Новогодишни концерти на Софийската филхармония

Работим с отдаденост и усещаме обичта на публиката. Това ни носи самочувствие, добри резултати и щастливи концерти – думи на Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Преди месеци по негова инициатива беше основан Детски филхармоничен хор, който направи своя дебют в дните преди Коледа.
Славил ДимитровРядко се случва камерна зала „България“ да бъде толкова претъпкана – разказва диригентът. Много се радвам, че децата получиха такава подкрепа. Вълнението в публиката се предаде и на малките изпълнители. Получи се празнично настроение. Представихме любими коледни и зимни песни, както и добре познати и обичани от всички образци.

Славил Димитров застава на пулта и днес, в Новогодишния концерт на Софийската филхармония. Събитието е част от поредицата „Извън петолинието“.

Билетите за него свършиха почти веднага и затова решихме да го повторим на следващия ден – споделя маестрото. Ще участва и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, а солистка е Камелия Тодорова. Подготвили сме много нейни хитове, с които тя е добре позната на няколко поколения. Музиката е създадена от композиторите Александър Бръзицов, Вили Казасян и др. Включили сме също соул и джаз пиеси. Гости в програмата са двама известни наши певци джаз вокалистът Васил Петров и Орлин Горанов, който е едновременно известен поп изпълнител и оперен артист. Те ще изпълнят по една знакова песен от своя репертоар, както и дуети с нашата джаз прима. Нашата изненада са класически произведения, които ще изпълним заедно с оркестъра и хора. Така ще изпратим отминаващата 2017-а.
В края на всяка година си казвам единствено „Дай, Боже, здраве и късмет!“ Трябва да кажа, че тази година беше много успешна и претоварена от прекрасни проекти. Едва ли 2018-а ще е същата, но аз винаги се надявам, че всяка следваща година е по-успешна, по-здрава и по-щастлива. Оркестърът и хорът на Софийска филхармония работят усилено за нашата публика. Мисля, че предоставяме на нашите почитатели все повече и все по-хубави концерти. Пожелавам на всички да са здрави! А ние ще продължаваме да работим за нашата публика.

Снимки: sofiaphilharmonie.bg и БГНЕС

Още от рубриката

Данислав Кехайов издаде обичани песни за верни приятели

„Глас като тракийско злато, песни като старо вино“ е заглавието на новия двоен албум на обичания певец Данислав Кехайов. Включва CD със записи не само от тракийския му репертоар, но и изпълнения на популярни образци от различни фолклорни области,..

публикувано на 25.04.18 в 08:05

Винаги се вълнувам, когато свиря и преподавам в България

Мони Симеонов живее в САЩ около две десетилетия. Отива там на 15 години по покана и със съдействието на един от учителите си по цигулка. През 2009 г. печели позицията на концертмайстор в Симфоничния оркестър на Сакраменто. Той е един от тримата..

публикувано на 24.04.18 в 09:50

„Радиодеца“ и известни музиканти с пролетна джаз програма

Най-малките музиканти в „Старата къща“ канят на пъстър концерт на 23 април в Първо студио на БНР. По-голяма част от песните, които ще изпълнят, са от съвременни български автори. „Радиодеца“-та имат в биографията си няколко джаз проекта. Преди..

публикувано на 23.04.18 в 11:01