Д-р Лиана Апостолова – мечтата е жива

Българската лекарка ръководи най-мащабната американска програма за диагностициране на Алцхаймер сред младите хора
Снимка: личен архив

В предколедното време обичаме да си разказваме истории за вяра, смелост, чудеса. А когато в тях се вплита вярата на някой сънародник в най-смелата му мечта, тогава той оставя милиони невидими следи по пътя си, осеян с чудеса.

Д-р Лиана Апостолова записва медицина с една-единствена цел – да изучава човешкия мозък в най-добрата научна среда. И докато следва в Медицинския университет в София, приравнява всеки изпит според изискванията на американската образователна система. Така с диплома в ръка през 1998 г. тя пристига в Съединените щати и днес е професор по неврология, радиология и генетика в Медицинския факултет на университета в Индиана, Илинойс. Д-р Лиана Апостолова ще ръководи първия мащабен проект за ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ на стойност 45 млн. долара.Изследователската програма ще включва 17 институции и 14 клинични центрове и с тяхна помощ ще изучим тази рядка форма на Алцхаймер, която засяга поколението в средната възраст – разказва д-р Лиана Апостолова. Рядко се случва пациентът да е на 40 или на 50 г., когато все още работи и отглежда децата си, но, за съжаление, такива болни съществуват и те имат по-агресивна форма на болестта.

Пет процента от всички засегнати от Алцхаймер заболяват в по-ранна възраст, но никой досега не е изследвал причините за този факт. Тези пациенти обаче могат да помогнат за намирането на лечение на болестта – те са подходящи за клинични изследвания, защото нямат други заболявания, които да влияят на функциите на мозъка.

Мисля, че лекарство за Алцхаймер ще се намери, но може да отнеме още малко време – казва д-р Апостолова. В момента имаме едно доста обещаващо лекарство, но окончателните резултати за него ще излязат след около три години. Преди това бяхме изпробвали ваксина в по-напредналия стадий на деменцията, която премахва протеина, причинител на болестта. Тя обаче даваше странични ефекти. Все пак това може да бъде един подход да се знае кои хора имат по-висок риск да развият болестта и чрез ваксина продукцията на този протеин да бъде премахвана от мозъка.

С победата над смъртоносните хронични заболявания продължителността на живота се увеличава, а с това расте и броят на болните от Алцхаймер. Ситуацията за тях обаче никак не е розова – голяма част от засегнатите у нас не са диагностицирани, а сред лекарите се шири нихилизъм, смята д-р Лиана Апостолова, която през октомври т. г. участва в международния конгрес по Алцхаймер във Варна.

Лекарите избягват да се занимават с диагностична работа и смятат, че няма смисъл да дават диагнозата на Алцхаймер, тъй като не е открито лечение – споделя наблюденията си д-р Апостолова. Смисълът обаче болният да бъде диагностициран в ранния стадий, когато още е самостоятелен и има само паметови нарушения, е в това семейството да се подготви какво го очаква, а не да прави всичко в последния момент и в критични ситуации. Освен това лекарствените препарати се изписват след подаването на множество документи, които се разглеждат от комисия и това се повтаря всеки месец. Как обаче болните да попълват и да подават тези документи при положение, че губят възможността да бъдат организирани и забравят, не мога да разбера. Допълнително социалната система за подкрепа на близките и за грижите за хората с Алцхаймер не съществува. Така че предстои доста работа може би на правителствено ниво трябва да се направи план за побеждаване на болестта, както е в САЩ и в развитите европейски държави. Той съдържа не само раннодиагностична и терапевтична програма, но и социална.

Д-р Лиана Апостолова вярва, че американската мечта е жива. Нали самата тя е нейно въплъщение – някогашното момиче с образование по медицина от Източна Европа и с грандиозни мечти, днес ръководи второто по големина клинично проучване на Алцхаймер в Съединените щати. А как го е постигнала? С много труд, гласи отговорът й.

Още от рубриката

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Отбийте се на празника на кестена в село Брежани

Запазете датата 20 октомври за един специален Празник на кестена в симитлийското село Брежани. Тази година е деветата, в която сдружение "Хора и традиции", съвместно със жителите на селото, организират този любим за региона празник. За поредна..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21