Над 300 деца от цялата страна откриха Българското европредседателство

Автор:

Дни преди официалния старт на Българското председателство на Съвета на ЕС, Националният дворец на културата в София бе домакин на друго евросъбитие, в което главната роля бе тази на децата. Става дума за инициативата MegaDojoSofia 1.0 под патронажа на Министерството на европредседателството, Дигитална национална коалиция и еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Снимка

Това бе първото събитие от официалния еврокалендар на България, в което участваха над 300 деца между 7 и 13 години от цялата страна. Някои от тях вече имаха опит в програмирането, а други направиха своите първи стъпки в необятния дигитален свят. 18 работилници бяха на разположение на любознателните малчугани. В тях те научиха, че освен забавление, в интернет се крият и редица опасности, от които трябва да се пазят. Най-лесната защита е свързана с две прости правила - честата смяна на паролата, а личните данни да останат далеч от дигиталното пространство. Блокирането на някои сайтове или въвеждането на родителски контрол също са добра мярка, ако потребителите са деца.

Киберсигурността е тази, която ще изгради доверието в новата цифрова среда и затова трябва да знаем как да я прилагаме, заяви в изказването си Мария Габриел.

Снимка

Според нея, благодарение на младите хора, България започва да пише успешната история на своето председателство. Вицепремиерът и министър на българското европредседателство Лиляна Павлова подчерта, че децата са бъдещето на Европа и с тяхна помощ нашето председателство започва по чудесен начин. Подобно събитие е изключително полезно и показва, че политиките, свързани с младежта и науката, не се случват само на думи, но имат реални резултати. Заместник-министърът на образованието Деница Сачева също акцентира на младежкото участие във вземането на решения за бъдещето на ЕС:
СнимкаВсичко, което политиката прави, се случва с визия за бъдещето, а то е в ръцете на децата. Един от основните приоритети на председателството е свързан с дигиталната трансформация на икономиката, а това е неизбежно, ако децата още от ранна възраст не бъдат приучавани да работят с дигиталните технологии, да имат дигитална грамотност. Затова едно събитие за деца, свързано с дигиталните умения, е изключително важно, защото показва какво ни очаква в бъдеще и какво ще ни направи по-успешни и по-щастливи. Детското участие в политиката е тема, която е широко дискутирана. В събитията, свързани с Министерството на образованието, са поканени за участие талантливи български деца. Те ще представят свои проекти в рамките на различни събития, сред които и конференцията „Образовай, за да създаваш“. Тя ще се проведе на 19 и 20 април. Министерството има общо 25 събития, които започват от февруари.

Снимка

Календарът на първото българско председателство през следващите шест месеца включва голямо разнообразие от политически и културни събития. Множеството формални и неформални срещи покриват широк спектър от теми и предполагат изключително добра подготовка. Затова за страната е от изключителна важност освен ролята на арбитър, която ще изпълнява при вземането на решенията, засягащи бъдещето на съюза, да успее да изпълни и приоритетите, заложени в нашата програма.

Снимки: eu2018bg.bg

Още от рубриката

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21
Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и..

публикувано на 17.10.18 в 11:46

Педро Леон от Чили: "България е най-важната страна от всички, в които съм живял"

Наскоро ни гостува чилиецът  Педро Леон, който през 80-те години е работил  в испанската редакция на Радио България и има много общо с нашата страна. Господин Леон, какво ви доведе в България преди 30 години? Бях част от група чилийци, които в един..

публикувано на 16.10.18 в 09:15