Let’s Adopt! Bulgaria: Широкорекламираната зоополиция не съществува

Все по-лесно мразим, нараняваме с думи и прекрачваме физическата граница на неприкосновената свобода. Не само към хора, но и към животни. Като закоравели индивиди – с ритник в хълбока на някое бездомно куче изпускаме агресия, комплекси и неудовлетвореност. Като бездушни институции – опияняваме се от късмета да се разпореждаме с власт, обричайки на смърт две лъвчета, спасени и обгрижвани с любов на път към собствената им среда и волен живот.

Но има и хора, които спасяват. Такива са доброволците на Let’s Adopt! Bulgaria, нагърбили се с мисията да помагат на бездомните животни в беда. Простреляни, пребити, премазани от коли – ако в нещастието си извадят поне мъничко късмет, те биват настанявани в Централната ветеринарна клиника и след възстановяването си отиват в приемен дом с надеждата да си намерят осиновител. Едно от тях е галеното коте Галка, което все още търси своя човек и дом с мек диван. След като пребори множество операции и макар почти да не вижда, на животинката не й е никак трудно да се сгуши в нечий топъл скут, уверяват от организацията.

Животните също имат и чувства – казва Тотка Николова, един от доброволците на Let’s Adopt! Bulgaria. Те се радват, страдат като нас, освен това са наши спътници. Чест прави на всички хора, които имат в домовете си животни и ги отглеждат отговорно като част от семейството си.

За съжаление, обаче, до любовта и грижата за домашния любимец застава една нарастваща жестокост и преднамерена агресия към уязвимите животни на улицата.
Тотка НиколоваХората са безкрайно обезверени и между тях се наблюдава тежко озлобление – какво остава за човек към животно – твърди Тотка Николова. То обаче е беззащитно и най-лесно може да бъде наранено, като някой изкара върху него собствените си комплекси. Много са случаите на насилие, на които ставаме свидетели всекидневно. Например наскоро се появи клип с момиче от Китен, малтретиращо по отвратителен и нечовешки начин котенце на около два месеца.

Преди две години МВР превърна намерението си да създаде зоополиция в рекламна акция, но до ден-днешен няма кой да прати зад решетките подобни изверги. Макар да е известно, че в 70 на сто от случаите на битово насилие първата жертва става домашният любимец, а серийните убийци започват с насилие над животни, преди да посегнат на човек, както припомни тогава Явор Гечев от фондация “Четири лапи”.

Няма зоополиция – категорична е Тотка Николова. Вътрешният министър не споделя идеята за зоополиция и не смята, че е необходимо да бъде отделян такъв ресурс. Силно се надявам обаче, той да промени възгледите си и да приеме за своя кауза въвеждането й като стъпка към очовечаване на отношението към животните. Когато се заговори за зоополиция, това беше под медиен натиск, след като се показаха множество случаи на жестокост – не само към кучета и котки, но и към коне – малтретирани, пребити. Но в крайна сметка всичко остана в сферата на пожеланията.

И както за много други неща у нас, животът и здравето на животните са поверени на гражданската съвест и чувствителност. От 2009 г. насам през Let’s Adopt! Bulgariaса минали множество животинки с тежка съдба и всяко е оставило отпечатък в сърцата на доброволците. Но те не биха могли да направят и крачка без волните пожертвования на хората.

Помагат ни, независимо че не са много хората, които имат възможност за това – казва Тотка Николова. Понякога получаваме дарения от три лева и е трогателно да знаеш, че някой е отделил от недоимъка си, а не от излишеството си, за да спаси чужд живот. Надявам се да има повече хора, които да се обръщат към този вид помощ – и за хора, и за животни, тъй като двете не бива да се противопоставят. Дори моите наблюдения показват, че тези, които помагат на животни, задължително помагат и на хора.

Снимки: letsadopt.net

Още от рубриката

Вековната гора на българите е в опасност

Една изложба – разказ за вековните български гори и животинските им обитатели, разкрива природното богатство по нашите земи, което обаче може да се превърне в изчезващ свят. В разгара на екологичните протести срещу решението на правителството за..

публикувано на 22.01.18 в 12:14

Родилната помощ може да се върне в добрите ръце на акушерките

На фона на дълбоката демографска криза в страната ни и след като изпратихме 2017 г. като годината с най-малко новородени българчета от четири десетилетия насам, е време да погледнем отново към родилната помощ. Жените, които посрещат новия живот,..

публикувано на 21.01.18 в 09:00

Намалява броят на зимуващите водолюбиви птици в България

По време на 42-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страната, което се състоя наскоро, бяха наблюдавани пет пъти по-малко птици, в сравнение с предходни години. По данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)..

публикувано на 20.01.18 в 08:10