Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнични усмивки с „Радиодеца“

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Коледа е празникът, който отваря нашите сърца и ни напомня, че детското у нас никога няма да умре. Надеждата, красотата и топлината са навсякъде. Какво по-хубаво от това! За вокална група „Радиодеца“ при БНР коледното настроение и празничният духвинаги пристигат още в началото на декември. Малките певци не само пишат своите писма до Дядо Коледа, но и всяка година го радват с песните си. По традиция „Радиодеца“- та имат много ангажименти през последния месец на годината. Разказва Илина Тодорова – основател и диригент на формацията:




Така се случи, че преди двадесет години посолството на Кралство Швеция ни покани за един коледен празник,
който е много важен за тяхната родина.Това е празникът на Света Лусия, отбелязва се на 13 декември. Смята се,че тогава е най-късият ден, последван от най-дългата нощ в годината. Започнахме на шега преди две десетилетия, а се превърна в традиция. Всяка година на тържеството изпълняваме една традиционна песен на шведски език, която се нарича Санта Лусия и представяме любими коледни песни. Посолството вече не съществува, но има консулство, организаторите са други. Независимо от промените, продължават да ни канят и това е част от нашия празничен дух, винаги много се радваме.




В същото време имаме доста работа,
тъй като нашият основен концерт обикновено е през пролетта. Предстои ни цялостна промяна в репертоара и репетираме усилено. Програмата е от двадесет песни и това е нашата основна задача в момента, която успешно съчетаваме с празничните си участия.




Отминаващата година донесе на „Радиодеца“-та възможности за сценична изява. Записаха и двоен албум, събрал прекрасни детски песни от български автори. Малките музиканти ще запомнят 2017-а също с големия си успех във Франция.




За трети път гостувахме в програмата на Международния фестивал на изкуствата в Сен Дени – продължава г-жа Тодорова. Тази година беше десетото издание на форума. Никога не сме имали такъв успех. Концертът ни се превърна в истинско събитие – цялата зала стана на крака и пя в един глас с децата български песни.Този спомен и досега ни вълнува и вдъхновява.




Другото събитие, което трябва на всяка цена да спомена, е издаването на нашия албум. Това също е ново за нас, за първи път издаваме двоен компактдиск. Първият е изцяло с песните, а вторият с инструменталите, така че да може да се използва от педагози в училища и детски градини. Програмата е много хубава. Песните са подбрани сред най-добрите образци, записани от БНР през последните 30 години. Така децата ще могат да разучават хубавите български песни.




Бих искала от името на „Радиодеца“-та и от мое име да пожелая хубави празнични дни на всички хора по света. Нека Новата година ни донесе много здраве, радост и успехи. А на децата – веселие и усмивки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05