Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита бе тържествено реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул

| обновено на 07.01.18 в 10:27
4
Снимка: Александър Велев

С религиозната церемония, отслужена от българския патриарх Неофит и от вселенския патриарх Вартоломей, в Истанбул бе отворена за посещения българската църква „Св. Стефан“. Преди това патриарсите извършиха водосвет в храма, който през последните 7 години претърпя реставрация. От българска страна присъства официална делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Пред храма Борисов посрещна турската делегация, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. Преди церемонията, в отговор на журналистически въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България, премиерът коментира, че мирът и подобряването на отношенията между Турция и Европа дават решение на много въпроси и България, като ротационен председател на EС, може да съдейства за това.

В словото си при откриването на възстановената църква "Св. Стефан" българският патриарх Неофит каза, че възможността за обновяване на този Божий храм е достигната благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви. Предстои в Истанбул българският патриарх Неофит и вселенският Вартоломей да обсъдят и въпроса за автокефалността на Македонската православна църква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38