Над 300 деца от цялата страна откриха Българското европредседателство

Автор:

Дни преди официалния старт на Българското председателство на Съвета на ЕС, Националният дворец на културата в София бе домакин на друго евросъбитие, в което главната роля бе тази на децата. Става дума за инициативата MegaDojoSofia 1.0 под патронажа на Министерството на европредседателството, Дигитална национална коалиция и еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Снимка

Това бе първото събитие от официалния еврокалендар на България, в което участваха над 300 деца между 7 и 13 години от цялата страна. Някои от тях вече имаха опит в програмирането, а други направиха своите първи стъпки в необятния дигитален свят. 18 работилници бяха на разположение на любознателните малчугани. В тях те научиха, че освен забавление, в интернет се крият и редица опасности, от които трябва да се пазят. Най-лесната защита е свързана с две прости правила - честата смяна на паролата, а личните данни да останат далеч от дигиталното пространство. Блокирането на някои сайтове или въвеждането на родителски контрол също са добра мярка, ако потребителите са деца.

Киберсигурността е тази, която ще изгради доверието в новата цифрова среда и затова трябва да знаем как да я прилагаме, заяви в изказването си Мария Габриел.

Снимка

Според нея, благодарение на младите хора, България започва да пише успешната история на своето председателство. Вицепремиерът и министър на българското европредседателство Лиляна Павлова подчерта, че децата са бъдещето на Европа и с тяхна помощ нашето председателство започва по чудесен начин. Подобно събитие е изключително полезно и показва, че политиките, свързани с младежта и науката, не се случват само на думи, но имат реални резултати. Заместник-министърът на образованието Деница Сачева също акцентира на младежкото участие във вземането на решения за бъдещето на ЕС:
СнимкаВсичко, което политиката прави, се случва с визия за бъдещето, а то е в ръцете на децата. Един от основните приоритети на председателството е свързан с дигиталната трансформация на икономиката, а това е неизбежно, ако децата още от ранна възраст не бъдат приучавани да работят с дигиталните технологии, да имат дигитална грамотност. Затова едно събитие за деца, свързано с дигиталните умения, е изключително важно, защото показва какво ни очаква в бъдеще и какво ще ни направи по-успешни и по-щастливи. Детското участие в политиката е тема, която е широко дискутирана. В събитията, свързани с Министерството на образованието, са поканени за участие талантливи български деца. Те ще представят свои проекти в рамките на различни събития, сред които и конференцията „Образовай, за да създаваш“. Тя ще се проведе на 19 и 20 април. Министерството има общо 25 събития, които започват от февруари.

Снимка

Календарът на първото българско председателство през следващите шест месеца включва голямо разнообразие от политически и културни събития. Множеството формални и неформални срещи покриват широк спектър от теми и предполагат изключително добра подготовка. Затова за страната е от изключителна важност освен ролята на арбитър, която ще изпълнява при вземането на решенията, засягащи бъдещето на съюза, да успее да изпълни и приоритетите, заложени в нашата програма.

Снимки: eu2018bg.bg

Още от рубриката

На пазар в Кубрат

Неделният пазар в град Кубрат не е обикновено място за пазаруване. На тържището хората си дават среща, обменят информация, получават вести от близките си от чужбина. Тук продавачите-производители имат постоянни клиенти, сред които и много търговци,..

публикувано на 25.04.18 в 10:46

Пачуъркът е хоби и изкуство, което възпитава вкуса

Корените на пачуърка се крият в най-дълбока древност, макар да е прието, че тази техника в нейния съвременен вид се е зародила през XVIII век в Англия. Ето защо названието „пачуърк” идва от английските думи patch – кръпка и work – работа. Това е..

публикувано на 25.04.18 в 08:25

Бесарабските българи в Бразилия: Колко далечни са българските корени?

През 20-те години на ХХ век над 10 000 бесарабски българи от Румъния се преселват в Бразилия. Преселници е имало от всички бесарабски села. Те били агитирани да заминат с примамливи предложения и разкази, че в Бразилия „самуните растат на..

публикувано на 24.04.18 в 11:23