Доналд Туск на чист български: Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“

Снимка: eu2018bg.bg

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“. С този цитат от патриарха на българската литература Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър "Иван Вазов" по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на Европейския съвет и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“, продължи на български Туск. Добре е, че един от приоритетите на българското председателство са Западните Балкани, подчерта Туск. По думите му, историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от „Игра на тронове“. Според него, това, което хората от региона заслужават, е стабилност, сигурност и благоденствие. Кой, ако не потомците на Спартак, са тези, които да направят това. Вие никога не сте губили знаме, вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков за световната купа, посочи Туск.

Още от рубриката

България тръгва по пътя на еврото

Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което..

публикувано на 16.07.18 в 10:34

Позицията на София в НАТО за увеличаване на военните бюджети – очаквано сдържана

Приключилата вчера в Брюксел среща на върха на НАТО ще се запомни със силни вълнения около предложеното от американския президент Доналд Тръмп увеличаване на национални средства за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. В НАТО темата беше чувствителна..

публикувано на 13.07.18 в 12:26

Как седмата среща на 16+1 изведе България отново в световните новини

Приключилото в неделя четиридневно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България е сред основните теми на националните медии днес. На преден план повечето от тях поставят идеята на премиера Бойко Борисов бъдещият център за партньорство между..

публикувано на 09.07.18 в 12:09