Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Лиана Апостолова – мечтата е жива

Българската лекарка ръководи най-мащабната американска програма за диагностициране на Алцхаймер сред младите хора

БНР Новини
Снимка: личен архив

В предколедното време обичаме да си разказваме истории за вяра, смелост, чудеса. А когато в тях се вплита вярата на някой сънародник в най-смелата му мечта, тогава той оставя милиони невидими следи по пътя си, осеян с чудеса.

Д-р Лиана Апостолова записва медицина с една-единствена цел – да изучава човешкия мозък в най-добрата научна среда. И докато следва в Медицинския университет в София, приравнява всеки изпит според изискванията на американската образователна система. Така с диплома в ръка през 1998 г. тя пристига в Съединените щати и днес е професор по неврология, радиология и генетика в Медицинския факултет на университета в Индиана, Илинойс. Д-р Лиана Апостолова ще ръководи първия мащабен проект за ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ на стойност 45 млн. долара.



Изследователската програма ще включва 17 институции и 14 клинични центрове и с тяхна помощ ще изучим тази рядка форма на Алцхаймер, която засяга поколението в средната възраст – разказва д-р Лиана Апостолова. Рядко се случва пациентът да е на 40 или на 50 г., когато все още работи и отглежда децата си, но, за съжаление, такива болни съществуват и те имат по-агресивна форма на болестта.

Пет процента от всички засегнати от Алцхаймер заболяват в по-ранна възраст, но никой досега не е изследвал причините за този факт. Тези пациенти обаче могат да помогнат за намирането на лечение на болестта – те са подходящи за клинични изследвания, защото нямат други заболявания, които да влияят на функциите на мозъка.

Мисля, че лекарство за Алцхаймер ще се намери, но може да отнеме още малко време – казва д-р Апостолова. В момента имаме едно доста обещаващо лекарство, но окончателните резултати за него ще излязат след около три години. Преди това бяхме изпробвали ваксина в по-напредналия стадий на деменцията, която премахва протеина, причинител на болестта. Тя обаче даваше странични ефекти. Все пак това може да бъде един подход да се знае кои хора имат по-висок риск да развият болестта и чрез ваксина продукцията на този протеин да бъде премахвана от мозъка.

С победата над смъртоносните хронични заболявания продължителността на живота се увеличава, а с това расте и броят на болните от Алцхаймер. Ситуацията за тях обаче никак не е розова – голяма част от засегнатите у нас не са диагностицирани, а сред лекарите се шири нихилизъм, смята д-р Лиана Апостолова, която през октомври т. г. участва в международния конгрес по Алцхаймер във Варна.

Лекарите избягват да се занимават с диагностична работа и смятат, че няма смисъл да дават диагнозата на Алцхаймер, тъй като не е открито лечение – споделя наблюденията си д-р Апостолова. Смисълът обаче болният да бъде диагностициран в ранния стадий, когато още е самостоятелен и има само паметови нарушения, е в това семейството да се подготви какво го очаква, а не да прави всичко в последния момент и в критични ситуации. Освен това лекарствените препарати се изписват след подаването на множество документи, които се разглеждат от комисия и това се повтаря всеки месец. Как обаче болните да попълват и да подават тези документи при положение, че губят възможността да бъдат организирани и забравят, не мога да разбера. Допълнително социалната система за подкрепа на близките и за грижите за хората с Алцхаймер не съществува. Така че предстои доста работа може би на правителствено ниво трябва да се направи план за побеждаване на болестта, както е в САЩ и в развитите европейски държави. Той съдържа не само раннодиагностична и терапевтична програма, но и социална.

Д-р Лиана Апостолова вярва, че американската мечта е жива. Нали самата тя е нейно въплъщение – някогашното момиче с образование по медицина от Източна Европа и с грандиозни мечти, днес ръководи второто по големина клинично проучване на Алцхаймер в Съединените щати. А как го е постигнала? С много труд, гласи отговорът й.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38