Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екопротестите в България не спират и се политизират

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Протестите и контрапротестите във връзка с намеренията за строителство на втори лифт в Банско вчера не само продължиха, но се разшириха и политизираха. Седмица, след като правителството прие промени в плана за управление на НП „Пирин“ в десет града, включително и отдалечени от проблемната зона, се проведоха акции в защита на Пирин. Според протестиращите природозащитници промените дават възможност да бъдат  застроени 48 на сто от територията на парка. Министърът на околната среда Нено Димов твърди, че ще бъдат застроени само 2,6 процента, и става дума изключително за спортна инфраструктура.

Разширяването на протестите им придаде по-убедителен национален характер, а съдържанието на исканията още повече се политизира. Недоволните настояха за „законност в България“, а пет извънпарламентарни партии поискаха министърът на околната среда Нено Димов да подаде оставка. В съвместно изявление "Демократи за силна България”, "Да, България”, "Зелените", БЗНС и ДЕОС определиха промените в плана за управление на парк "Пирин“ като политическо изнудване и предупредиха, че те няма да доведат до обещаното бързо изграждане на втори лифт в Банско, а бързо ще ескалират от планове за нови писти и съоръжения до изсичане и ерозия на хиляди декари вековни гори и до бум на ново строителство не само в Банско, но и в цялата Пирин планина.

Вицепремиерът Валери Симеонов обвини протестиращите, че търсят електорални дивиденти. "Демократи за силна България”, "Да, България”, "Зелените", БЗНС и ДЕОС имат незначителна електорална тежест, но каузата, която в случая ги обединява, има доста симпатизанти в обществото и наистина е в състояние да покачи тяхната популярност.

С много застъпници в обществото обаче разполага и тезата на управляващите, че между опазването на околната среда и икономическото развитие трябва има баланс. С това разбиране, едновременно с протестите срещу намеренията н правителството, защитници на изграждането на втори лифт в Банско проведоха контрадемонстрация, блокирайки международния път край Симитли за около час и половина. Сред транспарантите се видя и призив "Вън зелените паразити от България“, а заради ожесточеното противостоене десетки патрули охраняваха протестните действия, за да предотвратят инциденти.

Ожесточението между протестиращи и контрапротестиращи се пренесе и на страниците на печата. До къде е стигнал градусът на напрежение красноречиво личи на днешните страниците на вестник „Труд“, където известният издател и журналист Петьо Блъсков предупреждава, че протестът тази седмица не е срещу развитието на зимния туризъм, нито пък за опазване на природата в Пирин, а срещу България. И предупреждава, че вече пет години шайка метежници саботират всяка национална инициатива.

Очевидно е, че при такава острота на противостоене не може и да се говори за желания от управляващите баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие. На този фон възниква въпросът до кога ще продължи да е така.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00