„София като фрагменти“ - фотокартини с кауза

Венцислав Петров (на микрофона) и посланик Ставрос Августидис откриват изложбата

Посолството на Кипър в София отвори пространството си за една интересна изложба на снимки и картини. Фотографът Венцислав Петров и посланикът на Кипър Ставрос Августидис - в ролята на художник, са се срещнали преди около три години. Оттогава „ловуват“ вдъхновяващи сюжети из столицата и създават съвместни платна, които отразяват града така, както рядко забързаните хора го забелязват.Основната ни цел е да покажем непознати интересни културни аспекти на този град, казва Венцислав Петров. Това не е просто изложба, а обявяване на една инициатива, която тепърва ще се развива, надяваме се в широк мащаб. Инициативата „София като фрагменти“ има 2 цели: първата е износ на култура от България - виждате колко посланици има тук, а втората е да бъдат подпомогнати деца в нужда.

Приходите от фотокартините са предназначени за фондация „За нашите деца“, в подкрепа на деца със затруднения в развитието. Инициативата идва от г-н Августидис, а колаборацията е успешна благодарение на факта, че двамата артисти са открили хармонията между форма и цвят. Фотографът Венцислав Петров по принцип обича цветовете, но в случая осигурява основата - черно-бели фотоси, които художникът Ставрос Августидис дорисува, за да оживеят като картина.

Снимка

Посланикът на Кипър е завършил политология и икономика, но винаги е харесвал архитектурата. В крайна сметка избира не културната дипломация, а дипломация за културата и прави каквото може, за да популяризира изкуството. В България той не се чувства чужденец, но това, че не е местен, му помага да забелязва неща, които ние приемаме за даденост. В личен план го вдъхновява най- вече играта с децата му. Венцислав Петров пък, като едно пораснало дете, обича самолетите. Най-впечатляващата локация, на която се озовава в рамките на този проект, е т. нар. тъч пойнт, където колесника опира земята на аерогара София. 

След като гледат документален филм за Мария Зъбова, известна като „Мария на камбаните“, фотографът и художникът изкачват доста пъти 220-те стъпала до покрива на храм-паметника „Св. Александър Невски“, за да се насладят на обичта и страстта, с които 89-годишната жена бие камбаните сутрин и вечер.

Скоро заведох в храма „Св. Александър Невски“ няколко колеги посланици и когато се запознаха с Мария, те осъзнаха силата на духа, издръжливостта и вярата, които са характерни за българите, казва посланикът на Кипър. Тя бие камбаните независимо от вятъра, снега и минусовите температури. Хрумна ми също да организираме и една кампания за реставрирането на стенописите в църквата.

Дали българите и кипърците се познават достатъчно? Г-н Августидис казва, че е усетил нашата обич:

В Кипър живеят близо 40 000 българи, които имат свои училища и животът им е организиран, разказва той. Имах честта да придружа президента на Република България Румен Радев, по време на посещението му в Кипър през ноември 2017 г. когато един от поводите за пътуването беше откриването на улица „Васил Левски“ в община Лакатамя. Там усетихме свързаността на двата народа. Българи и кипърци ни посрещнаха в народни носии и танцуваха заедно, беше вълнуващо! Ние споделяме едни и същи ценности и сме побратими.

Снимките са предоставени от посолството на Република Кипър в България

Още от рубриката

Елисавета Багряна – една от вечните българки

Тази година отбелязваме 125 години от рождението на прочутата българска поетеса Елисавета Багряна ( родена на 29. 04. 1893 г. ) . По този повод в Столична библиотека бе открита изложбата „Аз – Багряна”. Експозицията е част от кампанията..

публикувано на 18.04.18 в 11:47

Фотографът Никола Михов изследва защо Мона Лиза се превръща в „звезда“ на селфи манията

Селфи с Мона Лиза е хитът сред световните туристи, които посещават Лувъра и попадат в плен на загадъчната усмивка на шедьовъра на Леонардо. Ако преди десетилетия реакциите са били просто съзерцание или нищо, днес селфи манията отбелязва милиарди лични..

публикувано на 14.04.18 в 08:05

София – световна столица на изкуството от хартия

С две изложби в Националния дворец на културата започна осмото издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. А Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA ) ще има тук свой конгрес, който ще съпътства фестивала. Засега такъв..

публикувано на 13.04.18 в 11:01