България официално пое председателството на Съвета на ЕС с тържествена церемония в София

Снимка: БТА

Първото българско председателство на Съвета на ЕС бе официално открито с тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" в София. За събитието в българската столица пристигнаха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и други официални лица от страната и чужбина. Церемонията започна с българския химн, изпълнен от Детския хор на БНР, след което встъпителни слова отправиха министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова, президентът на България Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов. Изказване направиха и председателите на основните институции на евросъюза.

Още от рубриката

Кристиан Вигенин: Обединението на Европа няма да бъде завършено, докато Западните Балкани не станат част от ЕС

Националният дворец на културата в София бе домакин на Срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК). Тя се проведе под наслов „Бъдещето на Европейския съюз - сила в единството“. Форумът бе открит от..

публикувано на 23.01.18 в 10:56

Какво означава подкрепата на най-силните в ЕС за българското председателство

Въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в Германия около съставянето на новата управляваща коалиция, в събота федералният канцлер Ангела Меркел посети България, за да се информира от първа ръка за намеренията на Българското председателство..

публикувано на 22.01.18 в 12:20

Вот на недоверие по време на европредседателство

В средата на ноември м. г. БСП заяви, че ще участва в парламентарни дебати, само ако те са за оставката на тогавашния председател на НС Димитър Главчев, за държавния бюджет за 2018 г. и за вот на недоверие към правителството. Главчев вече не е..

публикувано на 17.01.18 в 11:26