Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попътен вятър за българската икономика и през 2018

БНР Новини
Снимка: архив

2017 беше една добра година за българската икономика, която отбеляза ръст на брутния вътрешен продукт от 4 на сто. Някои говорят, че увеличението e в действителност над 6 процента, ако се брои и сивата икономика. Много или недостатъчно е това?

Постижението изглежда на фона на годините след кризата от 2008 г. като добро и то е такова, защото даже обикновените българи го усетиха по джоба си – заплатите постоянно нарастват с над 10 на сто годишно. В най-развитите региони на страната трудовите възнаграждения почти достигнаха средните европейски нива. Българинът се видя с пари и... започна да купува недвижими имоти и коли. Бумът на новото строителство е такъв, че някои експерти заговориха за нов балон, който предстои да се спука с гръм и трясък. Но бум има не само в строителството – рекордни продажби бяха отбелязани и при моторните превозни средства, като темповете на растеж тук са едни от най-високите в Европа. В по-общ план анализите сочат, че основните двигатели на икономическия растеж в България са били износът и вътрешното потребление.

Ръстът от 4 на сто на БВП е добро постижение, но същевременно и скромен резултат на фона на темповете на развитие на икономиките в останалите страни от Централна и Източна Европа. Няма да говорим за Румъния с нейните близо 9 на сто стопански ръст, която се състезава единствено сама със себе си. Зaвидни peзyлтaти пoĸaзвaт cъщo Πoлшa и Чexия, ĸъдeтo pъcтът нa БBΠ e cъoтвeтнo 5,2 и 5 на сто. Cpeд бaлтийcĸитe cтpaни нaй-гoлям pacтeж имa пpи Лaтвия, ĸъдeтo yвeличeниeтo зa годината дocтигa 6,2 процента. Относително скромното оживление в България експертите обясняват с реалните възможностите на страната, а някои дори смятат, че това е максималният таван, до който може да се достигне в условията на липса на чуждестранни инвестиции и жесток недостиг на квалифицирана работна ръка. Просто няма достатъчно нови капитали, които да дръпнат икономиката напред, а нови капитали няма, защото няма кой да работи в новите заводи и фирми. Порочен кръг, който засега няма решение, а и едва ли скоро ще бъде преодолян, тъй като квалифицираните работници се обучават и придобиват опит за доста дълъг период от време, а на готови работници и служители от чужбина няма как да се разчита, защото заплатите в страната, макар и бързо увеличаващи се, остават в пъти по-ниски от тези в развита Европа.

Така или иначе, икономиката върви и БВП за първи път преодоля психологическата граница от 50 млрд. евро. Известно е освен това, че нагласите и субективните мнения на хората имат огромно значение за бизнес климата. В това отношение нещата в България са също окуражаващи. За първи път от 20 години насам социологическите анкети сочат, че българите са оптимисти за икономиката. 55 на сто oт cънapoдницитe ни oчaĸвaт пo-дoбpa гoдинa, a eдвa 9 процента пo-лoшa. 36 на сто нe cмятaт, чe щe имa пpoмянa. Oптимизмът ce дължи нa иĸoнoмичecĸoтo oживлeниe, на cпaдa нa бeзpaбoтицaтa и на cъздaвaнeтo нa вce пoвeчe дoбpe плaтeни paбoтни мecтa, изиcĸвaщи виcoĸooбpaзoвaни и ĸвaлифициpaни ĸaдpи.

Не трябва обаче да се забравя, че икономическият медал има и обратна страна. Става дума за бедността и изостаналостта. Цели региони в България тънат в мизерия, като на нейна територия е дори най-изостаналият и беден регион в Европа. България се нарежда в класация на ООН на второ място в Европа по заплаха от бедност и социално изключване. Българите в по-големите градове и най-вече в София живеят добре дори по европейските стандарти, но населението в провинцията и по-малките населени места живее трудно, дори и да има работа, защото заплатите са мизерни. София не е България, обичат да казват с огорчение жителите от тези региони, които се чувстват изоставени и от Господ, и от властите. При близо половин милион българи, които получават минималната работна заплата, която ще стане от 1 януари 255 евро и при 2/3, на които се плаща под средната заплата от 500 евро месечно, няма как да бъде другояче. Но не всичко е загубено за българската икономика и дори за следващата година се очаква тя да повтори добрите си постижения от 2017 г. Това говори, че страната е на прав път и че въпреки трудностите, тя бавно напредва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00