Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата – дар за душата

БНР Новини

Да избереш подарък за любим човек не е лека задача, особено когато искаш той да бъде специален, да достави радост, да стопли сърцето, да се превърне в скъп спомен. И ако трябва да измерим стойността му– нека се запитаме колко струва усмивката на човека, когото ще зарадваме или пък чувството, което ще изпитаме когато подаръкът е докоснал с обичта ни любимото същество. Какво да изберем? Дали скъп предмет или нещо полезно? Ако сме родители , ще изберем това, което смятаме, че е нужно на детето ни. А какво е то – смартфон, поредната играчка или книга? А за човека до нас, за родителите ни?

Преди години, като деца се радвахме на книжката, която родителите ни подаряваха за рождения ден или за Нова година. И някак хубаво илюстрованата книга повече привличаше вниманието ни от хубавата дреха или играчка. Книгата беше форма на общуване с автора от една страна, но и с родителите ни или с приятелите, с които споделяхме прочетеното. В наши дни лъскавите играчки, таблети, повече привличат детското внимание, но въпреки това хубавата детска книга все още продължава да бъде търсен подарък за малчуганите:



Да, така е – потвърждава Галина Златарева, автор и издател на детски книги. И може би това е една от главните причини панаирът на книгата да се провежда в средата на декември, непосредствено преди празниците в края на годината. Хората, търсейки подаръци, в много голяма степен се ориентират да купят на детето книжка, в допълнение към другите подаръци. Това е нещо много хубаво, което се спазва като традиция в българското семейство. Много ме радва, че родителите купуват книги. Това, което виждам специално на коледния панаир, е как хора на различна възраст избират книги за подарък. Около една трета от жените, които идват на щандовете ни, искат да изпратят книги в чужбина, на внучето, което е в друга езикова среда, да научи буквите, за да поддържа българското съзнание- това е много хубаво.

Снимка

А когато детската книга е поднесена с много любов и най-светли пожелания, детето усеща посланието. Тази магия, да заспиш в прегръдките на мама, докато ти чете от любимата книжка, няма как да изчезне, защото е част от живота, казва Жана Иванова, издател на книги за духовно и личностно развитие. Според нея, хубавата книга продължава да държи първите места в класацията за предпочитани подаръци, не само сред децата, но и сред възрастните. Потвърждава го и последното проучване сред българите за най-желани коледни подаръци,където книгата заема второ място след екскурзията. И ако екскурзията ще ни помогне да сменим реалността с приятно изживяване, книгата ще ни пренесе в друг свят или ще ни помогне да открием себе си. Като духовна форма на пътуване и тя ще ни зареди или разтовари от всекидневните проблеми:



В книгата можеш да намериш отговор на даден въпрос, рецепта за успех, положителен пример, хармонични взаимоотношения. Намираме всички тези неща както в художествената литература, така и в специализираната, приложна литература със съвети от лекари и специалисти в различни области, които по много достъпен начин ни дават ключа за поддържане на добро здраве. Как работим, с какво се храним, кога си лягаме, как ставаме, имаме ли време да отидем сред природата… Когато сме затрупани със задачи, не успяваме да погледнем дори през прозореца и да се полюбуваме на природата , камо ли да отскочим до близката за софиянци Витоша. Тук идва магията на книгата, вечер да прочетеш няколко страници и да заспиш с чувството, че си се обогатил с нещо. Вместо да прехвърляме задачите за утрешния ден, да прочетем няколко страници, които да ни пренесат в други измерения. Книгата е като огледало на това, което търсиш и понякога можеш да видиш много ясно отговора докато четеш. Книгата, както хубавата музика, ти помага да се отпуснеш и да погледнеш някак отстрани на проблемите, които те вълнуват.

Снимки: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37