Ваксините – отново на дневен ред

Снимка: архив

С настъпването на грипния сезон въпросът за ваксините отново е на дневен ред, а равносметката е 150 хиляди имунизирали се българи срещу болестта. Оказва се, че едва 3-4 процента от хората у нас са предпочели този превантивен метод – наистина, изглежда малко, но броят им в сравнение с м.г. сериозно се е увеличил, казва националният здравен консултант д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. А вероятните причини за предпазливостта донякъде се дължат и на зачестилата информация за рисковете, които крият масовите плоливалентни ваксини. Все по-голяма популярност придобива и т.нар. антиваксинално движение на родители, отказващи да ваксинират децата си съгласно утвърдения национален имунизационен календар с аргумент, че ваксините могат да предизвикат аутизъм, объркване на имунната система или да доведат до стерилитет. Затова и неотдавна авторитетни лекари и специалисти се включиха в кампанията “Открито за ваксините”, за да се опитат с научни факти да развенчаят митовете за тяхната вреда.Представете си, че срещу вас летят стрели и имате щит, но не го използвате. Вместо това чакате да бъдете ранен, надявайки се, че няма да е в сърцето, за да оживеете за това става дума и за мен е необяснимо – коментира доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Правото на родителите да решават вместо децата си не означава, че могат да ги лишават от здраве. А в случая се прави това. Без да вкарваме някого в затвора, би трябвало да има много сериозни санкции и те да бъдат прилагани. Сега също има санкции, но никой не ги зачита.

В XXI век невръстни продължават да умират от менингит, детски паралич, рубеола, тетанус. А само преди век България става първата страна в Европа, успяла да изкорени едрата шарка, благодарение на указ, направил ваксинацията задължителна. Към тази практика днес се връщат редица държави – последната е Франция, която задължи родителите от началото на новата година да имунизират децата си. В Европа ваксините са задължителни още в Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и Белгия. Същевременно българското Министерство на здравеопазването призова родителите в страната към спешна имунизация на децата срещу морбили поради нарастване на броя на заболелите от дребна шарка на Балканите. Много внимателно наблюдаваме какво се случва, тъй като в някои от съседните страни беше много драматично, каза в интервю за БНР д-р Ангел Кунчев. В Румъния епидемията обхвана вече близо 6000 души, има десетки смъртни случаи. Засегнати са също Италия, Германия и Гърция. В Сърбия и Македония също има регистрирани случаи. В момента на територията на България няма случаи на заболели от морбили, като последният такъв е регистриран през август 2017 г. Според д-р Кунчев доброто имунизационно покритие (между 88 и 96 на сто от децата в различните райони на страната) е помогнало да не се зароди епидемия от морбили в България.Бих посъветвала всички да помислят, че редица страшни болести като детския паралич, например вече почти не се диагностицират, благодарение на ваксините – казва олимпийската шампионка Тереза Маринова, която стана посланик на кампанията “Открито за ваксините”. В интернет можем да прочетем много неща и част от тях ще бъдат верни, но други няма да имат нищо общо с реалността. Затова е по-добре да се доверяваме на достоверни източници, на доказани научни факти и, когато имаме въпроси, да ги задаваме към компетентните, твърди лекоатлетката.

Още от рубриката

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21
Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и..

публикувано на 17.10.18 в 11:46

Педро Леон от Чили: "България е най-важната страна от всички, в които съм живял"

Наскоро ни гостува чилиецът  Педро Леон, който през 80-те години е работил  в испанската редакция на Радио България и има много общо с нашата страна. Господин Леон, какво ви доведе в България преди 30 години? Бях част от група чилийци, които в един..

публикувано на 16.10.18 в 09:15