144 медала за България завоюваха националите в бокса през 2017 г.

Снимка: bgboxing.org

2017 година беше изключително успешна за българските боксьори. Малко след като от Българската федерация по бокс обявиха, че през годината родните боксьори са се окичили със 136 медала, от международния турнир по бокс за ученици, юноши и мъже до 22 години „Moldavian Belt“ в Румъния българите се завърнаха с още 8 медала – 6 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. Така, равносметката за националите в бокса за отиващата си година е 144 медала от международни състезания във всички категории, от тях 28 – от Европейски първенства. Това е стимул и за нас – треньорите, да работим, и българският бокс да върви напред. Това каза в ексклузивно интервю за „Радио България“ старши треньорът на националите по бокс кубинецът Жоел Солер, който пое отбора през ноември 2015 г.:

За мен най-важното през тази година беше, че националният отбор като цяло направи големи крачки напред. През 2017 г. Даниел Асенов (кат. 52 кг.) два пъти защити европейската си титла във  възрастовата група до 22 години и така за четвърти път изкачи европейския връх. На изключително силния турнир „Странджа“, в който се включиха състезатели от 39 страни, имахме 6 финалисти. Спечелихме 3 златни и 3 сребърни медала. След това участвахме в европейското първенство в Румъния и показахме, че българите са сред най-добрите.

Жоел Солер с Даниел Асенов (в средата) – спортист № 5 на България за 2017 г. и председателя на Българската федерация по бокс Красимир Инински.
На европейско ниво в бокса българите вече се ползват с признание и респект, посочи Жоел Солер. Българската федерация по бокс и президентът й Красимир Инински правят всичко необходимо, за да осигурят перфектни условия за подготовка на състезателите. За втори път националите имаха лагер в Куба, което бе изключително полезно за тях. По време на тези лагери нашите състезатели имат възможност да боксират срещу най-добрите кубински боксьори. Също така много резултатен се оказа стартираният в началото на годината от Федерацията по бокс и президента Красимир Инински проект на спортна база „Белмекен“, в рамките на който с националите тренираха и талантливи боксьори на 15-16 години и юноши. Тези тренировки силно мотивираха младежите и им дадоха тласък към европейските медали.

Снимка2017 г. ще се запомни и с това, че Емилия Груева, член на Управителния съвет на Българската федерация по бокс, стана първата българка, назначена в ръководството на Международната боксова асоциация (АИБА), посочи Солер. Груева беше избрана за Председател на женската комисия към АИБА. 

Назначението на Емилия Груева е поредно огромно признание за добрата работа и дейността на Българската федерация по бокс и ние много се гордеем с това, каза тогава президентът на БФБ Красимир Инински.

През 2018 г. при жените предстоят Европейско и Световно първенство. При мъжете годината се очертава по-спокойна. Но затова пък е важна като подготовка за следващата 2019 г.

През 2018 г. в календара на мъжете няма много големи състезания. Основното състезание, върху което ще се съсредоточим, е „Странджа“ – отбеляза Жоел Солер. – След това има европейско първенство в Румъния за възрастовата категория от 18 до 22 години, където ще се включим с няколко атлети. Четирима от нашите боксьори ще участват в Световните боксови серии WSB. Даниел Асенов (кат. 52 кг.) и Кристиян Димитров (кат. 91) ще боксират за Франция. Радослав Панталеев (кат. 81) и Петър Белберов (кат. 91) ще участват за отбора на Великобритания. Това показва, че другите федерации проявяват интерес към участието на българските боксьори в Световните боксови серии.

И през 2018 г. боксовите ни национали ще продължат активно да работят върху техниката и тактиката, за да се подготвят максимално за предстоящото в календара за 2019 г. – европейска олимпиада, европейско първенство и световно, което е квалификация за олимпиадата в Токио.

Снимки: bgboxing.org

Още от рубриката

Сериозен интерес към тенис турнира в София

Огромен е интересът към големия тенис турнир DIEMA XTRA Sofia Open, който ще се проведе от 4 до 11 февруари в зала „Арена Армеец“ в София. Точно един месец преди финала на надпреварата от сериите АТП 250 на 11 февруари, 70 на сто от билетите вече са..

публикувано на 17.01.18 в 12:48

София - европейската столица на спорта, открива програмата си с празник на снега на хижа “Алеко”

През тази година София ще носи титлата “Европейска столица на спорта” и ще популяризира активния и здравословен начин на живот. Градът ни наследява Марсилия, а догодина ще предаде инициативата на Будапеща. “Открий, забавлявай се, изживей” е..

публикувано на 12.01.18 в 12:02

Григор Димитров завърши годината в подножието на върха

Григор винаги е бил топ играч, но тенисът не се върти единствено около добрите резултати в турнирите. Отдадеността, тренировките и стимулът да продължаваш да подобряваш играта си – всичко това трябва да бъде налице, и именно това се случи с..

публикувано на 30.12.17 в 08:05