Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов разговаря с президента Ердоган

Снимка: БТА

На среща в Истанбул президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и бългрският премиер Бойко Борисов обсъдиха  приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Борисов увери, че България е заинтересована от нормализиране на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което да разрешава, а не да създава проблеми. Събеседниците оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приноса на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа. Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни области като земеделието, транспорта, енергетиката. Премиерът Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. Той изтъкна, че днешното откриване на обновения храм е не само доказателство за сътрудничеството между двете съседни страни и за толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътя за постигане на напредък по всички въпроси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40