската национална..

публикувано на 18.07.18 в 10:32

Останките от римската баня в центъра на Добрич отново привличат посетители

В центъра на Добрич се намира паметник на културата, който е частица от древната история на област Добруджа. Става въпрос за останки от сградата на римска баня, която   най-вероятно е обслужвала вилата на богат римлянин . Върху останките от градежа ясно..

публикувано на 08.07.18 в 10:35
Музикалният хор при българската девическа гимназия „Св. Благовещение“ в Солун 1911

Българите в Солун – част от историята на България и Гърция

В столицата бе представен албумът „Солун и българите – история, памет, съвремие”, което е част на проект по тази тема, реализиран от Института за балканистика към БАН съвместно с Държавна агенция „Архиви” и други институции. Проектът има..

публикувано на 02.07.18 в 12:40