Проектът „Българско военно чудо“ провокира интерес към историята

Снимка: bulgarianhistory.org

„На фронта най-големият стрес е когато минеш между твои убити другари, ранени и стенещи за помощ. И нямаш нито време, нито пък право да спреш, а продължаваш напред и оставяш този  човек там направо да умира. Ние сме на по двайсет и една-две години хора. Срещнахме се директно със смъртта“ – това разказва един оцелял български войник, след героичната битка край р. Драва през 1945 г., при която Първа българска армия успява да отблъсне и да нанесе големи поражения на германските вражески части. Германски генерал-историк отбелязва за битката при Драва: „Българската армия се оказа костелив орех, въпреки нейното оръжие, произведено през 1893 г.“.

Много такива важни факти за българските военни победи, от началото на XX в., са събрани и поднесени достъпно, чрез документалната поредица „Българско военно чудо“. Видеоматериалите в нея пресъздават в детайли историческата фактология, относно най-големите постижения на българските войни и техните командири, в периода след Освобождението – 1878 г. до средата на XX в. Видеоматериалите по темата са подготвени от млади хора със задълбочени интереси и знания по българска история, и са предназначени за широката аудитория. Информацията е поднесена по достъпен и запомнящ се начин, а целта е да се напомни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен около обща кауза и има пред себе си далновидни предводители. Не така стоят нещата на полето на българската дипломация, но тази тематика остава извън полезрението на поредицата „Българско военно чудо“, която е достъпна на български език в сайта „Българска история“.
Сайтът се ползва с голямо доверие и привлича вниманието на мнозина. Това се дължи на факта, че е създаден от хора, които отрано са усетили липсата на сериозни материали по българска история в интернет пространството – разказва Марио Мишев, един от създателите на образователния портал с патриотична тематика.

СнимкаПреди 5 години, още като ученици създадохме сайта „Българска история“. Идеята ни беше да го превърнем във виртуално място за подготовка по история, каквото търсехме когато се готвехме да кандидатстваме в университета. Такова място в интернет обаче, липсваше. С годините решихме да го създадем. Така сайтът ни се наложи като най-посещаваната образователна платформа за българска история. Приложили сме множество видеа, статии, интервюта, репортажи,  свързани с различни теми от историята. Неща, от които лично аз съм имал потребност като ученик да видя и да прочета. Проблемът е, че отдавна има много голяма дистанция между обикновения, интересуващ се от история човек и хората от академичните среди. Историята, която се изследва и обсъжда от учените, рядко достига до обикновения читател. Това, до голяма степен се дължи на консерватизма в тези затворени академични среди. Идеята е, да се използват новите технологии, които са близки до учениците, а и до хората на средна възраст. Това много липсва при преподаването в българското училище и затова се стремим лично да гостуваме в часовете. Над 150 училища сме посетили досега. Заедно с учениците гледаме документалните поредици и обсъждаме с тях фактите. Така получаваме и обратна връзка за нещата, които са близки до тях и ги вълнуват.


Нашата идея е да подскажем на учениците и учителите как един мултимедиен продукт може да се използва безплатно в образованието. Много уважаваме учителската професия, но предпочитаме да общуваме в клас, като с приятели, и разказваме дори за своя опит в училище и в часовете по история – казва Марио Мишев и продължава:

Ако учителят няма такава мотивация, то и нашият труд ще остане незабелязан от мнозинството училища. Обогатили сме съдържанието на сайта с още теми от области като природа, география, научни достижения. Искаме да обхванем по-голямата част от учебния материал, а филмчетата не надвишават повече от 5 минути. Това е времето, за което може да се задържи вниманието на ученика. Затова съдържанието и материалите в тях са подбрани прецизно, те са добре монтирани и поддържат интереса постоянно. До момента няма училище, в което да не сме видели голям зрителски интерес. Съвсем скоро бяхме в две училища в Смолян, където показахме филм за една от големите български победи по време на Балканската война. Прави впечатление, че учениците се отнасят с огромно уважение към героите и паметните събития от този период. Затова се стараем винаги да отговорим на техния интерес с много добре подбрани и поднесени материали.

Снимки: bulgarianhistory.org

Още от рубриката

Нова книга разкрива ролята на княз Борис І в спора между католическата и православната църква

Западните учени, които пишат и се интересуват от историята на България, се броят на пръсти. Затова откриването на нов ръкопис, озаглавен „Значението на България за разделянето на източното и западното християнство“, е събитие, което заслужено..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Св. Иван Рилски – закрилникът на България

На 19 октомври православна България почита паметта на своя небесен покровител Св. Иван Рилски. С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв..

публикувано на 19.10.18 в 11:26

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25