На старта на българското европредседателство политиците демонстрираха единство по въпросите на сигурността и отбраната

БТА

На 9 януари - два дни преди официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, четиричасов дебат в Консултативния съвет по национална сигурност към президента на републиката показа, че българките политици изглежда са загърбили довчерашните си остри противоречия по въпросите на сигурността и отбраната. Когато в средата на декември обяви, че ще свика заседание на консултативния съвет по тази тема, президентът Румен Радев изтъкна, че по отношение на секторите сигурност и отбрана има „дефицит на стратегическо мислене“, а решенията се вземат хаотично и "на парче". От изявлението на президента след вчерашното заседание обаче се разбра, че участниците в съвета са стигнали до общо решение България да излезе с ясни предложения, които да гарантират запазване на динамиката в постигането на целите на Глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната, да засилят сътрудничеството между страните-членки в тази сфера, както и да способстват за пълноценната интеграция на въоръжените им сили, отбранителната индустрия и науката в съответните проекти.

След месеци открито конфронтиране между президента и правителството по въпроси на модернизацията на въоръжените сили, сега държавният глава приветства кабинета за приетия наскоро национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., определяйки го като основа за градене на националните отбранителни способности. Според председателя на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов, на съвета е постигнат пълен политически консенсус относно приоритетите в сферата на отбраната. Съгласна, че България трябва да бъде активен участник в европейските политики за сигурност и отбрана, лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче предупреди, че националната икономика и индустрията нямат готовност да се включат активно в общата политика за отбрана на Европа и в това отношение правителството фатално закъснява.

Бившият министър на отбраната и признат експерт по военните въпроси Велизар Шаламанов похвали последните решения на КСНС, но предупреди, че за да не останат само намерение и да се случат наистина, добрите идеи трябва да бъдат въплътени в актуализирани планове и да се стигне до национална програма, която е ресурсно осигурена. Пред БНР Шаламанов коментира скептично, че със сега предвидените разходи за отбрана амбициозни цели в международен план не могат да бъдат реализирани.

Официално КСНС беше свикан за дискутиране на общата външна и отбранителна политика на ЕС и ролята на България в нея по време на ротационното й председателството на Съвета на ЕС. Президентът Радев обаче отбеляза, че важен акцент в работата на консултативния орган е било също "тревожното натрупване на тежки криминални престъпления". Самият вътрешен министър Валентин Радев не скри, че убийството на бизнесмен, станало на столичен булевард в началото на българското европредседателство, силно тревожи изпълнителната власт. В крайна сметка участниците в съвета се съгласиха, че за да бъде гарантирана сигурността на българските граждани, е необходима още по-голяма координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността. Когато страната е изправена пред подобни проблеми, място и време за конфронтация между управляващи и опозиция няма.

Още от рубриката

Кристиан Вигенин: Обединението на Европа няма да бъде завършено, докато Западните Балкани не станат част от ЕС

Националният дворец на културата в София бе домакин на Срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК). Тя се проведе под наслов „Бъдещето на Европейския съюз - сила в единството“. Форумът бе открит от..

публикувано на 23.01.18 в 10:56

Какво означава подкрепата на най-силните в ЕС за българското председателство

Въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в Германия около съставянето на новата управляваща коалиция, в събота федералният канцлер Ангела Меркел посети България, за да се информира от първа ръка за намеренията на Българското председателство..

публикувано на 22.01.18 в 12:20

Вот на недоверие по време на европредседателство

В средата на ноември м. г. БСП заяви, че ще участва в парламентарни дебати, само ако те са за оставката на тогавашния председател на НС Димитър Главчев, за държавния бюджет за 2018 г. и за вот на недоверие към правителството. Главчев вече не е..

публикувано на 17.01.18 в 11:26