Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Церемонията по откриването на Българското председателство ще се състои на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“. В програмата на събитието са включени изпълнения на известни български състави и солисти. Сред тях е Детският радиохор с главен диригент Венеция Караманова. Той ще открие церемонията с химна на Република България, а след речите на официалните лица ще изпълни и химна на Европейския съюз.

Детският радиохор
В тържествената вечер ще прозвучат знакови за нашата култура автентични народни интонации, както и авторски произведения на фолклорна основа.

Може би единственото изключение е участието на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, който ще представи „Во царствии твоем“ – едно от най-красивите православни песнопения, създадено от композитора Добри Христов. Основан през 1967 г., „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ е първият ансамбъл за православна музика, пренесъл в концертната зала произведенията на своя патрон – легендарен средновековен певец и композитор от български произход, както и много други църковни песнопения.

„Йоан Кукузел-Ангелогласният“

Прочутият „Ева квартет“ ще покаже старинния двуглас от Средна Западна България (Шоплука) – региона, в който се намира и столицата на България. Четирите гласовити дами са част от женския народен хор „Мистерията на българските гласове“. Евелина Христова, Гергана Димитрова, София Янева и Даниела Стоичкова често се появяват и в различни проекти със съвременно звучене.

„Ева квартет“Стоян Янкулов–виртуозният български перкусионист, еднакво блестящ и във фолклорни, и в джаз и поп формации, ще бъде на сцената с танцьори от ансамбъл „Чинари“. Заедно ще изпълнят танц с тъпани, наречен „Огнище“.

Стоян Янкулов с „Чинари“
„Българе“ – първият частен фолклорен ансамбъл у нас, ще се представи с хореографска постановка върху шопски мотиви.

„Българе“
А инструменталната формация „Булгара“, чийто репетоар не подлежи на точна жанрова формулировка – с пиесите „Нестинарско“ и „Утро“.

„Булгара“


В края на концерта е изпълнението на един от най-новите дуети у нас – Крис и Велин.

Крис и Велин
Според предварителната програма те ще пеят в съпровод на „Булгара“, а на сцената отново ще излезе ансамбъл „Българе“.

Снимки: архив

Още от рубриката

Различният Свилен Ноев с нови проекти

Свилен Ноев е познат като фронтмен на група „Остава“, създадена преди 27 години в Габрово. Тогава, заедно с Георги Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – бас китара, Даниел Иванов – барабани и Александер Марбург – китара, създават една от..

публикувано на 10.07.18 в 08:05

A to Jazz’2018 обещава открития и емоции

Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух – споделя..

публикувано на 06.07.18 в 10:55

Възрожденецът на българската музика и култура

Големият български творец Филип Кутев е емблематична фигура за националната ни култура, а композиторското му наследство, признато за класика, и до днес се радва на световно признание и възторг. Роден в Айтос, той завършва Музикалното училище и..

публикувано на 05.07.18 в 11:55