Ски сезонът в Пампорово започна

200 журналисти от 30 държави ще вземат участие в Световното първенство по ски за журналисти в края на февруари
Снимка: tourismboard.bg

Родопският зимен център Пампорово откри ски сезона с нов сняг, обновени писти и хотели. Най-слънчевият български ски курорт предлага на туристите нови три безплатни WiFi зони и подобрени връзки между пистите.

СнимкаИзпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков съобщи за ръст от над 60 процента на британския пазар и засилен интерес към курорта от съседните страни на Балканите.

Новото и хубавото за гостите ни е, че скиорите ще карат по много по-добри писти, които са доста по-добре обработени с подновената техника,обясни Мариян Беляков. Модернизирахме техниката за производство на изкуствен сняг, защото на всички вече е ясно, че при променените климатични условия, без изкуствен сняг курортите ни не могат да работят.

По думите на Мариян Беляков, в близките няколко години се очаква сериозна модернизация и подобряване на условията за ски и на Мечи чал, над Чепеларе, където ще се разширят съществуващите писти. Преди няколко години двете ски зони – Пампорово и Мечи чал – се обединиха и предлагат на любителите на белите спортове значително по-голямо разнообразие.

Снимка
Предстоящото разширяване на пистите в България винаги буди тревога у природозащитниците. Мариян Беляков, обаче, няма притеснения:

Тук няма да се режат дървета. Става дума по-скоро за коригиране на съществуващи трасета. Причината е, че с времето позанемарените писти в краищата си са обраснали с ниска растителност, която просто трябва да бъде почистена. Така че ние няма да излизаме извън границите, определени от общия устройствен план. В целия район няма защитени зони, които подлежат на специален режим. А ако се наложи сеч в частните имоти, които са част от територията на курорта, със съгласието на собствениците това е възможно, разбира се, срещу съответното залесяване на друго място, поясни Беляков.

Снимка
И макар да се радва на засилен интерес към Пампорово, изпълнителният директор на курорта е категоричен, че България веднъж завинаги трябва да се отърве от прокобата да се рекламира като евтина туристическа дестинация. Това просто не е престижно, а и не винаги е вярно, коментира Беляков.

През новия сезон курортът очаква и събитие от световна величина – в края на февруари Пампорово ще е домакин на Световното първенство по ски за журналисти. От 25-ти февруари до 4-ти март в курорта ще пристигнат близо 200 представители на водещи световни медии от над 30 държави от цял свят.

Това означава, че България, българските традиции, българските курорти, както и нашата кухня и култура ще влязат в тези медии. Надявам се, че с позитивен тон колегите ще разкажат за България, сподели председателят на българската секция към Международния ски клуб на журналистите SCIJ Александър Богоявленски. Участниците вече са заявили интерес към теми от и за България, като сред тях са председателството на Съвета на Европейския съюз и евроинтеграцията на Западните Балкани, Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г., производството на етерични масла, винарството и др.

Снимка
За още едно интересно събитие съобщи и единствената засега българска олимпийска шампионка в зимните спортове Екатерина Дафовска. На 9-ти февруари следващата година се навършват 20 години от нейния златен медал в биатлона, което ще бъде подобаващо отпразнувано в родния й град Чепеларе и Пампорово.

Снимки: БГНЕС, mypamporovo.net и tourismboard.bg


Още от рубриката

Фестивалът на пататника в Нареченски бани представя вкусовете на Родопите

В българската кухня пататникът е типично родопско ястие от картофи, лук, сол и джоджен, изпечено в тава, върху печка с дърва, или в пещ. Името му идва от „патати” – така наричат картофите в родопския край и колкото са селата в Родопите, толкова са..

публикувано на 20.07.18 в 10:21

Кюстендилци създадоха железопътен аудиотур

Кристиян Ваклинов и Анатоли Костов от гражданско сдружение "За теснолинейката" създадоха железопътен аудиотур по целия маршрут на влак "Родопи". Турът включва 23 точки с начална гара Септември и финална – гара Добринище. Теснолинейката е единствената ж...

публикувано на 15.07.18 в 08:00

Приходите от международен туризъм в България бележат силен ръст

По данни на БНБ, приходите от международен туризъм в България през първите четири месеца на 2018 г. са с близо 11% по-високи от периода януари-април година по-рано. Чуждестранните туристи са надхвърлили 1.772 млн., отбелязвайки ръст от 9.3%. В топ 5..

публикувано на 07.07.18 в 10:10