Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Богдански: „Прави добро всеки ден и променяй света около теб“

БНР Новини

Българите, напуснали пределите на родината, са над 2 милиона души. Всеки от тях има различна съдба и причина да започне своя нов живот зад граница. Едни са го сторили преди 1989 година, за да избягат от репресиите на комунистическия режим, други, за да получат по-добро образование, а трети- по-добре платена работа. Трите типа хора, обаче, имат нещо общо помежду си и то е надеждата, че един ден отново ще се завърнат у дома и ще променят България. Но, докато някои го казват само на думи, други вече имат своя план и цели как да го направят.

Даниел Богдански е студент втори курс по международен бизнес в университета в Маастрихт и не престава да се интересува какво се случва в България. Той създава собствен блог, в който представя своето виждане за актуалните проблеми, пред които сме изправени, и възможните им решения. В него Даниел описва собствени преживявания, както и на отделни личности, живеещи зад граница, чиято мисия е да подпомагат различни каузи. Към каква аудитория е насочен неговия блог?:




СнимкаОсновната му цел е да въздейства на младите да променят начина си на мислене. Ако всеки от нас направи нещо малко за България днес, то тя утре ще бъде едно по-добро място за живеене.

Първото видео, което той прави за сайта, се нарича „Българският път“. Идеята му хрумва от участието му в един конкурс за философско есе, организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Темата е „Българският път - потенциал, проблеми и перспективи“. Завършва го с въпроса „а ти какво направи днес за България?“ Той остава водещ и във филма, но какво всъщност е неговото внушение?

Идеята е, че ако всеки от нас започне да мисли за България, за бъдещето на градчето, където живее и спрем да се делим, страната ни има потенциал нещата да се променят дори за една година, но хората сме много обезверени и апатични. Виждаме само негативното.

Да променим живота си и средата, в която живеем, зависи единствено от нас самите. Първата стъпка е преодоляването на пословичното ни черногледство, което умело маскираме като загриженост и дори като реализъм. То е най-голямата спирачка пред развитието на човека. Най-лесно е да кажеш, че нещо не може или няма как да се случи. Така би направил всеки, страхуващ се от новото и неизвестното. Такова чувство се крие във всеки от нас, но е важно дали можем да го контролираме.

Снимка

Трябва да спрем да се ровим в историята и да търсим поводи за гордост само в миналото. Личности, с които да се гордеем, има и днес. За да се докажат в своята работа, са им били нужни кураж, воля и лишения. Обикновено те постигат успехите със собствени сили и без всякаква подкрепа от страна на държавата. Затова често усилията им остават незабелязани, а основната причина е липсата на гласност. Разказвайки историите на успели наши сънародници в блога си, Даниел се надява, че ще промени това и ще насочи общественото внимание към техните проблеми. Идеите му не свършват дотук и скоро ще бъде създаден още един сайт, който ще представя на английски език природните и историческите забележителности у нас. Желанието на младото момче е да покаже на чужденците, че страната ни може да ги изненада не само с красиви жени и евтин алкохол, а също и с богатото си минало, изключителната кухня и множеството съхранени занаяти, наследени от прочути майстори.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25