Открита бе тържествено реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул

| обновено на 07.01.18 в 10:27
Снимка: Александър Велев

С религиозната церемония, отслужена от българския патриарх Неофит и от вселенския патриарх Вартоломей, в Истанбул бе отворена за посещения българската църква „Св. Стефан“. Преди това патриарсите извършиха водосвет в храма, който през последните 7 години претърпя реставрация. От българска страна присъства официална делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Пред храма Борисов посрещна турската делегация, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. Преди церемонията, в отговор на журналистически въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България, премиерът коментира, че мирът и подобряването на отношенията между Турция и Европа дават решение на много въпроси и България, като ротационен председател на EС, може да съдейства за това.

В словото си при откриването на възстановената църква "Св. Стефан" българският патриарх Неофит каза, че възможността за обновяване на този Божий храм е достигната благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви. Предстои в Истанбул българският патриарх Неофит и вселенският Вартоломей да обсъдят и въпроса за автокефалността на Македонската православна църква.

Още от рубриката

На пазар в Кубрат

Неделният пазар в град Кубрат не е обикновено място за пазаруване. На тържището хората си дават среща, обменят информация, получават вести от близките си от чужбина. Тук продавачите-производители имат постоянни клиенти, сред които и много търговци,..

публикувано на 25.04.18 в 10:46

Пачуъркът е хоби и изкуство, което възпитава вкуса

Корените на пачуърка се крият в най-дълбока древност, макар да е прието, че тази техника в нейния съвременен вид се е зародила през XVIII век в Англия. Ето защо названието „пачуърк” идва от английските думи patch – кръпка и work – работа. Това е..

публикувано на 25.04.18 в 08:25

Бесарабските българи в Бразилия: Колко далечни са българските корени?

През 20-те години на ХХ век над 10 000 бесарабски българи от Румъния се преселват в Бразилия. Преселници е имало от всички бесарабски села. Те били агитирани да заминат с примамливи предложения и разкази, че в Бразилия „самуните растат на..

публикувано на 24.04.18 в 11:23