България се преклони пред паметта на Ботев

България тържествено отбеляза 170-та годишнина (6 януари 1848 г.) от рождението на Христо Ботев – гениален  поет и един от най-обичаните ни национални герои.

Той загива през 1876 година в Априлското въстание срещу господството на Османската империя. В разгара на въстанието поетът организира чета от над 200 души, която с кораба „Радецки“ акостира на българския бряг на р. Дунав, за да подкрепи въстаналите българи. Три дена по-късно Ботевата чета е разбита от башибозушки отряди, а Христо Ботев пада убит в близост до старопланинския връх Околчица. Неговият подвиг има широк отзвук в цяла Европа, където се надига мощна вълна на солидарност с българския народ, борещ се за своята свобода. Героичната му смърт увенчава краткия му живот, посветен на българския дух и националната ни кауза.

Тържествата по повод 170-тата годишнина от рождението на Ботев започнаха в родния му град – Калофер с редица изяви, сред които митинг-поклонение в мемориалния комплекс „Христо Ботев“ и полагане на „Гирлянд на славата“ пред паметника на националния ни герой. В цялата страна годишнината от рождението на поета-революционер бе отбелязана тържествено. В София Регионалният исторически музей, Столична община и сдружение „Народно дело” почетоха годишнината на поета в сградата на музея. Там бе валидирана пощенска карта, посветена на великия българин. Оформянето на пощенската карта е извършено от художника Стоян Дечев, по известна картина на Александър Поплилов.

Снимка
„Левски е земята на България, а Ботев е нейното небе
”, каза Стоян Дечев, цитирайки един от гениите на българското изобразително изкуство и художествено слово – Илия Бешков.

Снимка
Представен бе и шедьовър на изкуството от средата на ХХ век – бюстът на великия Ботев, дело на забележителния български творец – скулптора Йордан Кръчмаров. Бе открита и уникална изложба от колекцията на инженер Георги Мъндев, посветена на живота и дейността на поета.

Снимка
По този повод кметът на София Йорданка Фандъкова каза:

СнимкаБлагодарна съм на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и на Български пощи и на Сдружение „Народно дело” за включването в нашите инициативи с това важно събитие. Поздравявам организаторите, защото наш дълг е да пазим паметта на Ботев, както и неговите завети. Наричаме Ботев гениален поет и революционер. Това, което написа Ботев, той го живя, като избра да се бори за свободата на България. Това е изборът на свободния по дух и мисъл човек, който написа: „Истината е свята, свободата е мила”. И остана във вечността, в списъка на нашите национални герои, пред които се прекланяме и днес.
По повод започващото европредседателство на България министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски отбеляза, че много достойни българи имат своето място не само в нашата история с посланията, които са отправили и които са ценност не само за нашето общество. Важно е да се разбере, че в България редица личности, които така или иначе историята е квалифицирала като национални герои, са допринесли и за свободата, и за идеалите на цяла Европа.

Снимки: БТА и sofiahistorymuseum.bg

Още от рубриката

Св. Иван Рилски – закрилникът на България

На 19 октомври православна България почита паметта на своя небесен покровител Св. Иван Рилски. С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв..

публикувано на 19.10.18 в 11:26

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, доцент д-р Христо Попов, Н. Пр. посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис и д-р Поликсени Адам-Велени на откриването на изложбата.

Изложба показва сътрудничеството между българските и гръцките археолози

В Археологическия музей в София е подредена изложбата „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“. Става дума за 11 постера, които представят трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на археологията. Могат да..

публикувано на 11.10.18 в 12:19