Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се преклони пред паметта на Ботев

БНР Новини

България тържествено отбеляза 170-та годишнина (6 януари 1848 г.) от рождението на Христо Ботев – гениален  поет и един от най-обичаните ни национални герои.

Той загива през 1876 година в Априлското въстание срещу господството на Османската империя. В разгара на въстанието поетът организира чета от над 200 души, която с кораба „Радецки“ акостира на българския бряг на р. Дунав, за да подкрепи въстаналите българи. Три дена по-късно Ботевата чета е разбита от башибозушки отряди, а Христо Ботев пада убит в близост до старопланинския връх Околчица. Неговият подвиг има широк отзвук в цяла Европа, където се надига мощна вълна на солидарност с българския народ, борещ се за своята свобода. Героичната му смърт увенчава краткия му живот, посветен на българския дух и националната ни кауза.

Тържествата по повод 170-тата годишнина от рождението на Ботев започнаха в родния му град – Калофер с редица изяви, сред които митинг-поклонение в мемориалния комплекс „Христо Ботев“ и полагане на „Гирлянд на славата“ пред паметника на националния ни герой. В цялата страна годишнината от рождението на поета-революционер бе отбелязана тържествено. В София Регионалният исторически музей, Столична община и сдружение „Народно дело” почетоха годишнината на поета в сградата на музея. Там бе валидирана пощенска карта, посветена на великия българин. Оформянето на пощенската карта е извършено от художника Стоян Дечев, по известна картина на Александър Поплилов.

Снимка
„Левски е земята на България, а Ботев е нейното небе
”, каза Стоян Дечев, цитирайки един от гениите на българското изобразително изкуство и художествено слово – Илия Бешков.

Снимка
Представен бе и шедьовър на изкуството от средата на ХХ век – бюстът на великия Ботев, дело на забележителния български творец – скулптора Йордан Кръчмаров. Бе открита и уникална изложба от колекцията на инженер Георги Мъндев, посветена на живота и дейността на поета.

Снимка
По този повод кметът на София Йорданка Фандъкова каза:

СнимкаБлагодарна съм на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и на Български пощи и на Сдружение „Народно дело” за включването в нашите инициативи с това важно събитие. Поздравявам организаторите, защото наш дълг е да пазим паметта на Ботев, както и неговите завети. Наричаме Ботев гениален поет и революционер. Това, което написа Ботев, той го живя, като избра да се бори за свободата на България. Това е изборът на свободния по дух и мисъл човек, който написа: „Истината е свята, свободата е мила”. И остана във вечността, в списъка на нашите национални герои, пред които се прекланяме и днес.




По повод започващото европредседателство на България министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски отбеляза, че много достойни българи имат своето място не само в нашата история с посланията, които са отправили и които са ценност не само за нашето общество. Важно е да се разбере, че в България редица личности, които така или иначе историята е квалифицирала като национални герои, са допринесли и за свободата, и за идеалите на цяла Европа.

Снимки: БТА и sofiahistorymuseum.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00