България се преклони пред паметта на Ботев

България тържествено отбеляза 170-та годишнина (6 януари 1848 г.) от рождението на Христо Ботев – гениален  поет и един от най-обичаните ни национални герои.

Той загива през 1876 година в Априлското въстание срещу господството на Османската империя. В разгара на въстанието поетът организира чета от над 200 души, която с кораба „Радецки“ акостира на българския бряг на р. Дунав, за да подкрепи въстаналите българи. Три дена по-късно Ботевата чета е разбита от башибозушки отряди, а Христо Ботев пада убит в близост до старопланинския връх Околчица. Неговият подвиг има широк отзвук в цяла Европа, където се надига мощна вълна на солидарност с българския народ, борещ се за своята свобода. Героичната му смърт увенчава краткия му живот, посветен на българския дух и националната ни кауза.

Тържествата по повод 170-тата годишнина от рождението на Ботев започнаха в родния му град – Калофер с редица изяви, сред които митинг-поклонение в мемориалния комплекс „Христо Ботев“ и полагане на „Гирлянд на славата“ пред паметника на националния ни герой. В цялата страна годишнината от рождението на поета-революционер бе отбелязана тържествено. В София Регионалният исторически музей, Столична община и сдружение „Народно дело” почетоха годишнината на поета в сградата на музея. Там бе валидирана пощенска карта, посветена на великия българин. Оформянето на пощенската карта е извършено от художника Стоян Дечев, по известна картина на Александър Поплилов.

Снимка
„Левски е земята на България, а Ботев е нейното небе
”, каза Стоян Дечев, цитирайки един от гениите на българското изобразително изкуство и художествено слово – Илия Бешков.

Снимка
Представен бе и шедьовър на изкуството от средата на ХХ век – бюстът на великия Ботев, дело на забележителния български творец – скулптора Йордан Кръчмаров. Бе открита и уникална изложба от колекцията на инженер Георги Мъндев, посветена на живота и дейността на поета.

Снимка
По този повод кметът на София Йорданка Фандъкова каза:

СнимкаБлагодарна съм на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и на Български пощи и на Сдружение „Народно дело” за включването в нашите инициативи с това важно събитие. Поздравявам организаторите, защото наш дълг е да пазим паметта на Ботев, както и неговите завети. Наричаме Ботев гениален поет и революционер. Това, което написа Ботев, той го живя, като избра да се бори за свободата на България. Това е изборът на свободния по дух и мисъл човек, който написа: „Истината е свята, свободата е мила”. И остана във вечността, в списъка на нашите национални герои, пред които се прекланяме и днес.
По повод започващото европредседателство на България министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски отбеляза, че много достойни българи имат своето място не само в нашата история с посланията, които са отправили и които са ценност не само за нашето общество. Важно е да се разбере, че в България редица личности, които така или иначе историята е квалифицирала като национални герои, са допринесли и за свободата, и за идеалите на цяла Европа.

Снимки: БТА и sofiahistorymuseum.bg

Още от рубриката

Останките от римската баня в центъра на Добрич отново привличат посетители

В центъра на Добрич се намира паметник на културата, който е частица от древната история на област Добруджа. Става въпрос за останки от сградата на римска баня, която   най-вероятно е обслужвала вилата на богат римлянин . Върху останките от градежа ясно..

публикувано на 08.07.18 в 10:35
Музикалният хор при българската девическа гимназия „Св. Благовещение“ в Солун 1911

Българите в Солун – част от историята на България и Гърция

В столицата бе представен албумът „Солун и българите – история, памет, съвремие”, което е част на проект по тази тема, реализиран от Института за балканистика към БАН съвместно с Държавна агенция „Архиви” и други институции. Проектът има..

публикувано на 02.07.18 в 12:40

Тракийско светилище изненада археолозите на остров „Свети Тома“

Голямо тракийско светилище откриха археолозите на НИМ на остров Свети Тома край Созопол. На западния бряг на острова екипът намерил две ритуални ями от Късножелязната епоха, но броят им вероятно е по-голям. Те били използвани от траките след V век пр...

публикувано на 30.06.18 в 07:55