„Зрънце любов” спасява пойни птици през зимата

Всички обичаме песента на пойните птици. Тяхното чуруликане радва ухото ни и  внася добро настроение. Но сега, когато снежната покривка е покрила земята, питаме ли се как тези малки създания оцеляват и как си намират храна? На птиците също им е студено. Затова от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) призовават любителите на природата да поставят хранилки със сурови семена, за да подкрепят дивите пойни птици в търсенето им на храна през мразовитите дни. Голям, син, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат ежеминутно до хранилката и така ще осъществим по-необичаен контакт с природата. Това е и целта на кампанията „Зрънце любов”. За нея разказва Мариана Вълчева от БДЗП:
Кампанията „Зрънце любов” на БДЗП се роди преди девет години, когато искахме да насочим вниманието на хората от големия град и по-малките населени места към това да помогнем на онези пойни птички, които остават при нас през зимата. И особено в зимните дни, когато има дебела снежна покривка и те са затруднени да намират необходимата им храна. Тези птици през лятото обикновено се хранят с насекоми, но през зимата на тях са им необходими зрънца с повече мазнини, за да натрупат повече енергия и да им бъде по-топло. Чрез кампанията „Зрънце любов” всеки от нас, без да полага много усилия или да влага средства може  да помогне на тези малки крилати обитатели на паркове и градини, които идват на подготвените хранилки, за да клъвнат зрънца. В същото време от ранна сутрин ще можем да  чуваме тяхната песен и да ги наблюдаваме през целия ден. Много важно е да знаем, че ако веднъж сме решили да подхранваме тези птици, трябва да го правим постоянно, защото те помнят мястото на хранилките и ще идват всеки ден.

Снимка
Колко хора са се включили в тази кампания?

Тези, за които знаем са отбелязали своите хранилки на интерактивната картата на сайта на БДЗП. Тази хранилка може да бъде поставена както на терасата ни, така и на прозореца, може да бъде на някое дърво до дома ни или в паркове и градини. Към момента хората в цялата страна, които са отбелязали мястото на хранилките за пойните птички са малко над 2000. Аз съм сигурна, че има и хора, които или не са разбрали за тази интерактивна карта, или просто не са имали време  да го направят. Обратната връзка, която получаваме от цялата страна показва, че желаещите да даряват храна на пойните птички през зимата стават все повече.

Да се изработи хранилка е много лесно и не са необходими специални умения. Аз подхранвам едно голямо ято от врабчета и големи синигери. Поставила съм на терасата едно картонче със семенцата от слънчоглед, суров и небелен – споделя още Мариана Вълчева. Бързо се прави и  висяща хранилка, за да не могат гълъбите да изяждат семенцата, предназначени за пойните птици. Взимаме една суха пластмасова бутилка. Слагаме няколко клонки на дъното, които стърчат през отвори навън. На тях птичките кацат. Допълваме бутилката със семенца и правим малки отвори, за да могат птичките да ги кълват. След това закачаме бутилката на избрано от нас място. Помагаме и се радваме от досега с дивите пойни птици.


Снимки и видео: bspb.org

Още от рубриката

Отложиха евтаназията на стадата в Странджа

Всичко започва в края на юни, когато в три овцеферми в с. Воден, на територията на община Болярово, са констатирани три случая на болестта „чума по дребните преживни животни“ – едно умряло животно, а други две в тежко състояние.За да спрат..

публикувано на 19.07.18 в 12:15

Броят на необитаемите жилища расте на фона на растящия брой нуждаещи се от жилище

Министерството на регионалното развитие и благоустройството наскоро публикува за обществено обсъждане Национална жилищна стратегия, сред чиито цели е и тази да се намери начин растящият брой необитаеми жилища в страната да може да се ползват и за..

публикувано на 19.07.18 в 10:50

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата..

публикувано на 18.07.18 в 08:30