България официално пое председателството на Съвета на ЕС с тържествена церемония в София

Снимка: БТА

Първото българско председателство на Съвета на ЕС бе официално открито с тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" в София. За събитието в българската столица пристигнаха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и други официални лица от страната и чужбина. Церемонията започна с българския химн, изпълнен от Детския хор на БНР, след което встъпителни слова отправиха министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова, президентът на България Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов. Изказване направиха и председателите на основните институции на евросъюза.

Още от рубриката

България тръгва по пътя на еврото

Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което..

публикувано на 16.07.18 в 10:34

Позицията на София в НАТО за увеличаване на военните бюджети – очаквано сдържана

Приключилата вчера в Брюксел среща на върха на НАТО ще се запомни със силни вълнения около предложеното от американския президент Доналд Тръмп увеличаване на национални средства за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. В НАТО темата беше чувствителна..

публикувано на 13.07.18 в 12:26

Как седмата среща на 16+1 изведе България отново в световните новини

Приключилото в неделя четиридневно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България е сред основните теми на националните медии днес. На преден план повечето от тях поставят идеята на премиера Бойко Борисов бъдещият център за партньорство между..

публикувано на 09.07.18 в 12:09