Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита бе тържествено реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул

| обновено на 07.01.18 в 10:27
4
Снимка: Александър Велев

С религиозната церемония, отслужена от българския патриарх Неофит и от вселенския патриарх Вартоломей, в Истанбул бе отворена за посещения българската църква „Св. Стефан“. Преди това патриарсите извършиха водосвет в храма, който през последните 7 години претърпя реставрация. От българска страна присъства официална делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Пред храма Борисов посрещна турската делегация, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. Преди церемонията, в отговор на журналистически въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България, премиерът коментира, че мирът и подобряването на отношенията между Турция и Европа дават решение на много въпроси и България, като ротационен председател на EС, може да съдейства за това.

В словото си при откриването на възстановената църква "Св. Стефан" българският патриарх Неофит каза, че възможността за обновяване на този Божий храм е достигната благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви. Предстои в Истанбул българският патриарх Неофит и вселенският Вартоломей да обсъдят и въпроса за автокефалността на Македонската православна църква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45