Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Успешни проекти, великолепни солисти и много хубава музика – така ще запомним 2017-а“

Диригентът Димитър Христов с празнична равносметка

БНР Новини

Сред празничната пъстрота от прекрасни музикални събития огромна аудитория привлече концертът на Оркестъра за народна музика на БНР – последен за 2017 г. Той е част от поредицата „Музика в портрети” със специалното участие на Росен Генков (гъдулка), Кръстьо Димов (кавал) и народната певица Петя Панева.




За нас 2017-а беше изпълнена с много хубава музика – казва диригентът Димитър Христов в специално интервю за Радио България. Беше изключително хубава година, имахме много успешни проекти. Гордеем се с тях, защото винаги намирахме нещо ново, с което да зарадваме нашата публика. Страхотен беше концертът от поредицата „Ритъмът на Балканите” в зала „България”, в който участваха наши приятели от Македония, Сърбия, Гърция… Друг голям проект е „Вокално-инструментални картини”, с него започнахме сезона. Участваха прекрасните певици от хора на НФА „Филип Кутев” с диригент Георги Генов. За втора поредна година Оркестърът за народна музика свири номинираните творби на конкурса „Нова българска музика в 7/8”- гр. Чепеларе. Преди няколко седмици направихме концерт по случай 70-годишнината от рождението на Добрин Панайотов – бивш диригент на ОНМ на БНР. Нямаме концерт, в който да не участват великолепни солисти. Те са много различни. Представяме ги по най-добрия начин и ги караме да се чувстват удобно до нас на сцената.




Димитър Христов е на пулта на ОНМ на БНР около шест години. Споделя, че в своята работа се старае да преплита богатото минало на състава и стремежа към все по-нови и интересни посоки в репертоара.




Много композитори и аранжори са работили за този състав, бих казал най-добрите. Това са хора, които, оставяйки своя отпечатък, правят репертоара изключително пъстър. Старая се във всеки концерт да има голямо разнообразие от автори, за да е в хармония с концепцията на нашия оркестър. А тя е да развива и популяризира българската народна музика. Не изоставям и личните си задачи като творец. В момента пиша музика за театрална постановка на Пазарджишкия театър, танцова музика за Ансамбъла на Въоръжените сили на Република България, за фолклорния ансамбъл „Мадара” в Шумен и др. Мога да „открехна завесата” към следващата година – с ансамбъл „Тракия” започваме един голям проект, който ще излезе най-късно през май. Аранжиментите, които правя, са голямо удоволствие за мен, но и бреме, защото остава все по-малко време за семейството.




Понесени от празничния дух в последните дни на 2017г., на първо място да сме здрави
- пожелава Димитър Христов. Да се усмихваме, дори и в трудните моменти, да не забравяме добродетелите, които ни правят по-истински и по-земни. Не на последно място искам да пожелая на всички да обичат музиката, да слушат българската народна музика и да се грижат за нея, защото тя е нашата идентичност, без нея не можем.



Снимки: БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37