Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцето ми принадлежи на фолклора, казва 12-годишната Стоянка от Кърджали

БНР Новини
Стоянка Ненкова с учителката си по фолклор Гинка Матева и майсторът на гъдулката Веселин Дойчев
Снимка: Шевкие Чакър

Пресъздаването на българските традиции се свързва неотменно със звуците на българската народна песен. А когато става дума за българския фолклор, няма как да не споменем децата, които се включват активно с изпълненията си в празничните дни. Едно от тях е 12 годишната Стоянка Ненкова от Кърджали, чиято песен често оглася най-младата регионална радиостанция на БНР – Радио Кърджали. Стоянка беше част от фолклорната група, която участва в откриването му на 9 май 2016 г., а след това беше гост на изнесеното предаване на Радио България в студиото на Радио Кърджали по повод празника на града – 21 октомври.

Стоянка ни плени с родопската си носия, обшита с българска шевица. Със своята младост, чистота и очарование тя много напомня стилизираните портрети с девойките на Владимир Димитров-Майстора. Ето какво разказа развълнувано тя:



Уча в училище „Васил Левски“ в град Кърджали. Пея в читалище „Родопски фар 1938“. Учителката ми по фолклор Гинка Матева започна да работи с мен, когато бях в трети клас.

Стоянка сподели, че когато в семейството има годишнини и празници, родителите й обичат да я слушат как пее, поощряват я и се гордеят с нея. Но, разбира се, най-големите й почитатели са дядо й и баба й, които живеят далеч, във Велико Търново, но обичат да я слушат при всяка нейна проява по радиото и телевизията. Освен да пее народни песни, тя обича и да танцува. Доскоро играла хора във фолклорната група към читалището. Що се отнася до фестивалите, Стоянка досега е участвала в Националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче“.



Госпожа Матева ме учи да пея, тя избира песните според гласа ми и аз ги изпълнявам. Освен фолклор харесвам и съвременната музика. Но, разбира се, сърцето ми принадлежи на фолклора.

На въпроса трябва ли в часовете по музика в училище да се отделя повече време на българския фолклор, отговорът на Стоянка беше категорично „да“ и допълни:



Това са песни на нашата Родина – те трябва да се учат и да се знаят. Моите съученици се гордеят с мен. Радват ми се. А повечето от тях също изпълняват български народни песни и участват във фолклорни състави.

След пожеланието ни – един ден с българската народна песен Стоянка да покори наши и световни сцени, продължаваме разговора  с учителката й по фолклор Гинка Матева:



Аз в същото време съм и учител по музика в едно от училищата в Кърджали. Наистина има нужда от учители, които да разпространяват българския фолклор, защото децата не са много наясно с него, както и с фолклорните области. Но смятам, че моите ученици знаят колко фолклорни области има в България, кои са по-известните инструменти, каква е метроритмиката на определените области. Най-малкото това трябва да се знае. Да, има нужда от застъпване на българския музикален фолклор в училище, защото има деца, които желаят и искат го да го изпълняват.

Макар да е родена в сърцето на Източните Родопи, Стоянка не изпълнява родопски песни. Според учителката й, нейният глас е подходящ за песни от други фолклорни области. Но и за страничния наблюдател е ясно, че учителката Гинка Матева – с благата си усмивка и майсторът на гъдулката Веселин Дойчев – с търпението си, са успели да вдъхнат любовта към българския фолклор на Стоянка и на още много деца от Кърджали.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37