България официално пое председателството на Съвета на ЕС с тържествена церемония в София

Снимка: БТА

Първото българско председателство на Съвета на ЕС бе официално открито с тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" в София. За събитието в българската столица пристигнаха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и други официални лица от страната и чужбина. Церемонията започна с българския химн, изпълнен от Детския хор на БНР, след което встъпителни слова отправиха министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова, президентът на България Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов. Изказване направиха и председателите на основните институции на евросъюза.

Още от рубриката

България приветства решението на парламента в Скопие за промяна на името на Македония

С квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати, парламентът в Скопие  прие поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония. Смяната на името, договорена с Гърция в Преспанския договор от юни..

обновено на 20.10.18 в 14:07

Социалистите искат за трети път тази година вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Вчера, 15 октомври, левицата внесе трето за 2018г. искане за вот на недоверие към правителството. Първото бе предявено в началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари заради обвинения в корупция, но не мина. Вот за недоверие..

публикувано на 16.10.18 в 10:58

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовници

В четвъртък парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията. Идеята на депутатите е в бъдещия нов Закон за вероизповеданията да бъдат защитени традиционните такива и да се елиминират възможностите за радикализация на..

публикувано на 12.10.18 в 13:05