Как преосвещаването на една българска църква в Истанбул доби политически привкус

Снимка: БТА

Преосвещаването на реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул събра тази неделя, едновременно и на едно място, не само религиозни, но и политически лидери от България и Турция. На церемонията в храма бяха българска официална делегация, водена от премиера Бойко Борисов, президентът и премиерът на Турия Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм, вселенският патриарх Вартоломей I, българският патриарх Неофит, главният мюфтия в България Мустафа Хаджи...

Словата и на религиозните, и на светските фигури, съдържаха послания с политически елементи, които на фона на започващото българско председателство на Съвета на ЕС придобиват специфичен нюанс. Патриарх Неофит изтъкна, че обновяването на Божия храм е достигнато „благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни“. Досега сред приоритетите на председателството не е споменавано нормализирането на отношенията между ЕС и Турция, но в Истанбул премиерът Бойко Борисов заяви, че България може да настоява, или дори да посредничи за подобно развитие. Дали това бе жест на куртоазия от страна на премиера, предизвикан от упреците на Анкара, че програмата на българското председателство игнорира Турция – издига на преден план евроинтеграцията на Западните Балкани, но не и нейната, дали Борисов просто повтори едно намерение, което е споделял и преди това, или пък става въпрос за нещо друго, тепърва предстои да узнаем.

В словата на церемонията в храма „Св. Стефан“ и в изявления след това около пожеланията за нормализиране на отношения между Турция и ЕС многократно бяха изтъквани като пример толерантността и добросъседството между България и Турция, въпреки наличието на различия и между тях. Президентът Ердоган посочи, че „лошите спомени“ от историята не бива да засенчват съвременните отношения, а премиерът Йълдъръм, че в последните години България и Турция дори са показали, че проблемите не ги разделят, а свързват. В частност последното твърдение вероятно тепърва ще се коментира в България с резерви, включително и от националистически настроените партньори на управляващата коалиция.

Президентът Ердоган даде да се разбере, че очаква реципрочност от България в реставрирането или поддръжката на исторически обекти, изградени от Османската империя на нейна територия. В този контекст държавният глава спомена, че с удоволствие би участвал и в откриване на реставрацията на единствената джамия в София.

Политическите оттенъци на преосвещаването на църквата „Св Стефан “ доминират и в информациите на днешния български печат. В. „Сега“ поставя в заглавие например че „Борисов обеща да работи за стопляне на отношенията ЕС – Турция“. В интервю за БНТ днес сутринта външният министър Екатерина Захариева не изключи по време на българското председателство на ЕС да се състои и среща за отношенията с Турция, макар и засега такава да не е предвидена. И се аргументира с тезата, че не може да има успешна борба с тероризма и охрана на външните граници на ЕС, ако Турция не е освен съюзник в НАТО и близък партньор на ЕС

Още от рубриката

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

На 20 април на посещение в България беше първият зам.-министър-председател на Косово и министър на външните работи Бехджет Пацоли. Гостът разговаря с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с председателя на Комисията по външна политика..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента на републиката проведе в четвъртък, 19 април, продължително заседание по въпроси, които и преди това тази година беше обсъждал – модернизацията на армията и рисковете за България..

публикувано на 20.04.18 в 11:21
Федерика Могерини призова за участие всички страни от ЕС и Западните Балкани в срещата на 17 май

Подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани навлезе в решаваща фаза

В доклада си за Западните Балкани ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания. Окончателното решение по въпроса се очаква по-късно тази година, но и сама по себе си препоръката е важна стъпка към осъществяване на..

публикувано на 18.04.18 в 12:09