Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попътен вятър за българската икономика и през 2018

БНР Новини
Снимка: архив

2017 беше една добра година за българската икономика, която отбеляза ръст на брутния вътрешен продукт от 4 на сто. Някои говорят, че увеличението e в действителност над 6 процента, ако се брои и сивата икономика. Много или недостатъчно е това?

Постижението изглежда на фона на годините след кризата от 2008 г. като добро и то е такова, защото даже обикновените българи го усетиха по джоба си – заплатите постоянно нарастват с над 10 на сто годишно. В най-развитите региони на страната трудовите възнаграждения почти достигнаха средните европейски нива. Българинът се видя с пари и... започна да купува недвижими имоти и коли. Бумът на новото строителство е такъв, че някои експерти заговориха за нов балон, който предстои да се спука с гръм и трясък. Но бум има не само в строителството – рекордни продажби бяха отбелязани и при моторните превозни средства, като темповете на растеж тук са едни от най-високите в Европа. В по-общ план анализите сочат, че основните двигатели на икономическия растеж в България са били износът и вътрешното потребление.

Ръстът от 4 на сто на БВП е добро постижение, но същевременно и скромен резултат на фона на темповете на развитие на икономиките в останалите страни от Централна и Източна Европа. Няма да говорим за Румъния с нейните близо 9 на сто стопански ръст, която се състезава единствено сама със себе си. Зaвидни peзyлтaти пoĸaзвaт cъщo Πoлшa и Чexия, ĸъдeтo pъcтът нa БBΠ e cъoтвeтнo 5,2 и 5 на сто. Cpeд бaлтийcĸитe cтpaни нaй-гoлям pacтeж имa пpи Лaтвия, ĸъдeтo yвeличeниeтo зa годината дocтигa 6,2 процента. Относително скромното оживление в България експертите обясняват с реалните възможностите на страната, а някои дори смятат, че това е максималният таван, до който може да се достигне в условията на липса на чуждестранни инвестиции и жесток недостиг на квалифицирана работна ръка. Просто няма достатъчно нови капитали, които да дръпнат икономиката напред, а нови капитали няма, защото няма кой да работи в новите заводи и фирми. Порочен кръг, който засега няма решение, а и едва ли скоро ще бъде преодолян, тъй като квалифицираните работници се обучават и придобиват опит за доста дълъг период от време, а на готови работници и служители от чужбина няма как да се разчита, защото заплатите в страната, макар и бързо увеличаващи се, остават в пъти по-ниски от тези в развита Европа.

Така или иначе, икономиката върви и БВП за първи път преодоля психологическата граница от 50 млрд. евро. Известно е освен това, че нагласите и субективните мнения на хората имат огромно значение за бизнес климата. В това отношение нещата в България са също окуражаващи. За първи път от 20 години насам социологическите анкети сочат, че българите са оптимисти за икономиката. 55 на сто oт cънapoдницитe ни oчaĸвaт пo-дoбpa гoдинa, a eдвa 9 процента пo-лoшa. 36 на сто нe cмятaт, чe щe имa пpoмянa. Oптимизмът ce дължи нa иĸoнoмичecĸoтo oживлeниe, на cпaдa нa бeзpaбoтицaтa и на cъздaвaнeтo нa вce пoвeчe дoбpe плaтeни paбoтни мecтa, изиcĸвaщи виcoĸooбpaзoвaни и ĸвaлифициpaни ĸaдpи.

Не трябва обаче да се забравя, че икономическият медал има и обратна страна. Става дума за бедността и изостаналостта. Цели региони в България тънат в мизерия, като на нейна територия е дори най-изостаналият и беден регион в Европа. България се нарежда в класация на ООН на второ място в Европа по заплаха от бедност и социално изключване. Българите в по-големите градове и най-вече в София живеят добре дори по европейските стандарти, но населението в провинцията и по-малките населени места живее трудно, дори и да има работа, защото заплатите са мизерни. София не е България, обичат да казват с огорчение жителите от тези региони, които се чувстват изоставени и от Господ, и от властите. При близо половин милион българи, които получават минималната работна заплата, която ще стане от 1 януари 255 евро и при 2/3, на които се плаща под средната заплата от 500 евро месечно, няма как да бъде другояче. Но не всичко е загубено за българската икономика и дори за следващата година се очаква тя да повтори добрите си постижения от 2017 г. Това говори, че страната е на прав път и че въпреки трудностите, тя бавно напредва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25