Доналд Туск на чист български: Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“

Снимка: eu2018bg.bg

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“. С този цитат от патриарха на българската литература Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър "Иван Вазов" по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на Европейския съвет и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“, продължи на български Туск. Добре е, че един от приоритетите на българското председателство са Западните Балкани, подчерта Туск. По думите му, историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от „Игра на тронове“. Според него, това, което хората от региона заслужават, е стабилност, сигурност и благоденствие. Кой, ако не потомците на Спартак, са тези, които да направят това. Вие никога не сте губили знаме, вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков за световната купа, посочи Туск.

Още от рубриката

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

На 20 април на посещение в България беше първият зам.-министър-председател на Косово и министър на външните работи Бехджет Пацоли. Гостът разговаря с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с председателя на Комисията по външна политика..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента на републиката проведе в четвъртък, 19 април, продължително заседание по въпроси, които и преди това тази година беше обсъждал – модернизацията на армията и рисковете за България..

публикувано на 20.04.18 в 11:21
Федерика Могерини призова за участие всички страни от ЕС и Западните Балкани в срещата на 17 май

Подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани навлезе в решаваща фаза

В доклада си за Западните Балкани ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания. Окончателното решение по въпроса се очаква по-късно тази година, но и сама по себе си препоръката е важна стъпка към осъществяване на..

публикувано на 18.04.18 в 12:09