„София като фрагменти“ - фотокартини с кауза

Венцислав Петров (на микрофона) и посланик Ставрос Августидис откриват изложбата

Посолството на Кипър в София отвори пространството си за една интересна изложба на снимки и картини. Фотографът Венцислав Петров и посланикът на Кипър Ставрос Августидис - в ролята на художник, са се срещнали преди около три години. Оттогава „ловуват“ вдъхновяващи сюжети из столицата и създават съвместни платна, които отразяват града така, както рядко забързаните хора го забелязват.Основната ни цел е да покажем непознати интересни културни аспекти на този град, казва Венцислав Петров. Това не е просто изложба, а обявяване на една инициатива, която тепърва ще се развива, надяваме се в широк мащаб. Инициативата „София като фрагменти“ има 2 цели: първата е износ на култура от България - виждате колко посланици има тук, а втората е да бъдат подпомогнати деца в нужда.

Приходите от фотокартините са предназначени за фондация „За нашите деца“, в подкрепа на деца със затруднения в развитието. Инициативата идва от г-н Августидис, а колаборацията е успешна благодарение на факта, че двамата артисти са открили хармонията между форма и цвят. Фотографът Венцислав Петров по принцип обича цветовете, но в случая осигурява основата - черно-бели фотоси, които художникът Ставрос Августидис дорисува, за да оживеят като картина.

Снимка

Посланикът на Кипър е завършил политология и икономика, но винаги е харесвал архитектурата. В крайна сметка избира не културната дипломация, а дипломация за културата и прави каквото може, за да популяризира изкуството. В България той не се чувства чужденец, но това, че не е местен, му помага да забелязва неща, които ние приемаме за даденост. В личен план го вдъхновява най- вече играта с децата му. Венцислав Петров пък, като едно пораснало дете, обича самолетите. Най-впечатляващата локация, на която се озовава в рамките на този проект, е т. нар. тъч пойнт, където колесника опира земята на аерогара София. 

След като гледат документален филм за Мария Зъбова, известна като „Мария на камбаните“, фотографът и художникът изкачват доста пъти 220-те стъпала до покрива на храм-паметника „Св. Александър Невски“, за да се насладят на обичта и страстта, с които 89-годишната жена бие камбаните сутрин и вечер.

Скоро заведох в храма „Св. Александър Невски“ няколко колеги посланици и когато се запознаха с Мария, те осъзнаха силата на духа, издръжливостта и вярата, които са характерни за българите, казва посланикът на Кипър. Тя бие камбаните независимо от вятъра, снега и минусовите температури. Хрумна ми също да организираме и една кампания за реставрирането на стенописите в църквата.

Дали българите и кипърците се познават достатъчно? Г-н Августидис казва, че е усетил нашата обич:

В Кипър живеят близо 40 000 българи, които имат свои училища и животът им е организиран, разказва той. Имах честта да придружа президента на Република България Румен Радев, по време на посещението му в Кипър през ноември 2017 г. когато един от поводите за пътуването беше откриването на улица „Васил Левски“ в община Лакатамя. Там усетихме свързаността на двата народа. Българи и кипърци ни посрещнаха в народни носии и танцуваха заедно, беше вълнуващо! Ние споделяме едни и същи ценности и сме побратими.

Снимките са предоставени от посолството на Република Кипър в България

Още от рубриката

Павел Васев: Традицията на културните връзки е най-перспективната посока за развитие на двустранните отношения между Русия и България

Вече 30 години Българският културен институт (БКИ) в Москва изпълнява своята мисия за популяризиране на българските културни достижения в Русия. Институтът е създаден през 1988 година, когато на 19 януари правителствата на двете страни подписват..

публикувано на 19.01.18 в 14:36

Яворов е в душите на всички търсещи

Наскоро отбелязахме 140 годишнината от рождението на Пейо Яворов, един от най-обичаните български поети, който не спира да привлича търсещите души. Неговата драматична съдба често предизвиква любопитството на широката публика, а за любителите на..

публикувано на 19.01.18 в 12:08

България дава 300 000 евро за ремонт на Българския културен дом в Будапеща

Правителството отпусна 300 000 евро за обновяване и разширяване на Българския културен дом в Будапеща. Българският културен дом в унгарската столица, открит през 1957 г. и построен с дарения на семействата на българските градинари в Унгария, се е..

публикувано на 17.01.18 в 12:27