Д-р Лиана Апостолова – мечтата е жива

Българската лекарка ръководи най-мащабната американска програма за диагностициране на Алцхаймер сред младите хора
Снимка: личен архив

В предколедното време обичаме да си разказваме истории за вяра, смелост, чудеса. А когато в тях се вплита вярата на някой сънародник в най-смелата му мечта, тогава той оставя милиони невидими следи по пътя си, осеян с чудеса.

Д-р Лиана Апостолова записва медицина с една-единствена цел – да изучава човешкия мозък в най-добрата научна среда. И докато следва в Медицинския университет в София, приравнява всеки изпит според изискванията на американската образователна система. Така с диплома в ръка през 1998 г. тя пристига в Съединените щати и днес е професор по неврология, радиология и генетика в Медицинския факултет на университета в Индиана, Илинойс. Д-р Лиана Апостолова ще ръководи първия мащабен проект за ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ на стойност 45 млн. долара.Изследователската програма ще включва 17 институции и 14 клинични центрове и с тяхна помощ ще изучим тази рядка форма на Алцхаймер, която засяга поколението в средната възраст – разказва д-р Лиана Апостолова. Рядко се случва пациентът да е на 40 или на 50 г., когато все още работи и отглежда децата си, но, за съжаление, такива болни съществуват и те имат по-агресивна форма на болестта.

Пет процента от всички засегнати от Алцхаймер заболяват в по-ранна възраст, но никой досега не е изследвал причините за този факт. Тези пациенти обаче могат да помогнат за намирането на лечение на болестта – те са подходящи за клинични изследвания, защото нямат други заболявания, които да влияят на функциите на мозъка.

Мисля, че лекарство за Алцхаймер ще се намери, но може да отнеме още малко време – казва д-р Апостолова. В момента имаме едно доста обещаващо лекарство, но окончателните резултати за него ще излязат след около три години. Преди това бяхме изпробвали ваксина в по-напредналия стадий на деменцията, която премахва протеина, причинител на болестта. Тя обаче даваше странични ефекти. Все пак това може да бъде един подход да се знае кои хора имат по-висок риск да развият болестта и чрез ваксина продукцията на този протеин да бъде премахвана от мозъка.

С победата над смъртоносните хронични заболявания продължителността на живота се увеличава, а с това расте и броят на болните от Алцхаймер. Ситуацията за тях обаче никак не е розова – голяма част от засегнатите у нас не са диагностицирани, а сред лекарите се шири нихилизъм, смята д-р Лиана Апостолова, която през октомври т. г. участва в международния конгрес по Алцхаймер във Варна.

Лекарите избягват да се занимават с диагностична работа и смятат, че няма смисъл да дават диагнозата на Алцхаймер, тъй като не е открито лечение – споделя наблюденията си д-р Апостолова. Смисълът обаче болният да бъде диагностициран в ранния стадий, когато още е самостоятелен и има само паметови нарушения, е в това семейството да се подготви какво го очаква, а не да прави всичко в последния момент и в критични ситуации. Освен това лекарствените препарати се изписват след подаването на множество документи, които се разглеждат от комисия и това се повтаря всеки месец. Как обаче болните да попълват и да подават тези документи при положение, че губят възможността да бъдат организирани и забравят, не мога да разбера. Допълнително социалната система за подкрепа на близките и за грижите за хората с Алцхаймер не съществува. Така че предстои доста работа може би на правителствено ниво трябва да се направи план за побеждаване на болестта, както е в САЩ и в развитите европейски държави. Той съдържа не само раннодиагностична и терапевтична програма, но и социална.

Д-р Лиана Апостолова вярва, че американската мечта е жива. Нали самата тя е нейно въплъщение – някогашното момиче с образование по медицина от Източна Европа и с грандиозни мечти, днес ръководи второто по големина клинично проучване на Алцхаймер в Съединените щати. А как го е постигнала? С много труд, гласи отговорът й.

Още от рубриката

Да не се чувстваме безгласни, прикани Десислава Стефанова - Българка на годината на ДАБЧ

За девета година Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчи отличието Жена на годината. Номинирани за наградата на името на Света Злата Мъгленска бяха 15 българки от целия свят, които възпитават децата на нашите сънародници зад граница..

публикувано на 19.04.18 в 16:12

Изложбата “Болести и лечение през вековете” представя кратка история на медицината по нашите земи

Древните лечители по нашите земи притъпявали болката от скалпела с мандрагора, уповавали се на божествата и вярвали в силата на билките. А наследниците им дори и днес стъпват върху атавистичното им на моменти знание. Болестите, които са..

публикувано на 17.04.18 в 12:13
Маргарита Стоянова

За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност. Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири..

публикувано на 17.04.18 в 10:58