Ваксините – отново на дневен ред

Снимка: архив

С настъпването на грипния сезон въпросът за ваксините отново е на дневен ред, а равносметката е 150 хиляди имунизирали се българи срещу болестта. Оказва се, че едва 3-4 процента от хората у нас са предпочели този превантивен метод – наистина, изглежда малко, но броят им в сравнение с м.г. сериозно се е увеличил, казва националният здравен консултант д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. А вероятните причини за предпазливостта донякъде се дължат и на зачестилата информация за рисковете, които крият масовите плоливалентни ваксини. Все по-голяма популярност придобива и т.нар. антиваксинално движение на родители, отказващи да ваксинират децата си съгласно утвърдения национален имунизационен календар с аргумент, че ваксините могат да предизвикат аутизъм, объркване на имунната система или да доведат до стерилитет. Затова и неотдавна авторитетни лекари и специалисти се включиха в кампанията “Открито за ваксините”, за да се опитат с научни факти да развенчаят митовете за тяхната вреда.Представете си, че срещу вас летят стрели и имате щит, но не го използвате. Вместо това чакате да бъдете ранен, надявайки се, че няма да е в сърцето, за да оживеете за това става дума и за мен е необяснимо – коментира доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Правото на родителите да решават вместо децата си не означава, че могат да ги лишават от здраве. А в случая се прави това. Без да вкарваме някого в затвора, би трябвало да има много сериозни санкции и те да бъдат прилагани. Сега също има санкции, но никой не ги зачита.

В XXI век невръстни продължават да умират от менингит, детски паралич, рубеола, тетанус. А само преди век България става първата страна в Европа, успяла да изкорени едрата шарка, благодарение на указ, направил ваксинацията задължителна. Към тази практика днес се връщат редица държави – последната е Франция, която задължи родителите от началото на новата година да имунизират децата си. В Европа ваксините са задължителни още в Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и Белгия. Същевременно българското Министерство на здравеопазването призова родителите в страната към спешна имунизация на децата срещу морбили поради нарастване на броя на заболелите от дребна шарка на Балканите. Много внимателно наблюдаваме какво се случва, тъй като в някои от съседните страни беше много драматично, каза в интервю за БНР д-р Ангел Кунчев. В Румъния епидемията обхвана вече близо 6000 души, има десетки смъртни случаи. Засегнати са също Италия, Германия и Гърция. В Сърбия и Македония също има регистрирани случаи. В момента на територията на България няма случаи на заболели от морбили, като последният такъв е регистриран през август 2017 г. Според д-р Кунчев доброто имунизационно покритие (между 88 и 96 на сто от децата в различните райони на страната) е помогнало да не се зароди епидемия от морбили в България.Бих посъветвала всички да помислят, че редица страшни болести като детския паралич, например вече почти не се диагностицират, благодарение на ваксините – казва олимпийската шампионка Тереза Маринова, която стана посланик на кампанията “Открито за ваксините”. В интернет можем да прочетем много неща и част от тях ще бъдат верни, но други няма да имат нищо общо с реалността. Затова е по-добре да се доверяваме на достоверни източници, на доказани научни факти и, когато имаме въпроси, да ги задаваме към компетентните, твърди лекоатлетката.

Още от рубриката

Отложиха евтаназията на стадата в Странджа

Всичко започва в края на юни, когато в три овцеферми в с. Воден, на територията на община Болярово, са констатирани три случая на болестта „чума по дребните преживни животни“ – едно умряло животно, а други две в тежко състояние.За да спрат..

публикувано на 19.07.18 в 12:15

Броят на необитаемите жилища расте на фона на растящия брой нуждаещи се от жилище

Министерството на регионалното развитие и благоустройството наскоро публикува за обществено обсъждане Национална жилищна стратегия, сред чиито цели е и тази да се намери начин растящият брой необитаеми жилища в страната да може да се ползват и за..

публикувано на 19.07.18 в 10:50

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата..

публикувано на 18.07.18 в 08:30