Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатолий Макаров: Русия никога не е била и няма да бъде заплаха за България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В навечерието на 2018 г., когато България ще отбележи 140-та годишнина от Освобождението от османско иго, на среща с журналисти извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров направи преглед на двустранните отношения и представи част от събитията в рамките на честванията. Сред инициативите са визита на руския патриарх в България през март, Дни на българската култура в Русия през май, а така също:

Руският президент получи покана от българския си колега Румен Радев да посети България във връзка с отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението и той прие поканата. Но знаете, че през март в Русия има президентски избори. Затова се съмнявам, че тази визита ще се състои през март. Тъй като за нас юбилейна е цялата 2018 г., такова посещение може да бъде спокойно организирано по-нататък през същата година.

Ако тази визита се осъществи, тя ще е първата визита на руски президент в България от 2008 г. Бих искал такива срещи да има по-често, бизнесът също е заинтересован от тях. През октомври в София се проведе Българо-руски инвестиционен форум. Бизнесът показа интерес към развитието на икономическите връзки. Но за тях е важна политическата основа. Политическите контакти помагат за решаването на икономическите въпроси, посочи Макаров.

България е красива страна, която предлага разнообразни възможности за морски и ски туризъм, креативен, религиозен и балнеоложки туризъм, подчерта посланикът и отбеляза, че страната ни е любима дестинация за руснаците:

През 2016 г. България беше посетена от 600 хил. руски туристи. На тях тук им харесва и се чувстват спокойни. Все пак има разлика между Турция и България. Мисля, че мнозина биха пожелали да дойдат тук. Но възниква проблемът с визите, който преди го нямаше. Това е проблем, особено за руснаците, които живеят в провинцията. Говорил съм по този въпрос и с министъра на туризма Николина Ангелкова. Може би трябва да се помисли за възможност за издаване на 30-дневни туристически визи на аерогарата на туристическите групи. Толкова ли сме притиснати от правилата на Брюксел, че нищо не можем да направим? Иначе туристите ще предпочитат Турция, тъй като пътуването до там се урежда значително по-лесно.

Макаров изрази съжаление, че в двустранните търговски отношения има много неизползвани възможности. Той припомни, че някога на руския пазар са били добре познати и търсени българските плодове и зеленчуци, цигари, алкохол, които днес не могат да се намерят. Посланикът се пошегува, че е крайно време платоническата любов между двете страни да добие реални измерения. Като едно от възможните действия в тази посока той отбеляза:

Сега пред нас имаме задача да организираме фериботна линия между Русия и България. Такава е имало по съветско време:Варна-Иличовск. Днес Иличовск е в Украйна, а на мен ми се иска да има между Русия и България. Например между Новоросийск и Бургас. Такава връзка значително ще облекчи пътуването. Надявам се това да се случи.

Посланикът посочи, че много обикаля из страната и се среща с хората. И навсякъде той е добре приет и хората изразяват топло отношение към Русия:

Аз чувствам подкрепа от хората в България. Затова ми стана много неприятно, когато научих, че в доклада по безопасността, приет от българското правителство, Русия се посочва като потенциална заплаха. Това ме учуди, тъй като никой никога не ми е казвал, че възприема Русия като заплаха. Четох проучване на „Галъп“, според което 85 на сто от българите не възприемат Русия като заплаха за страната. Убеден съм, че имаме големи възможности за развитие на нашите отношения, особено с оглед на общата ни история, скрепена с кръвта, пролята от нашите народи.

Иначе, посочи Анатолий Макаров, на институционално ниво в България желание за сътрудничество има:

Желание има. Важното е да се намерят допирните точки, в които имаме общи интереси. Страната ви е член на ЕС и НАТО и има задължения пред тези организации. Но мисля, че там, където националните ни интереси съвпадат, можем да взаимодействаме. Русия никога не е била и няма да бъде заплаха за България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54