Коледно настроение с ДВГ „Камбанки“ от гр. Елин Пелин

Снимка: личен архив

В тези светли дни малките музиканти от гр. Елин Пелин се радват на своите подаръци, веселят се, празнуват. Разбира се, с гордост си припомнят и забележителните успехи, които постигнаха през 2017-а. Годината, която изпращаме, беше щедра на награди за нас – споделя г-жа Бинка Георгиева, дългогодишен ръководител на ДВГ „Камбанки“ и преподавател по пиано в читалище „Елин Пелин – 1896 г.“ Тя е основен двигател на всички музикални дейности, за които ще ви разкажем.

Постиженията на малките певци и пианисти наистина са забележителни. Списъкът с награди и отличия от наши и чужди фестивали за звънките гласчета и артистичното им сценично присъствие е впечатляващ. Повече от 15 са само първите им награди, а в началото на ноември „Камбанките“ се завърнаха от Прага, Чехия с „Гран при“ от Международния конкурс „Europe stars 2017“ за шопската песен „Невесто Йованчовице“ и I награда за испанската песен „Codigo”. Получиха и покани за участия в Русия и Молдова през 2018-а. А 15-годишният Кристиян Тодоров с голям успех взе участие в концерт на лауреати от международни клавирни конкурси във Виена през март.

Бинка Георгиева е родена в Свищов, но съдбата я отвежда в Шопско. Завършила е НМА – София. Високият професионализъм, който разгръща в ежедневната си практика, дължи на изключителните си професори: Парашкев Хаджиев, Лазар Николов, Жул Леви, Васил Арнаудов, Лилия Гюлева, Милена Моллова и др.

„Камбанките“ вече са на 36 години – разказва г-жа Георгиева. Идеята за създаването на състава е на Станка Ковачева, директор на някогашния Пионерски дом. Намерихме дечица, сформирахме групата и тръгнаха нещата… Тук, в шопския край, децата са много музикални и гласовити. Всички знаем как звучи шопската песен - здрави, звучни, мощни, „метални“ гласове. Шопите много обичат да се изявяват на сцена, не им е силната страна да са публика и слушатели. В нашия шопски край е така – всички пеят, танцуват от сърце.

От г-жа Георгиева научаваме и за престижната награда на „Камбанките“ от Международния фестивал в Прага, където децата са участвали под ръководството на Сашка Спасова:

Тя е бивша „камбанка“, от 6-годишна започна да пее и да свири при мен. Завърши джаз и поп пеене в НМУ „Любомир Пипков“ – София, а в момента следва в Софийския университет, специалност „музикална педагогика“. Работи чудесно с големите „Камбанки“, които са 13-14-годишни.Искам да благодаря на общинското ръководство и читалищната управа, винаги намираме подкрепа от тях.

Класа по пиано създадох през 1978 г. Бях назначена за преподавател по акордеон, но придумах учениците да преминат на пиано. Събрах деца и от детската градина. Искам да отбележа, че съчетавам свиренето с пеенето. Оказа се, че децата, които свирят, с радост пеят в групата. Най-добрите солисти са и добрите ми пианисти. Убедена съм, че така те се развиват най-добре, навлизайки в изкуството. Тази година за нас коледните празници започнаха още в началото на декември – три поредни дни бяхме на сцената на коледния базар в града. Пяхме и на благотворителен концерт в София с големите „Камбанки“. Бих искала да пожелая на всички най-напред да сме здрави, да сме бодри, енергични, с отворени сърца за красивото в живота, а музиката ни дава всички това – хармония и светлина в душите.

Още от рубриката

„Акустична версия“ отбелязва 33 г. от своя „летящ старт“

През 2018 г. „Акустична версия“ отбелязва 33 години от създаването си. Навършването на „Христовата възраст“ е и поводът, на който е посветен концертът на 17 януари в „Студио 5“ на НДК. Началото на „Акустична версия“ е поставено от пианиста Антони..

публикувано на 15.01.18 в 15:39

Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Церемонията по откриването на Българското председателство ще се състои на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“. В програмата на събитието са включени изпълнения на известни български състави и солисти. Сред тях е Детският радиохор с главен..

публикувано на 11.01.18 в 12:05

Георги Германов – живот, изпълнен с музика и песни

За прочутия странджански певец Георги Германов 2017 г. беше специална – навърши 75 години. Това е прекрасен повод да отбележим големия му принос за песенния ни фолклор, а и да аплодираме отново неговия лиричен, кадифен глас, дълбоко проникновен и..

публикувано на 05.01.18 в 09:40