Новогодишни концерти на Софийската филхармония

Работим с отдаденост и усещаме обичта на публиката. Това ни носи самочувствие, добри резултати и щастливи концерти – думи на Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Преди месеци по негова инициатива беше основан Детски филхармоничен хор, който направи своя дебют в дните преди Коледа.
Славил ДимитровРядко се случва камерна зала „България“ да бъде толкова претъпкана – разказва диригентът. Много се радвам, че децата получиха такава подкрепа. Вълнението в публиката се предаде и на малките изпълнители. Получи се празнично настроение. Представихме любими коледни и зимни песни, както и добре познати и обичани от всички образци.

Славил Димитров застава на пулта и днес, в Новогодишния концерт на Софийската филхармония. Събитието е част от поредицата „Извън петолинието“.

Билетите за него свършиха почти веднага и затова решихме да го повторим на следващия ден – споделя маестрото. Ще участва и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, а солистка е Камелия Тодорова. Подготвили сме много нейни хитове, с които тя е добре позната на няколко поколения. Музиката е създадена от композиторите Александър Бръзицов, Вили Казасян и др. Включили сме също соул и джаз пиеси. Гости в програмата са двама известни наши певци джаз вокалистът Васил Петров и Орлин Горанов, който е едновременно известен поп изпълнител и оперен артист. Те ще изпълнят по една знакова песен от своя репертоар, както и дуети с нашата джаз прима. Нашата изненада са класически произведения, които ще изпълним заедно с оркестъра и хора. Така ще изпратим отминаващата 2017-а.
В края на всяка година си казвам единствено „Дай, Боже, здраве и късмет!“ Трябва да кажа, че тази година беше много успешна и претоварена от прекрасни проекти. Едва ли 2018-а ще е същата, но аз винаги се надявам, че всяка следваща година е по-успешна, по-здрава и по-щастлива. Оркестърът и хорът на Софийска филхармония работят усилено за нашата публика. Мисля, че предоставяме на нашите почитатели все повече и все по-хубави концерти. Пожелавам на всички да са здрави! А ние ще продължаваме да работим за нашата публика.

Снимки: sofiaphilharmonie.bg и БГНЕС

Още от рубриката

„Той беше човек на виталния дух“

С концерт в СБК тази вечер ще бъде почетена 90-годишнината на проф. Александър Танев (1928 – 1996), точно на рождения му ден. В програмата са включени негови камерни творби в изпълнение на млади инструменталисти, както и песни от композитора в..

публикувано на 23.10.18 в 11:00
Дора Делийска

Концерт, посветен на националния празник на Унгария

Произведения от Ференц Лист, Золтан Кодай и Бела Барток ще прозвучат на 20 октомври под палката на известния унгарски диригент Габор Холерунг. Концертът на Софийската филхармония е посветен на Деня на революцията и борбата за свобода от 1956..

публикувано на 18.10.18 в 13:09

Цигулари от 6 държави участват в Международния конкурс „Недялка Симеонова“ в Хасково

Млади цигулари от България, Сърбия, Молдова, Русия, Турция и Китай са участниците в 43-тото издание на Музикалните дни и Международния конкурс за инструменталисти, носещ името на прочутата българска цигуларка  Недялка Симеонова.Изпълнениятасе оценяват от..

публикувано на 18.10.18 в 12:17