Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Церемонията по откриването на Българското председателство ще се състои на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“. В програмата на събитието са включени изпълнения на известни български състави и солисти. Сред тях е Детският радиохор с главен диригент Венеция Караманова. Той ще открие церемонията с химна на Република България, а след речите на официалните лица ще изпълни и химна на Европейския съюз.

Детският радиохор
В тържествената вечер ще прозвучат знакови за нашата култура автентични народни интонации, както и авторски произведения на фолклорна основа.

Може би единственото изключение е участието на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, който ще представи „Во царствии твоем“ – едно от най-красивите православни песнопения, създадено от композитора Добри Христов. Основан през 1967 г., „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ е първият ансамбъл за православна музика, пренесъл в концертната зала произведенията на своя патрон – легендарен средновековен певец и композитор от български произход, както и много други църковни песнопения.

„Йоан Кукузел-Ангелогласният“

Прочутият „Ева квартет“ ще покаже старинния двуглас от Средна Западна България (Шоплука) – региона, в който се намира и столицата на България. Четирите гласовити дами са част от женския народен хор „Мистерията на българските гласове“. Евелина Христова, Гергана Димитрова, София Янева и Даниела Стоичкова често се появяват и в различни проекти със съвременно звучене.

„Ева квартет“Стоян Янкулов–виртуозният български перкусионист, еднакво блестящ и във фолклорни, и в джаз и поп формации, ще бъде на сцената с танцьори от ансамбъл „Чинари“. Заедно ще изпълнят танц с тъпани, наречен „Огнище“.

Стоян Янкулов с „Чинари“
„Българе“ – първият частен фолклорен ансамбъл у нас, ще се представи с хореографска постановка върху шопски мотиви.

„Българе“
А инструменталната формация „Булгара“, чийто репетоар не подлежи на точна жанрова формулировка – с пиесите „Нестинарско“ и „Утро“.

„Булгара“


В края на концерта е изпълнението на един от най-новите дуети у нас – Крис и Велин.

Крис и Велин
Според предварителната програма те ще пеят в съпровод на „Булгара“, а на сцената отново ще излезе ансамбъл „Българе“.

Снимки: архив

Още от рубриката
Дора Делийска

Концерт, посветен на националния празник на Унгария

Произведения от Ференц Лист, Золтан Кодай и Бела Барток ще прозвучат на 20 октомври под палката на известния унгарски диригент Габор Холерунг. Концертът на Софийската филхармония е посветен на Деня на революцията и борбата за свобода от 1956..

публикувано на 18.10.18 в 13:09

Цигулари от 6 държави участват в Международния конкурс „Недялка Симеонова“ в Хасково

Млади цигулари от България, Сърбия, Молдова, Русия, Турция и Китай са участниците в 43-тото издание на Музикалните дни и Международния конкурс за инструменталисти, носещ името на прочутата българска цигуларка  Недялка Симеонова.Изпълнениятасе оценяват от..

публикувано на 18.10.18 в 12:17
Лауреатите на конкурса: Мария Ирел – II награда, Петър Карагенов, Пейксин Ли, Михаил Михайлов, Боян Савов – III награда, Светлана Иванова – III награда и Петя Петрова

Павел Герджиков: Талантливи изпълнители, на които пожелавам блестяща кариера

Панчо Владигеров (1899 – 1978) е роден в Цюрих, учи в София и Берлин, но е израснал в Шумен – града, в който се завръщал почти всяко лято, за да намери спокойствие и да твори. Повече от четвърт век фондацията, носеща името на българския класик,..

публикувано на 17.10.18 в 13:06