И рече им ангелът: Не бойте се… Днес ви се роди Спасител

Честито Рождество Христово!

„Слънце на вярата”, „нашето ново Слънце“… Така наричат Христос авторите на богословски текстове още в първите столетия от новото летоброене. Знаем, че точната дата на Рождество Христово не е известна и до днес. В евангелието на Св. Лука се споменава мястото, където е роден Спасителят, а за годишното време може само да се гадае по някои елементи от разказа. За отбелязването на празника няма точни сведения преди III в. Според ранните източници, той е бил част от Богоявление (6 януари). Едва през IV в.Рождество Христово се обособява и започва да се чества като самостоятелен празник. Избрана е датата 25 декември заради близостта с времето на зимното слънцестоене – най-големият езически празник на римския култ към слънцето, практикуван до III в. Раждането на слънцето и победата му над мрака постепенно се изпълва с друг смисъл – чества се раждането на Младенеца, донесъл на хората надежда за просветление и ново начало.

В Новия завет е писано  – когато се ражда Божият син, на небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел и се обърнал към пастирите, които пасели стадата си близо до Витлеемската пещера. Според евангелието на Св. Лука той казал:

Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу и на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение!

Върху този евангелски текст е едно от най-известните рождественски песнопения „Слава во вишних”
В празничната литургия се отдава почит и на Божията майка, чрез която Божественият младенец се ражда в плът.

Тропарът на Рождество неизменно оглася православните храмове на празника, възхвалявайки светлината на познанието, донесено Христос, – „слънцето на правдата”.

С Твоето Рождество, Христе Боже наш, възсия на света светлината на познанието и чрез нея служителите на звездите от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините. Господи, слава на Тебе!Още от рубриката

България се преклони пред паметта на Ботев

България тържествено отбеляза 170-та годишнина (6 януари 1848 г.) от рождението на Христо Ботев – гениален   поет и един от най-обичаните ни национални герои. Той загива през 1876 година в Априлското въстание срещу господството на..

публикувано на 08.01.18 в 12:28

Ивановден – празник, свързан с дълбоката българска символика

На 7 януари Българската православна църква почита паметта на св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, наречен още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя. В България Ивановден е един от най-тачените празници от..

публикувано на 07.01.18 в 08:00

В нощта срещу Богоявление водата спира за миг неподвижна, за да се пречисти

След големите празници в края на годината празничното настроение за българите продължава с отбелязването на един от най-тачените зимни празници – Богоявление. Този светъл ден, известен още като Йордановден, възпоменава кръщението на Иисус Христос в река..

публикувано на 06.01.18 в 08:00