България официално пое председателството на Съвета на ЕС с тържествена церемония в София

Снимка: БТА

Първото българско председателство на Съвета на ЕС бе официално открито с тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" в София. За събитието в българската столица пристигнаха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и други официални лица от страната и чужбина. Церемонията започна с българския химн, изпълнен от Детския хор на БНР, след което встъпителни слова отправиха министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова, президентът на България Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов. Изказване направиха и председателите на основните институции на евросъюза.

Още от рубриката

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

На 20 април на посещение в България беше първият зам.-министър-председател на Косово и министър на външните работи Бехджет Пацоли. Гостът разговаря с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с председателя на Комисията по външна политика..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента на републиката проведе в четвъртък, 19 април, продължително заседание по въпроси, които и преди това тази година беше обсъждал – модернизацията на армията и рисковете за България..

публикувано на 20.04.18 в 11:21
Федерика Могерини призова за участие всички страни от ЕС и Западните Балкани в срещата на 17 май

Подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани навлезе в решаваща фаза

В доклада си за Западните Балкани ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания. Окончателното решение по въпроса се очаква по-късно тази година, но и сама по себе си препоръката е важна стъпка към осъществяване на..

публикувано на 18.04.18 в 12:09