Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: България е развита, но не и богата държава

Графика: weforum.orgВ ежегодния доклад на ООН за глобалната ситуацията в света и очакванията за 2018 г. България е поставена в групата на 36 държави с развита икономика, заедно с всички страни от ЕС плюс САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Норвегия, Исландия и Швейцария. В групата на развиващите се икономики попадат общо 124 държави, предимно в Африка, Азия, Латинска Америка и Карибите, сред които и Китай. Други 17 държави са класирани като икономики в преход - предимно балканските страни извън ЕС и някои бивши съветски републики.


Но макар да е в кръга на държавите с развита икономика, България не попада и в групата на най-богатите, класирани въз основа на брутния национален доход (БНД) на глава от населението, а е класирана сред страните със средни към високи доходи. В тази категория днес попадат 47 страни, където БНД на човек е между 3956 и 12 235 долара.

След промените през 1989 г. България дълги години беше в категорията на държави със средни към ниски доходи , т. е. с по-бедна икономика. През 2006 г. тя премина в по-горната категория, но оттогава насам не може да се придвижи напред.

В групата на най-богатите държави, където БНД на глава от населението е най-висок, са поставени 50 страни. Те включват повечето държави от ЕС, включително Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. България е в категорията подгласник на тази група, заедно със само още две държави от ЕС - Хърватия и Румъния.

В категорията на държави с ниски доходи са поставени тези, където брутният национален доход на глава от населението е под 1005 долара.

Прави впечатление, че прогнозите в доклада на ООН за икономическия ръст за България през 2017 г. и 2018 г. са малко по-ниски от тези на правителството. Според ООН ръстът на българската икономика ще е 3.6 процента и през двете години, а според правителството – 4 процента през 2017-а и 3.9 процента през 2018 г.

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00