Доналд Туск на чист български: Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“

Снимка: eu2018bg.bg

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“. С този цитат от патриарха на българската литература Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър "Иван Вазов" по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на Европейския съвет и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“, продължи на български Туск. Добре е, че един от приоритетите на българското председателство са Западните Балкани, подчерта Туск. По думите му, историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от „Игра на тронове“. Според него, това, което хората от региона заслужават, е стабилност, сигурност и благоденствие. Кой, ако не потомците на Спартак, са тези, които да направят това. Вие никога не сте губили знаме, вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков за световната купа, посочи Туск.

Още от рубриката

България приветства решението на парламента в Скопие за промяна на името на Македония

С квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати, парламентът в Скопие  прие поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония. Смяната на името, договорена с Гърция в Преспанския договор от юни..

обновено на 20.10.18 в 14:07

Социалистите искат за трети път тази година вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Вчера, 15 октомври, левицата внесе трето за 2018г. искане за вот на недоверие към правителството. Първото бе предявено в началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари заради обвинения в корупция, но не мина. Вот за недоверие..

публикувано на 16.10.18 в 10:58

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовници

В четвъртък парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията. Идеята на депутатите е в бъдещия нов Закон за вероизповеданията да бъдат защитени традиционните такива и да се елиминират възможностите за радикализация на..

публикувано на 12.10.18 в 13:05