Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На старта на българското европредседателство политиците демонстрираха единство по въпросите на сигурността и отбраната

БНР Новини
Снимка: БТА

На 9 януари - два дни преди официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, четиричасов дебат в Консултативния съвет по национална сигурност към президента на републиката показа, че българките политици изглежда са загърбили довчерашните си остри противоречия по въпросите на сигурността и отбраната. Когато в средата на декември обяви, че ще свика заседание на консултативния съвет по тази тема, президентът Румен Радев изтъкна, че по отношение на секторите сигурност и отбрана има „дефицит на стратегическо мислене“, а решенията се вземат хаотично и "на парче". От изявлението на президента след вчерашното заседание обаче се разбра, че участниците в съвета са стигнали до общо решение България да излезе с ясни предложения, които да гарантират запазване на динамиката в постигането на целите на Глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната, да засилят сътрудничеството между страните-членки в тази сфера, както и да способстват за пълноценната интеграция на въоръжените им сили, отбранителната индустрия и науката в съответните проекти.

След месеци открито конфронтиране между президента и правителството по въпроси на модернизацията на въоръжените сили, сега държавният глава приветства кабинета за приетия наскоро национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., определяйки го като основа за градене на националните отбранителни способности. Според председателя на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов, на съвета е постигнат пълен политически консенсус относно приоритетите в сферата на отбраната. Съгласна, че България трябва да бъде активен участник в европейските политики за сигурност и отбрана, лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче предупреди, че националната икономика и индустрията нямат готовност да се включат активно в общата политика за отбрана на Европа и в това отношение правителството фатално закъснява.

Бившият министър на отбраната и признат експерт по военните въпроси Велизар Шаламанов похвали последните решения на КСНС, но предупреди, че за да не останат само намерение и да се случат наистина, добрите идеи трябва да бъдат въплътени в актуализирани планове и да се стигне до национална програма, която е ресурсно осигурена. Пред БНР Шаламанов коментира скептично, че със сега предвидените разходи за отбрана амбициозни цели в международен план не могат да бъдат реализирани.

Официално КСНС беше свикан за дискутиране на общата външна и отбранителна политика на ЕС и ролята на България в нея по време на ротационното й председателството на Съвета на ЕС. Президентът Радев обаче отбеляза, че важен акцент в работата на консултативния орган е било също "тревожното натрупване на тежки криминални престъпления". Самият вътрешен министър Валентин Радев не скри, че убийството на бизнесмен, станало на столичен булевард в началото на българското европредседателство, силно тревожи изпълнителната власт. В крайна сметка участниците в съвета се съгласиха, че за да бъде гарантирана сигурността на българските граждани, е необходима още по-голяма координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността. Когато страната е изправена пред подобни проблеми, място и време за конфронтация между управляващи и опозиция няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00