Открита бе тържествено реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул

| обновено на 07.01.18 в 10:27
Снимка: Александър Велев

С религиозната церемония, отслужена от българския патриарх Неофит и от вселенския патриарх Вартоломей, в Истанбул бе отворена за посещения българската църква „Св. Стефан“. Преди това патриарсите извършиха водосвет в храма, който през последните 7 години претърпя реставрация. От българска страна присъства официална делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Пред храма Борисов посрещна турската делегация, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. Преди церемонията, в отговор на журналистически въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България, премиерът коментира, че мирът и подобряването на отношенията между Турция и Европа дават решение на много въпроси и България, като ротационен председател на EС, може да съдейства за това.

В словото си при откриването на възстановената църква "Св. Стефан" българският патриарх Неофит каза, че възможността за обновяване на този Божий храм е достигната благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви. Предстои в Истанбул българският патриарх Неофит и вселенският Вартоломей да обсъдят и въпроса за автокефалността на Македонската православна църква.

Още от рубриката

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Отбийте се на празника на кестена в село Брежани

Запазете датата 20 октомври за един специален Празник на кестена в симитлийското село Брежани. Тази година е деветата, в която сдружение "Хора и традиции", съвместно със жителите на селото, организират този любим за региона празник. За поредна..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21