Новогодишни концерти на Софийската филхармония

Работим с отдаденост и усещаме обичта на публиката. Това ни носи самочувствие, добри резултати и щастливи концерти – думи на Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Преди месеци по негова инициатива беше основан Детски филхармоничен хор, който направи своя дебют в дните преди Коледа.
Славил ДимитровРядко се случва камерна зала „България“ да бъде толкова претъпкана – разказва диригентът. Много се радвам, че децата получиха такава подкрепа. Вълнението в публиката се предаде и на малките изпълнители. Получи се празнично настроение. Представихме любими коледни и зимни песни, както и добре познати и обичани от всички образци.

Славил Димитров застава на пулта и днес, в Новогодишния концерт на Софийската филхармония. Събитието е част от поредицата „Извън петолинието“.

Билетите за него свършиха почти веднага и затова решихме да го повторим на следващия ден – споделя маестрото. Ще участва и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, а солистка е Камелия Тодорова. Подготвили сме много нейни хитове, с които тя е добре позната на няколко поколения. Музиката е създадена от композиторите Александър Бръзицов, Вили Казасян и др. Включили сме също соул и джаз пиеси. Гости в програмата са двама известни наши певци джаз вокалистът Васил Петров и Орлин Горанов, който е едновременно известен поп изпълнител и оперен артист. Те ще изпълнят по една знакова песен от своя репертоар, както и дуети с нашата джаз прима. Нашата изненада са класически произведения, които ще изпълним заедно с оркестъра и хора. Така ще изпратим отминаващата 2017-а.
В края на всяка година си казвам единствено „Дай, Боже, здраве и късмет!“ Трябва да кажа, че тази година беше много успешна и претоварена от прекрасни проекти. Едва ли 2018-а ще е същата, но аз винаги се надявам, че всяка следваща година е по-успешна, по-здрава и по-щастлива. Оркестърът и хорът на Софийска филхармония работят усилено за нашата публика. Мисля, че предоставяме на нашите почитатели все повече и все по-хубави концерти. Пожелавам на всички да са здрави! А ние ще продължаваме да работим за нашата публика.

Снимки: sofiaphilharmonie.bg и БГНЕС

Още от рубриката

Различният Свилен Ноев с нови проекти

Свилен Ноев е познат като фронтмен на група „Остава“, създадена преди 27 години в Габрово. Тогава, заедно с Георги Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – бас китара, Даниел Иванов – барабани и Александер Марбург – китара, създават една от..

публикувано на 10.07.18 в 08:05

A to Jazz’2018 обещава открития и емоции

Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух – споделя..

публикувано на 06.07.18 в 10:55

Възрожденецът на българската музика и култура

Големият български творец Филип Кутев е емблематична фигура за националната ни култура, а композиторското му наследство, признато за класика, и до днес се радва на световно признание и възторг. Роден в Айтос, той завършва Музикалното училище и..

публикувано на 05.07.18 в 11:55