Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

БНР Новини

Церемонията по откриването на Българското председателство ще се състои на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“. В програмата на събитието са включени изпълнения на известни български състави и солисти. Сред тях е Детският радиохор с главен диригент Венеция Караманова. Той ще открие церемонията с химна на Република България, а след речите на официалните лица ще изпълни и химна на Европейския съюз.

Детският радиохор
В тържествената вечер ще прозвучат знакови за нашата култура автентични народни интонации, както и авторски произведения на фолклорна основа.

Може би единственото изключение е участието на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, който ще представи „Во царствии твоем“ – едно от най-красивите православни песнопения, създадено от композитора Добри Христов. Основан през 1967 г., „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ е първият ансамбъл за православна музика, пренесъл в концертната зала произведенията на своя патрон – легендарен средновековен певец и композитор от български произход, както и много други църковни песнопения.

„Йоан Кукузел-Ангелогласният“





Прочутият „Ева квартет“ ще покаже старинния двуглас от Средна Западна България (Шоплука) – региона, в който се намира и столицата на България. Четирите гласовити дами са част от женския народен хор „Мистерията на българските гласове“. Евелина Христова, Гергана Димитрова, София Янева и Даниела Стоичкова често се появяват и в различни проекти със съвременно звучене.

„Ева квартет“



Стоян Янкулов–виртуозният български перкусионист, еднакво блестящ и във фолклорни, и в джаз и поп формации, ще бъде на сцената с танцьори от ансамбъл „Чинари“. Заедно ще изпълнят танц с тъпани, наречен „Огнище“.

Стоян Янкулов с „Чинари“
„Българе“ – първият частен фолклорен ансамбъл у нас, ще се представи с хореографска постановка върху шопски мотиви.

„Българе“
А инструменталната формация „Булгара“, чийто репетоар не подлежи на точна жанрова формулировка – с пиесите „Нестинарско“ и „Утро“.

„Булгара“


В края на концерта е изпълнението на един от най-новите дуети у нас – Крис и Велин.

Крис и Велин
Според предварителната програма те ще пеят в съпровод на „Булгара“, а на сцената отново ще излезе ансамбъл „Българе“.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10