На старта на българското европредседателство политиците демонстрираха единство по въпросите на сигурността и отбраната

Снимка: БТА

На 9 януари - два дни преди официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, четиричасов дебат в Консултативния съвет по национална сигурност към президента на републиката показа, че българките политици изглежда са загърбили довчерашните си остри противоречия по въпросите на сигурността и отбраната. Когато в средата на декември обяви, че ще свика заседание на консултативния съвет по тази тема, президентът Румен Радев изтъкна, че по отношение на секторите сигурност и отбрана има „дефицит на стратегическо мислене“, а решенията се вземат хаотично и "на парче". От изявлението на президента след вчерашното заседание обаче се разбра, че участниците в съвета са стигнали до общо решение България да излезе с ясни предложения, които да гарантират запазване на динамиката в постигането на целите на Глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната, да засилят сътрудничеството между страните-членки в тази сфера, както и да способстват за пълноценната интеграция на въоръжените им сили, отбранителната индустрия и науката в съответните проекти.

След месеци открито конфронтиране между президента и правителството по въпроси на модернизацията на въоръжените сили, сега държавният глава приветства кабинета за приетия наскоро национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., определяйки го като основа за градене на националните отбранителни способности. Според председателя на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов, на съвета е постигнат пълен политически консенсус относно приоритетите в сферата на отбраната. Съгласна, че България трябва да бъде активен участник в европейските политики за сигурност и отбрана, лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче предупреди, че националната икономика и индустрията нямат готовност да се включат активно в общата политика за отбрана на Европа и в това отношение правителството фатално закъснява.

Бившият министър на отбраната и признат експерт по военните въпроси Велизар Шаламанов похвали последните решения на КСНС, но предупреди, че за да не останат само намерение и да се случат наистина, добрите идеи трябва да бъдат въплътени в актуализирани планове и да се стигне до национална програма, която е ресурсно осигурена. Пред БНР Шаламанов коментира скептично, че със сега предвидените разходи за отбрана амбициозни цели в международен план не могат да бъдат реализирани.

Официално КСНС беше свикан за дискутиране на общата външна и отбранителна политика на ЕС и ролята на България в нея по време на ротационното й председателството на Съвета на ЕС. Президентът Радев обаче отбеляза, че важен акцент в работата на консултативния орган е било също "тревожното натрупване на тежки криминални престъпления". Самият вътрешен министър Валентин Радев не скри, че убийството на бизнесмен, станало на столичен булевард в началото на българското европредседателство, силно тревожи изпълнителната власт. В крайна сметка участниците в съвета се съгласиха, че за да бъде гарантирана сигурността на българските граждани, е необходима още по-голяма координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността. Когато страната е изправена пред подобни проблеми, място и време за конфронтация между управляващи и опозиция няма.

Още от рубриката

България приветства решението на парламента в Скопие за промяна на името на Македония

С квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати, парламентът в Скопие  прие поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония. Смяната на името, договорена с Гърция в Преспанския договор от юни..

обновено на 20.10.18 в 14:07

Социалистите искат за трети път тази година вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Вчера, 15 октомври, левицата внесе трето за 2018г. искане за вот на недоверие към правителството. Първото бе предявено в началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари заради обвинения в корупция, но не мина. Вот за недоверие..

публикувано на 16.10.18 в 10:58

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовници

В четвъртък парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията. Идеята на депутатите е в бъдещия нов Закон за вероизповеданията да бъдат защитени традиционните такива и да се елиминират възможностите за радикализация на..

публикувано на 12.10.18 в 13:05