Книгата – дар за душата

Да избереш подарък за любим човек не е лека задача, особено когато искаш той да бъде специален, да достави радост, да стопли сърцето, да се превърне в скъп спомен. И ако трябва да измерим стойността му– нека се запитаме колко струва усмивката на човека, когото ще зарадваме или пък чувството, което ще изпитаме когато подаръкът е докоснал с обичта ни любимото същество. Какво да изберем? Дали скъп предмет или нещо полезно? Ако сме родители , ще изберем това, което смятаме, че е нужно на детето ни. А какво е то – смартфон, поредната играчка или книга? А за човека до нас, за родителите ни?

Преди години, като деца се радвахме на книжката, която родителите ни подаряваха за рождения ден или за Нова година. И някак хубаво илюстрованата книга повече привличаше вниманието ни от хубавата дреха или играчка. Книгата беше форма на общуване с автора от една страна, но и с родителите ни или с приятелите, с които споделяхме прочетеното. В наши дни лъскавите играчки, таблети, повече привличат детското внимание, но въпреки това хубавата детска книга все още продължава да бъде търсен подарък за малчуганите:Да, така е – потвърждава Галина Златарева, автор и издател на детски книги. И може би това е една от главните причини панаирът на книгата да се провежда в средата на декември, непосредствено преди празниците в края на годината. Хората, търсейки подаръци, в много голяма степен се ориентират да купят на детето книжка, в допълнение към другите подаръци. Това е нещо много хубаво, което се спазва като традиция в българското семейство. Много ме радва, че родителите купуват книги. Това, което виждам специално на коледния панаир, е как хора на различна възраст избират книги за подарък. Около една трета от жените, които идват на щандовете ни, искат да изпратят книги в чужбина, на внучето, което е в друга езикова среда, да научи буквите, за да поддържа българското съзнание- това е много хубаво.

Снимка

А когато детската книга е поднесена с много любов и най-светли пожелания, детето усеща посланието. Тази магия, да заспиш в прегръдките на мама, докато ти чете от любимата книжка, няма как да изчезне, защото е част от живота, казва Жана Иванова, издател на книги за духовно и личностно развитие. Според нея, хубавата книга продължава да държи първите места в класацията за предпочитани подаръци, не само сред децата, но и сред възрастните. Потвърждава го и последното проучване сред българите за най-желани коледни подаръци,където книгата заема второ място след екскурзията. И ако екскурзията ще ни помогне да сменим реалността с приятно изживяване, книгата ще ни пренесе в друг свят или ще ни помогне да открием себе си. Като духовна форма на пътуване и тя ще ни зареди или разтовари от всекидневните проблеми:В книгата можеш да намериш отговор на даден въпрос, рецепта за успех, положителен пример, хармонични взаимоотношения. Намираме всички тези неща както в художествената литература, така и в специализираната, приложна литература със съвети от лекари и специалисти в различни области, които по много достъпен начин ни дават ключа за поддържане на добро здраве. Как работим, с какво се храним, кога си лягаме, как ставаме, имаме ли време да отидем сред природата… Когато сме затрупани със задачи, не успяваме да погледнем дори през прозореца и да се полюбуваме на природата , камо ли да отскочим до близката за софиянци Витоша. Тук идва магията на книгата, вечер да прочетеш няколко страници и да заспиш с чувството, че си се обогатил с нещо. Вместо да прехвърляме задачите за утрешния ден, да прочетем няколко страници, които да ни пренесат в други измерения. Книгата е като огледало на това, което търсиш и понякога можеш да видиш много ясно отговора докато четеш. Книгата, както хубавата музика, ти помага да се отпуснеш и да погледнеш някак отстрани на проблемите, които те вълнуват.

Снимки: Дарина Григорова

Още от рубриката

„Следи от афро-бразилската култура“ в София

В неделя, 21 октомври, е откриването на третото издание на Седмицата на бразилското кино и култура, чието мото е „Следи от афро-бразилската култура“. Организатори са посолството на Бразилия у нас и бразилският Културен център "Зенон". Идеята е..

публикувано на 19.10.18 в 12:29

Художникът Николай Делиянев представя свой новаторски стил в изложбата "Загадката на вибрациите"

Абстрактни картини, в които колкото повече се вглеждаш, толкова повече усещаш вибрациите на цветовете, светлината и дори въздуха, такова е общото впечатление от първата самостоятелна изложба на младия български художник Николай Делиянев в София. Тя..

публикувано на 18.10.18 в 11:49

Среща с хармонията, уважението и покоя

Ако все още не сте посетили някое от многобройните събития от програмата на 29-ите Дни на японската култура в България, може да го направите до края на ноември. Фестивалът Aniventure Comic Con, изложби, посветени на традиционни японски изкуства..

публикувано на 17.10.18 в 11:29