Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 деца от цялата страна откриха Българското европредседателство

БНР Новини

Дни преди официалния старт на Българското председателство на Съвета на ЕС, Националният дворец на културата в София бе домакин на друго евросъбитие, в което главната роля бе тази на децата. Става дума за инициативата MegaDojoSofia 1.0 под патронажа на Министерството на европредседателството, Дигитална национална коалиция и еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Снимка

Това бе първото събитие от официалния еврокалендар на България, в което участваха над 300 деца между 7 и 13 години от цялата страна. Някои от тях вече имаха опит в програмирането, а други направиха своите първи стъпки в необятния дигитален свят. 18 работилници бяха на разположение на любознателните малчугани. В тях те научиха, че освен забавление, в интернет се крият и редица опасности, от които трябва да се пазят. Най-лесната защита е свързана с две прости правила - честата смяна на паролата, а личните данни да останат далеч от дигиталното пространство. Блокирането на някои сайтове или въвеждането на родителски контрол също са добра мярка, ако потребителите са деца.

Киберсигурността е тази, която ще изгради доверието в новата цифрова среда и затова трябва да знаем как да я прилагаме, заяви в изказването си Мария Габриел.

Снимка

Според нея, благодарение на младите хора, България започва да пише успешната история на своето председателство. Вицепремиерът и министър на българското европредседателство Лиляна Павлова подчерта, че децата са бъдещето на Европа и с тяхна помощ нашето председателство започва по чудесен начин. Подобно събитие е изключително полезно и показва, че политиките, свързани с младежта и науката, не се случват само на думи, но имат реални резултати. Заместник-министърът на образованието Деница Сачева също акцентира на младежкото участие във вземането на решения за бъдещето на ЕС:




СнимкаВсичко, което политиката прави, се случва с визия за бъдещето, а то е в ръцете на децата. Един от основните приоритети на председателството е свързан с дигиталната трансформация на икономиката, а това е неизбежно, ако децата още от ранна възраст не бъдат приучавани да работят с дигиталните технологии, да имат дигитална грамотност. Затова едно събитие за деца, свързано с дигиталните умения, е изключително важно, защото показва какво ни очаква в бъдеще и какво ще ни направи по-успешни и по-щастливи. Детското участие в политиката е тема, която е широко дискутирана. В събитията, свързани с Министерството на образованието, са поканени за участие талантливи български деца. Те ще представят свои проекти в рамките на различни събития, сред които и конференцията „Образовай, за да създаваш“. Тя ще се проведе на 19 и 20 април. Министерството има общо 25 събития, които започват от февруари.

Снимка

Календарът на първото българско председателство през следващите шест месеца включва голямо разнообразие от политически и културни събития. Множеството формални и неформални срещи покриват широк спектър от теми и предполагат изключително добра подготовка. Затова за страната е от изключителна важност освен ролята на арбитър, която ще изпълнява при вземането на решенията, засягащи бъдещето на съюза, да успее да изпълни и приоритетите, заложени в нашата програма.

Снимки: eu2018bg.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40