На старта на българското европредседателство политиците демонстрираха единство по въпросите на сигурността и отбраната

Снимка: БТА

На 9 януари - два дни преди официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, четиричасов дебат в Консултативния съвет по национална сигурност към президента на републиката показа, че българките политици изглежда са загърбили довчерашните си остри противоречия по въпросите на сигурността и отбраната. Когато в средата на декември обяви, че ще свика заседание на консултативния съвет по тази тема, президентът Румен Радев изтъкна, че по отношение на секторите сигурност и отбрана има „дефицит на стратегическо мислене“, а решенията се вземат хаотично и "на парче". От изявлението на президента след вчерашното заседание обаче се разбра, че участниците в съвета са стигнали до общо решение България да излезе с ясни предложения, които да гарантират запазване на динамиката в постигането на целите на Глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната, да засилят сътрудничеството между страните-членки в тази сфера, както и да способстват за пълноценната интеграция на въоръжените им сили, отбранителната индустрия и науката в съответните проекти.

След месеци открито конфронтиране между президента и правителството по въпроси на модернизацията на въоръжените сили, сега държавният глава приветства кабинета за приетия наскоро национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., определяйки го като основа за градене на националните отбранителни способности. Според председателя на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов, на съвета е постигнат пълен политически консенсус относно приоритетите в сферата на отбраната. Съгласна, че България трябва да бъде активен участник в европейските политики за сигурност и отбрана, лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче предупреди, че националната икономика и индустрията нямат готовност да се включат активно в общата политика за отбрана на Европа и в това отношение правителството фатално закъснява.

Бившият министър на отбраната и признат експерт по военните въпроси Велизар Шаламанов похвали последните решения на КСНС, но предупреди, че за да не останат само намерение и да се случат наистина, добрите идеи трябва да бъдат въплътени в актуализирани планове и да се стигне до национална програма, която е ресурсно осигурена. Пред БНР Шаламанов коментира скептично, че със сега предвидените разходи за отбрана амбициозни цели в международен план не могат да бъдат реализирани.

Официално КСНС беше свикан за дискутиране на общата външна и отбранителна политика на ЕС и ролята на България в нея по време на ротационното й председателството на Съвета на ЕС. Президентът Радев обаче отбеляза, че важен акцент в работата на консултативния орган е било също "тревожното натрупване на тежки криминални престъпления". Самият вътрешен министър Валентин Радев не скри, че убийството на бизнесмен, станало на столичен булевард в началото на българското европредседателство, силно тревожи изпълнителната власт. В крайна сметка участниците в съвета се съгласиха, че за да бъде гарантирана сигурността на българските граждани, е необходима още по-голяма координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността. Когато страната е изправена пред подобни проблеми, място и време за конфронтация между управляващи и опозиция няма.

Още от рубриката

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

На 20 април на посещение в България беше първият зам.-министър-председател на Косово и министър на външните работи Бехджет Пацоли. Гостът разговаря с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с председателя на Комисията по външна политика..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента на републиката проведе в четвъртък, 19 април, продължително заседание по въпроси, които и преди това тази година беше обсъждал – модернизацията на армията и рисковете за България..

публикувано на 20.04.18 в 11:21
Федерика Могерини призова за участие всички страни от ЕС и Западните Балкани в срещата на 17 май

Подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани навлезе в решаваща фаза

В доклада си за Западните Балкани ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания. Окончателното решение по въпроса се очаква по-късно тази година, но и сама по себе си препоръката е важна стъпка към осъществяване на..

публикувано на 18.04.18 в 12:09