Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ски сезонът в Пампорово започна

200 журналисти от 30 държави ще вземат участие в Световното първенство по ски за журналисти в края на февруари

БНР Новини
Снимка: tourismboard.bg

Родопският зимен център Пампорово откри ски сезона с нов сняг, обновени писти и хотели. Най-слънчевият български ски курорт предлага на туристите нови три безплатни WiFi зони и подобрени връзки между пистите.

СнимкаИзпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков съобщи за ръст от над 60 процента на британския пазар и засилен интерес към курорта от съседните страни на Балканите.

Новото и хубавото за гостите ни е, че скиорите ще карат по много по-добри писти, които са доста по-добре обработени с подновената техника,обясни Мариян Беляков. Модернизирахме техниката за производство на изкуствен сняг, защото на всички вече е ясно, че при променените климатични условия, без изкуствен сняг курортите ни не могат да работят.

По думите на Мариян Беляков, в близките няколко години се очаква сериозна модернизация и подобряване на условията за ски и на Мечи чал, над Чепеларе, където ще се разширят съществуващите писти. Преди няколко години двете ски зони – Пампорово и Мечи чал – се обединиха и предлагат на любителите на белите спортове значително по-голямо разнообразие.

Снимка
Предстоящото разширяване на пистите в България винаги буди тревога у природозащитниците. Мариян Беляков, обаче, няма притеснения:

Тук няма да се режат дървета. Става дума по-скоро за коригиране на съществуващи трасета. Причината е, че с времето позанемарените писти в краищата си са обраснали с ниска растителност, която просто трябва да бъде почистена. Така че ние няма да излизаме извън границите, определени от общия устройствен план. В целия район няма защитени зони, които подлежат на специален режим. А ако се наложи сеч в частните имоти, които са част от територията на курорта, със съгласието на собствениците това е възможно, разбира се, срещу съответното залесяване на друго място, поясни Беляков.

Снимка
И макар да се радва на засилен интерес към Пампорово, изпълнителният директор на курорта е категоричен, че България веднъж завинаги трябва да се отърве от прокобата да се рекламира като евтина туристическа дестинация. Това просто не е престижно, а и не винаги е вярно, коментира Беляков.

През новия сезон курортът очаква и събитие от световна величина – в края на февруари Пампорово ще е домакин на Световното първенство по ски за журналисти. От 25-ти февруари до 4-ти март в курорта ще пристигнат близо 200 представители на водещи световни медии от над 30 държави от цял свят.

Това означава, че България, българските традиции, българските курорти, както и нашата кухня и култура ще влязат в тези медии. Надявам се, че с позитивен тон колегите ще разкажат за България, сподели председателят на българската секция към Международния ски клуб на журналистите SCIJ Александър Богоявленски. Участниците вече са заявили интерес към теми от и за България, като сред тях са председателството на Съвета на Европейския съюз и евроинтеграцията на Западните Балкани, Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г., производството на етерични масла, винарството и др.

Снимка
За още едно интересно събитие съобщи и единствената засега българска олимпийска шампионка в зимните спортове Екатерина Дафовска. На 9-ти февруари следващата година се навършват 20 години от нейния златен медал в биатлона, което ще бъде подобаващо отпразнувано в родния й град Чепеларе и Пампорово.

Снимки: БГНЕС, mypamporovo.net и tourismboard.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26